Godina pacova 1

Nova kineska godina počinje 25. januara ove i traje do 11. februara 2021. godine. Po kineskoj astrologiji 2020. je godina pacova i doneće mnoge promene, velike i male, na poslovnom i ljubavnom planu.

Biće ova godina izvrsna za kupovinu nekretnina, pokretanje poslova, ulaganje u dugoročne projekte. Znači, ako je ostao koji stan u „Beogradu na vodi“- vreme je da ga kaparišete.

Da li će godina pacova doneti promene Srbiji? Izbori slede, ali od njih vajde očito neće biti.

Promene i to značajne, ustavne, ipak su moguće. Poslednjih dana je aktuelizovana priča o promeni Ustava, o čemu slušamo godinama.

Prema jednima, Srbija zbog EU integracija treba da promeni Ustav, drugi bi rado videli promenu preambule, a trenutno su najglasniji zahtevi za izmenama pravosudnog sistema.

Počelo je tako što je predsednik Vučić intenzivirao kritiku stanja u pravosuđu, sudija i tužioca, relikte prošlog „žutog“ režima, koji ništa ne rade sem što se švrćkaju po ambasadama, sole pamet, druže sa sumnjivim likovima…

A za to vreme, pedofili i narko dileri nam decu uništiše.

Nastavilo se izjavom državnog sekretara u Ministarstvu pravde Radomira Ilića da Ustav Srbije mora da se menja kako bi pravosuđe dobilo eksternu kontrolu, jer su sudstvo i tužilaštvo postali „neodgovorna grana vlasti“ i „zatvoreni sistem koji vodi račina samo o sebi“.

Naveo je primer Francuske u kojoj, tvrdi, sudije i tužioce postavlja predsednik države.

„A kod nas, umesto da recimo predsednik Vučić postavlja sudije, ovde imamo da oni koji sede sa kriminalcima u hotelu ‘Šumadija’ (to rade)“, kazao je Ilić.

Kako to da je problem kada se sudije i tužioci navodno druže sa nekim kontroverznim biznismenima, a nije sumnjivo kada se sa „Mišom Bananom“ viđa tadašnji i današnji ministar Dačić?

I nije problem što su organsku farmu Jovanjica, pokazalo se najveći zasad marihuane u Evropi obilazili ministri, a država davala subvencije? Za organski paradajz, doduše.

Onda su se javili tužioci, sudije, profesori prava tvrdnjama da stvari ni izbliza nisu kako tvrde predsednik i državni sekretar.

„Bre“ Makron ne bira sudije i tužioce po svom nahođenju, već na predlog stručnih institucija.

Ne znam ko u Kini bira sudije i tužioce. Može biti predsednik Si Điping, ali daleko su Azija i jednopartijski sistem, u kome i danas, tvrde zapadni mediji, postoje „gulazi“ ne samo za kritičare vlasti već i pripadnike „nepodobnih“ naroda i vera.

Daleko je Kina…

Onda su se Vučić i Ilić ponovo oglasili, a predsednik je poručio da ga ne zanima da kontroliše pravosuđe. Kao što ga svojevremeno nije zanimalo da se kandiduje za predsednika.

„Jedino što mene interesuje je da narkodileri i ubice konačno završe iza rešetaka“, poručio je Vučić.

Ima li nekog da to ne želi?

Pravosudni sistem Srbije zaista ne funkcioniše.

Pravde kod nas davno nema, no ko je za to glavni krivac?

Čini mi se vlast, ne samo ova već i prethodne, koja decenijama ima političku kontrolu nad sudijama i tužiocima.

A sada je nekome palo na pamet da bi pravosuđe profunkcionisalo ako bi ta kontrola bila još jača i formalizovana – da Vučić bira i imenuje sudije i tužioce. Takvim izmenama Srbija bi zvanično postala autokratska, što bi zaustavilo put ka EU, ali to nikog ne brine.

Daleko je EU…

A delovalo je smešno kad je gospodin pre nekoliko dana u naravno punom autobusu 95 ka Novom Beogradu povikao:“Polako ljudi, Srbija će uskoro dobiti cara, nebeskog gospodara…“