Senta "veliki" i "mali" 1Foto: Luca Marziale / Danas

„Vozili se jednom Slobodan Milošević i Senta Milenković kroz Šumadiju i na nekom putu udariše kolima svinju. Predsednik izađe iz automobila i videvši da životinja ne daje znake života naredi telohranitelju da ode do obližnjeg sela i plati seljacima štetu. Senta ode u selo i vrati se mrtav pijan nakon šest sati. Milošević iznerviran upita: „Dobro, bre, Senta, pa gde si do sada?“ „Izvinite šefe ali desilo mi se nešto jako čudno. Odem u selo i gde da se raspitam ko je vlasnik svinje nego u kafani. Uđem, kažem, dobar dan ja sam Slobin telohranitelj, ubio sam svinju… I ne znam zašto, odjednom cela kafana poče da me grli i ljubi. Šest sati mi nisu dali da izađem dok me svi nisu častili“.

Ovaj crnohumorni vic iz 90 i neke pričao je i u tekstu o najpoznatijem telohranitelju Srbije Senti Milenkoviću citirao tada mladi novinar Naše Borbe, danas glavni i odgovorni urednik Danasa Petrović Dragoljub.

U aktuelno vreme političke reinkarnacije pokojnog predsednika Slobodana Miloševića, „povampirenja“ Komrakova i sličnih, ovaj vic se sigurno mnogima neće dopasti. Mladi koji ne znaju ni šta je DOS neće ga razumeti, ali ja ga se uvek setim kada neko pomene Sentu Milenkovića, policijskog generala, načelnika Odeljenja za obezbeđenje koji je bio Miloševićev glavni telohranitelj i vozač do uoči njegovog hapšenja marta 2001. Nije bio politički faktor, ali spada u kultne likove tog zlog doba.

Da stvar bude čudnija, Senta Milenković i Slobodan Milošević su zaista imali saobraćajnu nesreću, ali u Beogradu 1992. LJubitelji životinja mogu da budu mirni – nije bilo pregaženih životinja. Na vozilo kojim je upravljao Milenković naletelo je drugo iz suprotnog smera, u Ulici vojvode Putnika.

Milenković skrenuo i udario u betonski zid. Milošević zaradio lakši potres mozga i nije mogao da ide na pregovore u Brisel. Kasnije se pojavile priče da je Senta sve inscenirao kako bi poštedeo šefa susreta sa mrskim evropskim pregovaračima.

Ova epizoda inspirisala je studente da se, na protestima 1996/97. godine, našale transparentima: „Slobo, ne menjaj vozača“ i „Senta, majstore“. Senta im nije uzvratio istom merom. Odan Miloševiću, njegovom liku, delu i porodici, navodno je verbalno napao studente koji su demonstrirali protiv tadašnjeg vladara Srbije, na koje je slučajno naišao negde na Dedinju. Senta Milenković je iznenada umro 2016. u 61. godini od upale pluća.

U MUP-u Srbije ima naslednika. Sina Slobodana Milenkovića, zvanog „mali Senta“. Čoveka koga tabloidi provlače kroz blato, bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović optužuje da je „radio drogu“. Čoveka koji je zaslužan za otkrivanje plantaže marihuane „Jovanjica“, odlikovan zlatnom medaljom za zasluge 2018. godine, prošle godine premešten s funkcije načelnika Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije na mesto inspektora u Odeljenju za ratne zločine.

O političkom opredeljenju Milenkovića starijeg mislim sve najgore. Snage sile i represije, vojsku i policiju ne simpatišem, mada sam svesna njihove neophodnosti i značaja u svakom društvu. Moje poznavanje mafijaško-kriminalno-policijskih krugova prilično je skromno i svodi se uglavnom na čitanje i slušanje objašnjenja kolega Jelene Zorić i Vuka Cvijića.

Sumnjičava sam prema funkcionerima državnih organa, uključujući i policijske čiji je rad ponekad na granici ili s one strane zakona. Samim tim i prema Slobodanu Milenkoviću imam rezerve, ali nešto mi govori da je izgleda reč o ispravnom čoveku i dobrom policajcu.

Dovoljno mi da vidim ko ga i kako napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.