Ribarićko jezero 1

U komšiluku čak i sneg pao, negde olujno nevreme izazvalo veću štetu.

Kod nas, na sreću, za sada nema ozbiljnih posledica.

Ako izuzmemo to što je vetar odneo natpis „Jezero Tramp“ postavljen na Gazivodama.

Mediji ne pominju šta je sa drugim natpisom, kojim su se, na istom mestu, kosovski Srbi zahvaljivali američkom predsedniku što „donosi mir“.

Da li je i on srušen?

Možda su već ponovo postavljeni?

Valjda se Grenel neće naljutiti, vetar je „kriv“.

Predsednik Tramp je trenutno zauzet finišom predsedničke kampanje, borbe za drugi mandat, problemima sa medijskim tvrdnjama o (ne)plaćenim porezima, pa verovatno neće ni čuti šta je vetar uradio na „njegovom“ jezeru.

Smejala se Srbija kada je 1992. hrvatska pevačica Sanja Trumbić pevala „Danke Dojčland“, („Hvala Nemačkoj, moja duša gori! Hvala Nemačkoj, na dragom poklonu. Hvala Nemačkoj, mnogo hvala, sada više nismo sami i nada dolazi u našu porušenu domovinu.“) Svekoliko srpstvo je ulice i spomenike u Prištini Bilu Klintonu, Džordžu Bušu, Medlin Olbrajt, ismevalo kao dokaz poltronskog mentaliteta Albanaca.

Onda, 24. septembra ove godine, dvadesetak dana posle sastanka u Vašingtonu i potpisivanja dokumenta zvanog ekonomski sporazum Beograda i Prištine, na jezeru Gazivode osvanuli natpisi Trampu.

Ne zna se ko ih je postavio, kao što se ne zna hoće li iste ili slične vratiti na to mesto.

Pre četiri godine, vlastima blizak tabloid, bilbordima u Beogradu pozdravljao Trampovu pobedu na predsedničkim izborima.

Šta je to ako ne poltronski mentalitet?

Dobri odnosi sa stranim zemljama, posebno velikim, nikako ne znače da treba da se sramotite i uvlačite moćnijim od sebe.

Zar nas aktuelni vlastodršci ne ubeđuju da Srbija u svetu nikada bolje nije stajala?

Navodno je cene i poštuju svi na istoku, zapadu, severu, jugu…

Čemu onda ovi blamovi?

Možda da bi se sakrile netačne tvrdnje?

Predsednik Vučić je tako rekao da niko sa toliko pažnje i poštovanja nije dočekan u SAD.

Onda osvanuli snimci Titove posete Vašingtonu u vreme Niksona.

Hoklice nije bilo već svečanog orkestra i garde.

Na sreću, niko zvanično u Zubinom Potoku nije predložio da jezero zaista bude nazvano po Trampu, mada se ta ideja njegovom izaslaniku Ričardu Grenelu sviđa.

„Kako nazvati jezero na Kosovu i u Srbiji bilo je ozbiljno pitanje, uprkos kompromisu koji su omogućile SAD za pokretanje studije izvodljivosti radi stvaranja više radnih mesta i energije u regionu. Obe strane se složile oko novog imena, odnosno da se ono nazove jezero Tramp“, napisao je Grenel na svom Tviter nalogu.

Premijer Kosova Avdulah Hoti odmah je podržao predlog.

Preimenovanje jezera u Trampovo se, po Hotiju, može učiniti u čast njegove „izvanredne uloge u postizanju istorijskog sporazuma o normalizaciju ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije“.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za KiM i budući ambasador u Vašingtonu Marko Đurić je retvitovao Grenelovu poruku.

To valjda nije i zvanično odobravanje?

Veštačko jezero Gazivode nastalo je krajem sedamdesetih godina prošlog veka, nalazi se u opštini Zubin Potok na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom.

Važno je za snabdevanje Kosova vodom i strujom. Manjim delom pripada mom rodnom Tutinu, te mislim da imam pravo da se izjasnim.

Nesporazum sa imenovanjem jezera koje je odavno politički problem, lako se može rešiti. Srbi jezero nazivaju Gazivode, Albanci Ujmani, glupo je da postane Trampovo. Moji Tutinci ga zovu Ribarićko jezero, po tamošnjem mestu Ribariće i zar nije to najbolje ime?

Na Ribarićkom jezeru niče „Pazarska plaža“. I baš lepo izgleda.