Hiljadu i više dolara 1

Uz pismo i ček na po 1.200 dolara. To je deo paketa pomoći građanima SAD kako bi prebrodili krizu izazvanu koronom. Mi dobili po 100 evra, Amerikanci po 1.200 dolara. Da se zna ko sedi na hoklici, ko u fotelji. Zanimljivo je da Barnrajter nije američki državljanin niti ima zelenu kartu ili prebivalište u SAD, te mu nije jasno po kom osnovu su mu stigle pare. Davno je radio u SAD nekoliko godina i možda ga se Tramp zbog toga setio. Njegova supruga, međutim, nikada nije kročila u SAD i dobila pare.

Barnrajtevi su najpre mislili da je šala, onda posumnjali na prevaru, ali, za svaki slučaj, otišli u banku da provere. „Tri dana kasnije, novac nam je bio na računu“, ispričao je Barnrajter austrijskoj državnoj televiziji ORF. Poštenog Austrijanca najpre grizla savest što je uzeo novac, ali onda shvatio da ima Amerika para za bacanje. Koliko daju za ratove i lobiranje, šta je za njih 1.200 dolara, 2.400 za njih dvoje!? Pomoć od 1.200 dolara greškom je stigla na adrese oko 130 Austrijanaca, među kojima su i Barnrajtevi, kažu austrijski bankari. Prema navodima televizije ORF, najmanje 108 čekova američkog Ministarstva finansija sa potpisom predsednika Trampa već je unovčeno u austrijskim bankama. Austrijanci, po svemu sudeći, nisu jedini koji su greškom dobili čekove iz Amerike.

Prošlog meseca, nekoliko hiljada ljudi koji su boravili u SAD na osnovu privremene radne vize, takođe su dobili čekove. Unovčili ih u Brazilu, Indiji, Kini, Kanadi, Nigeriji, Južnoj Koreji… U Srbiji izgleda nije bilo takvih čekova, bar zvanično nismo za to čuli, ali neki čekaju i očekuju dolare od Trampa. Ugledajući se na poznatijeg imenjaka, Dinkića, koji je svojevremeno obećao hiljadu evra od akcija javnih preduzeća, nekada blizak saradnik tadašnjeg predsednika Borisa Tadića Mlađan Đorđević najavio hiljadu dolara po glavni stanovnika Srbije koje bi navodno trebalo da dobijemo nakon što je predsednik Aleksandar Vučić potpisao sporazum u Vašingtonu. Nedavno u Danasu objasnio šta je mislio, a kako ga mediji iskoristili. Potpis u Vašingtonu i dalje zaokuplja pažnju javnosti. Ponovo se oglasio i američki predsednik Tramp, ocenjujući da će sporazum o ekonomskoj normalizaciji učiniti Srbiju, Kosovo, Balkan i svet sigurnijim i naglasio da je za takav korak bila potrebna izuzetna hrabrost lidera, predsednika Vučića i premijera Hotija.

Đorđevićeva izjava o hiljadu dolara nas je baš nasmejala, ali aktuelno približavanje Beograda i Vašingtona pokreće i neka druga pitanja. Da li će predsednik Vučić i ostali zvaničnici SNS i dalje o N1 posprdno govoriti kao o američkoj televiziji? Da neće predsednik u „Pressing“ kod Juge Ćosića umesto kod Gordane Uzelac na Pink? Ili će možda bez svađe početi da odgovara na pitanja Žakline Tatalović? Verovatnije ćemo pre dobiti onih hiljadu dolara.

Čekajući hiljadu Trampovih dolara proći ćemo kao Beketov Godo, ali čekanje na Vladu Srbije se izgleda bliži kraju. Za koji dan zaseda vrh SNS, dogovaraju izbor čelnika Skupštine i sastav Vlade. Kako smo izdržali nekoliko meseci bez Vlade, tačnije sa kabinetom Ane Brnabić u tehničkom mandatu i šta će nam nova doneti? Verovatno opet premijerku Brnabić. Većina izgleda nije ni primetila da izvršne vlasti nema, kao što verovatno nećemo osetiti korist od njenog formiranja. Sem naravno budućih ministara, kao i Marka Đurića koji, javljaju mediji, ipak neće zameniti Ivicu Dačića na mestu šefa diplomatije već ide u Vašington kao ambasador. Malo li je?!