Ne, nije u pitanju kapiten ekipe basketaša sa Dorčola na konferenciji za štampu, niti član mafijaškog klana sa Liona koji medijima najavljuje „biznis plan“ za sledeći kvartal.

Pored toga što je vatrogasac, Goran Rakić je i gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice, a „brat Marko“ je Marko Đurić, mašinovođa animiranog pravoslavnog voza parkiranog na sporednom koloseku u Raški, poznati sportski novinar koji je izvestio o nedostižnih 5:0 Srbije protiv Kosova, nezaboravni dvočasovni sužanj „privremenih vlasti u Prištini“, čuveni „maratonac“ sa TV Prva i neprevaziđeni „Mister Bin“ u novinarskim sećanjima.

Osim svega toga, napaćeni brt Marko je ispred Aleksandra Vučića zadužen i za brigu o vekovnim ognjištima, što će reći da je brt Marko direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Način na koji se te nesrećne persone zadužene za rešavanje višedecenijskog problema, ne samo brt Marko i brt Goran, i u zvaničnim prilikama međusobno oslovljavaju, tipičan je primer koji perfektno ilustruje burazerski odnos koji je „upregnut“ u odbranu Kosova.

Apsurdnost i kataklizmičnost nastojanja ove vlasti da „spase Kosovo“ bolje oslikavaju jedino verbalna šupljost i ispraznost napaćenih verifikovanih zaštitnika kosovskih ognjišta.

Niz prošlonedeljnih javnih nastupa napaćeni brt Marko otvorio je nastupom na omiljenoj mu Kopernikus TV Prva, gde je izvoleo reći kako je Dragan Đilas još 2011. ograničio slobodu kretanja ljudima sa Kosova.

Napaćeni brt Marko je, tako, unezverenom beogradskom pučanstvu prosledio strašnu poruku: ako je Đilas 2011, kao gradonačelnik Beograda, ograničio slobodu kretanja ljudima sa Kosova, Goran Vesić, beogradski Iznogud, ima sva prava da ograniči slobodu kretanja ljudima u Beogradu.

Onda je brt Marko poručio Ramušu Haradinaju da je „Srbija spremna za sporazum kojim će pokrajini garantovati najviši stepen autonomije, u skladu sa evropskim i svetskim standardima“, te da u tom smislu može da „garantuje brojna ljudska prava, uključujući pravo na upotrebu jezika i pisma za žitelje albanske narodnosti, obrazovanje na maternjem jeziku i mnogo šta drugo…“!

Napaćeni brt Marko je tako Haradinaju obećao sve izuzev onog što Albanci na Kosovu već imaju – državu!

„Razmotrena je na sveobuhvatan i temeljan način situacija na Kosovu i Metohiji“, naveo je napaćeni brt Marko posle dugoočekivanog i pompezno najavljivanog samita 140 „političkih predstavnika Srba i institucija Srbije na KiM“ sa predsednikom Srbije i, dokazujući da sastanak nije bio uzaludan, izdeklamovao sedam zaključaka o „nacionalnom pitanju broj jedan“:

Prvi zaključak, rekao je napaćeni brt Marko, jeste da je napaćena Srpska lista „na izborima u nedelju ostvarila veličanstvenu pobedu i demonstrirala jedinstvo srpskog naroda“.

Umesto drugog zaključka, napaćeni brt Marko citirao je napaćenog Aleksandra Vučića: „Ne sme da bude spavanja na lovorikama.“

Kao treći zaključak, naglasio je napaćeni brt Marko, stoji poruka da su predstavnici Srba dužni da se bore svakog dana za srpske interese i da budu spremni ako bude potrebno da napuste svoje funkcije u slučaju novih pritisaka.

Napaćeni brt Marko je izvestio da je četvrti zaključak donet jednoglasno: nema daljih razgovora s privremenim institucijama u Prištini do povlačenja taksi i pritisaka.

„Pošto je sastanku prisustvovao Vučić kao vrhovni komandant oružanih snaga Srbije“, nećete verovati, ali takav je peti zaključak u izvedbi napaćenog brta Marka, „iskazana je spremnost da se zaštiti srpski narod u pokušaju narušavanja njegove bezbednosti i opstanka“.

Brt Marko napaćeni osvrnuo se na Vučića i u šestom zaključku: „Biće ubrzana realizacija plana predsednika Vučića za ulaganje i sprovođenje brojnih projekata u srpske sredine na KIM.“

Sedmi zaključak sami su inicirali Srbi sa KiM, a suština je, kazao je napaćeni brt Marko, „poruka da se predsednik Srbije dobro borio za svoj narod“.

Napaćeni brt Marko je tako na delu još jednom dokazao da „boj za Kosovo“ vode neki drugi mrsomudi, ali istim vokabularom kao i krajem devedesetih, kad je svođen bilans Miloševićevog „vraćanja dostojanstva srpskom narodu“.

Naravno da samo kreteni ozbiljno računaju da će Kosovo, koje nisu mogli da sačuvaju jedan Ranković, Stambolić ili Milošević, uspeti da povrate brt Aco, brt Marko, brt Goran i brt Milan Radojičić, ali ajde!

Ima ipak jedna dobra stvar u ovom prljavom kosovskom metanisanju: ako jednog dana nestanu svi dokumenti, što me pod ovom vlašću ne bi čudilo, samo na osnovu sačuvanog spiska braće iz Srpske liste i Direkcije za KiM, kao što su onomad na osnovu zuba rekonstruisali izgled ihtiosaurusa, moći će da se stekne kompletna predstava o društvenom sistemu koji forsira Aleksandar Vučić.

Podrazumeva se da brt Marka i ostalu mu braću za to zabole – brt vulin!

Trenutno! Videćemo već posle Pariza kako ta misaona bol u međunožju postaje stvarna. I kako panika raskida čvrste „bratske“ veze iskovane na kosovskom mitu o švercu kao neraskidivom patriotskom mobilizatorskom faktoru.

P. S. Ovaj tekst pisan je tri dana nakon što je Vučela osvojio Kup Srbije na Terzinom terenu.