Igranje vatrom 1Foto: Luca Marziale / Danas

Ova tri-četiri dana Novak Đoković je zasenio predsednika, od čijih medijskih nastupa smo mogli da odmorimo.

Kaže se da sve što je lepo kratko traje.

Najavljeno je da će Aleksandar Vučić danas posetiti Priboj, što će sigurno pratiti direktni prenosi, specijalne emisije, obraćanje, pa će predsednik nadoknaditi ovu kratku „pauzu“.

Posetu je najavio sam, uz sliku sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem.

„Dogovorili smo se da u sredu otputujemo u Priboj, kako bismo spustili narasle međunacionalne tenzije, preduzeli neophodne i konkretne mere u vezi sa tim i obezbedili punu sigurnost za sve građane naše Srbije“, napisao je Vučić u ponedeljak na Instagramu.

U Priboju se prethodnih dana desilo nekoliko šovinističkih incidenata. Grupa policajaca je slavila rođenje deteta jednog od njih uz pesmu „Oj, Sjenice, nova Srebrenice, Oj, Pazaru, novi Vukovaru“ i slične.

Nekoliko mladića slavilo Božić uz poviku „pucaj u džamije“, veličanje ratnog zločinca Ratka Mladića…

Incidenata je bilo i u komšiluku,  posebno manjem entitetu u BiH.

Republika Srpska je slavila svoj praznik uz uvrede i napade na Bošnjake u nekoliko mesta. Incidente, posebno u Priboju osudili su svi.

Predsednik opštine Lazav Rvović (SNS), sa delegacijom Stranke pravde i pomirenja, koju je osnovao rahmetli Muamer Zukorlić, posetio je lokalnu džamiju, izvinio se zbog „nepromišljenih stvari“ koje su učinili pojedinci iz njegovog naroda.

„Onaj ko želi da se puca i ruše džamije taj ne zna ni šta je crkva. Mi Pribojci smo zajednički gradili bogomolje, crkve i džamije i zajednički ćemo to i dalje činiti. Priboj je zajednička kuća Srba i Bošnjaka“, poručio je Rvović, uz podsećanje da država danas u ovaj kraj ulaže više nego ikada ranije.

MUP je saopštio da je priveden jedan mladić koji je pozivao na pucanje na džamije.

Na snimku se, međutim, čuje više glasova, a radna grupa MUP je preporučila disciplinski postupak protiv 12 policajaca koji su šenhuliči uz šovinističke pesme.

Predsednik stiže u Priboj i reklo bi se da će time država sve učiniti na smirivanju strasti.

Da li?

Država ne samo da nije učinila ništa na suočavanju sa ratnim zločinima već zločine i zločince poslednjih godina amnestira i promoviše.

U takvim okolnostima ne treba da čude dešavanja u Priboju.

Zar je čudo da pripadnici policije koja u centru Beograda čuva mural ratnog zločinca Mladića, u Priboju pevaju „Srebrenice, tako si mi mila, dabog da se tri put ponovila…“?

U najavi predsednik pominje „međunacionalne tenzije“ u Priboju.

Da bi tenzije bile međunacionalne, potrebni su incidenti sa bar dve strane.

Toga u Priboju nije bilo već „samo“ šovinističkih uvreda i pretnji Bošnjacima.

Na koje je država više nego blago odgovorila.

Znamo svi šta će Vučić reći.

Naravno da ćemo se složiti sa očekivanim pozivom na miran zajednički život, međusobno poštovanje i uvažavanje.

Ali, da li će to čuti njegov pratilac i izgleda omiljeni ministar Vulin?

Mediji pod uticajem vlasti koji mržnju protiv svega drugačijeg, šire na svakodnevnom nivou?

Da li će Vučić učiniti išta na obuzdavanju svog druga Dodika, jer bez „mirne Bosne“ nema ni suživota Bošnjaka i Srba?

Pomenuti rahmetli Zukorlić je svojevremeno govorio: „Igranje Sandžakom znači poigravanje ovim dijelom Srbije. Država je kao zgrada u kojoj stanari mogu da se vole ili ne vole. Ukoliko većinski stanari odluče da zapale jedan stan, rizikuju da se upali cijela zgrada. Zato se nije igrati vatrom. Ili će nam svima biti lijepo, ili će vatre biti do vrha. Samo naša kuća gorjeti neće.“ Šta ćemo kada su palikuća i vatrogasac ista osoba ili grupa njih?

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.