Pravda za... 1

U subotu je šokirao Hrvatsku. Hladnokrvno je ubio tri muškarca u sred grad. Navodno narko dilere koji su maltretirali njegovu porodicu, posebno Filipovog brata koji im je dugovao pare za drogu.

U roku od nekoliko sati, ovaj Splićanin je od ubice postao nacionalni heroj. Na internet portalima i društvenim mrežama uglavnom se nižu poruke podrške mladiću kome je „pukao film“ i koji je „pravdu uzeo u ruke“.

„Postupija je onako kao kad čoviku dobrom k’o kruh, prekipi“, kažu Splićani.

Na Fejsbuku je formirana grupa podrške „Pravda za Filipa“ i za samo dan-dva, priključilo joj se oko 20 hiljada članova. Osumnjičeni ubica za njih je „Heroj, a ne zločinac“.

Najavljuju da skupljaju pare za odbranu Zavadlava i da će, ako treba, organizovati i protest „da grad Split shvati da je sistem odavno zakazao i da grad vode koristoljubivi i kriminalci“, piše u jednoj od objava na ovoj Fejsbuk stranici.

DŽabe pojedini hrvatski mediji objavljuju da slika nije „crno bela“ i da ni Filip izgleda nije „zlato“.

Po svojoj prilici je reč o disfunkcionalnoj porodici koja je pod prismotrom Centra za socijalni rad, a osumnjičeni ubica bio je prijavljen i osuđen za nasilje u porodici.

Zavadlav je navodno počinio više krivičnih dela, a jednom je uhapšen jer je s majkom provalio u crkvu. Analize i izjave stižu sa svih strana. Stvar se toliko zahuktala da je reagovao i hrvatski premijer Andrej Plenković, sa službenog puta u Strazburu.

„Ne smije biti anarhije u Hrvatskoj i nitko ne smije uzimati pravdu u svoje ruke. Tome moramo reći – ne! Takvo ponašanje ne smije i neće biti obrazac ponašanja u Republici Hrvatskoj“, odlučno je poručio premijer.

U nedelju je na pijaci u beogradskom naselju Vidikovac ulična prodavačica Sadija D. udarila komunalnu milicajku Alisu M, koja je, u pratnji inspektorke, pokušala da joj oduzme robu.

Milicajka je pala „kao pokošena“.

U bolnici je.

Prodavačica koja je udarila i pobegla sa lica mesta, ubrzo je uhapšena. Na sreću, u Beogradu nije bilo smrtnog ishoda, ali ima sličnosti sa splitskim slučajem. Sadija je postala junakinja, jer je digla ruku na mrsku komunalnu miliciju, koja ojačan zakonski položaj koristi uglavnom za maltretiranje „malih“ ljudi, koji uličnom prodajom pokušavaju da zarade.

„Kad nepravda postane zakon, otpor je naša DUŽNOST“, jedna je od poruka na Fejsbuku, uz sliku na kojoj prodavačica udara komunalnu milicajku.

Sadija preti da pomuti popularnost čuvene penzionerke Stojanke Stojanović Coke, koja je pre nekoliko godina ubila građevinskog investitora Zorana Trifunovića u Beogradu.

DŽabe gradski funkcioneri osuđuju napad na komunalnu milicajku.

DŽabe muž udarene objašnjava da je njegova žena samo radila svoj posao i da je sramota šta joj se desilo.

Komunalni milicajci i izvršitelji su sojevi prema kojima ljudske solidarnosti, kako nam pokazuje praksa, uglavnom nema.

Veći deo društva posmatra ih kao krvopije koje ugroženim ljudima uništavaju ono malo života. Šta nam govore događaji u Splitu i Beogradu? Kada država ne radi svoj posao, kada se društvo nalazi u ekonomskoj, moralnoj i socijalnoj krizi, ljudi gube poverenje u institucije i stvari uzimaju u svoje ruke.

Negde se sve završi verbalnom svađom, nekada prorade pesnice, a nekada hladno ili toplo oružje.

Ne treba zato da se čudimo reakciji mnogih i podršci koju dobijaju Filip i Sadija.

Vlasti bi trebalo da se zapitaju. Jer, kad običnom svetu počne da puca film, ne zna se šta se može očekivati.

Ni rijaliti-tabloidno ispiranje mozgova ni tirade o „zlatnom dobu“ tada ne pomažu.