SRB&JA

Slaviša Lekić

Novinar, po vokaciji, bivši glavni i odgovorni urednik i vlasnik magazina STATUS, autor nekoliko dokumentarnih filmova i knjiga,  lajavac koji smatra da je prirodno i logično biti protiv režima Aleksandra Vučića i kamarile koja ga okružuje. Veruje, naivno, da je bunt protiv vlasti civilizacijska dužnost i moralni, a ne ideološki čin. Trenutno - predsednik NUNS-a. Nema novinarskih, a od životnih nagrada izdvaja - Milicu, tinejdžerku.

Magarac

Razlika između magarca i čoveka, tvrde mudraci, sadržana je u tri reči. Kad bi magarac, naime, mogao reći "Ja sam magarac", sve bi bilo drugačije: bio bi ljudsko biće.

Nije Vučić kriv

"Nije Milošević kriv, mi smo govna", rečenica je koja mi se mota po glavi danima posle performansa koji su priredili radnici državnog preduzeća "Milan Blagojević - Namenska" iz Lučana ispred Osnovnog suda u Ivanjici.

Pravda za „šesti“

Koliko je "šesti oktobar" 2000. nevažan datum, jasno je po tome što ne znam nikoga ko se precizno seća šta je radio tog dana. A bilo je posla, nije da je manjkalo nego nas je slavlje opilo!

Vicoteka

Onomad kad se igrao stvaranja sveta, Bog gladi bradu i diktira anđelima:

Urbana legenda

Ko o čemu, vojnik o skraćenju, kurva o poštenju, a "mali od oružja koji oružje takao nije" o Aleksandru Vučiću, ovdašnjem sinonimu borbe za srpstvo.

Vučićev „Maksim“

"Lupaš ko Maksim po diviziji", govorilo se kad neko besmisleno govori, ponekad iz neznanja, ponekad ne bi li nasmejao one kojima se obraća.

Marica i tenkić

Narodna mudrost "Razume se ko Marica u kriv q*ac", koja sugeriše nivo kompetentnosti s kojom neko ulazi "u materiju", preti da izađe iz bogate baštine srpskog naroda. Kao i za sve u novijoj istoriji, zasluge idu "naprednjacima".

Svoj poso

Gledajući glumca Nenada Jezdića, najpre na bini kod Uba, a potom u otvorenom naprednjačkom autobusu dok jezdi novootvorenim auto-putem Miloša Velikog, kako baca svoj neporecivi talenat u vetar koji se neposlušno poigrava predsednikovom kosom, treperio sam, znajući da je zalud, da će u jednom času dići glavu sa biografskog zapisa o Milošu Velikom koji je čitao i izdeklamovati:

Strašan lav

Nekoliko godina posle Titove smrti, u eri rađanja novih tita i titića, kaže ondašnja legenda, sednice Predsedništva srbijanskog Komiteta (CK SK Srbije) obično su počinjale pitanjem: "Šta ima novo, šta je onaj namćor opet lupetao?!"

Porodična posla (3)

Dok je još trajao Drugi svetski rat, Josif Visarionovič Džugašvili Staljin je odlučio da "Internacionalu", dotadašnju zvaničnu sovjetsku himnu, zameni čisto patriotskom himnom.

Porodična posla (2)

Crni "audi 6", žvalonja, brat visokog državnog funkcionera, KRIK, "japansko praćenje", Siniša Mali, trgovina uticajem, "Beograd na vodi", beba, "posao veka", medijsko smeće, Srpski telegraf, Andrej Vučić, BIA, privatni biznismeni, luksuzni stan, korupcija, šmokljo, "Milenijum tim", Tužilaštvo za organizovani kriminal...!

Porodična posla (1)

Rođeni brat visokog državnog funkcionera godinama vozi auto u vlasništvu firmi privatnih biznismena angažovanih na najvrednijim državnim projektima.

Heroji & magarci

Pre više od dva veka, kad se Napoleon Bonaparta vraćao sa Elbe u Pariz, francuski list Moniteur iz dana u dan je objavljivao sledeće naslove:

Nebo se zatvorilo

I pre nego što zatvorite poslednju stranicu knjige "Nebo se otvorilo", kojoj je najveća mana što su korice vrlo blizu jedan drugoj, spoznaćete da floskula "Sport je ogledalo društva" nije nikakva poštapalica već, u našem slučaju posebno - više od maksime.

*atko Dmit*ović

"Ima jedna narodna izreka, upotrebljavali su je Srbi na prostoru Austro-Ugarske, a glasi: JEDNOM KURVA, NIKAD ČASNA SESTRA".
PrvaPoslednja