SRB&JA

Slaviša Lekić

Novinar, po vokaciji, bivši glavni i odgovorni urednik i vlasnik magazina STATUS, autor nekoliko dokumentarnih filmova i knjiga,  lajavac koji smatra da je prirodno i logično biti protiv režima Aleksandra Vučića i kamarile koja ga okružuje. Veruje, naivno, da je bunt protiv vlasti civilizacijska dužnost i moralni, a ne ideološki čin. Trenutno - predsednik NUNS-a. Nema novinarskih, a od životnih nagrada izdvaja - Milicu, tinejdžerku.

Strašan lav

Nekoliko godina posle Titove smrti, u eri rađanja novih tita i titića, kaže ondašnja legenda, sednice Predsedništva srbijanskog Komiteta (CK SK Srbije) obično su počinjale pitanjem: "Šta ima novo, šta je onaj namćor opet lupetao?!"

Porodična posla (3)

Dok je još trajao Drugi svetski rat, Josif Visarionovič Džugašvili Staljin je odlučio da "Internacionalu", dotadašnju zvaničnu sovjetsku himnu, zameni čisto patriotskom himnom.

Porodična posla (2)

Crni "audi 6", žvalonja, brat visokog državnog funkcionera, KRIK, "japansko praćenje", Siniša Mali, trgovina uticajem, "Beograd na vodi", beba, "posao veka", medijsko smeće, Srpski telegraf, Andrej Vučić, BIA, privatni biznismeni, luksuzni stan, korupcija, šmokljo, "Milenijum tim", Tužilaštvo za organizovani kriminal...!

Porodična posla (1)

Rođeni brat visokog državnog funkcionera godinama vozi auto u vlasništvu firmi privatnih biznismena angažovanih na najvrednijim državnim projektima.

Heroji & magarci

Pre više od dva veka, kad se Napoleon Bonaparta vraćao sa Elbe u Pariz, francuski list Moniteur iz dana u dan je objavljivao sledeće naslove:

Nebo se zatvorilo

I pre nego što zatvorite poslednju stranicu knjige "Nebo se otvorilo", kojoj je najveća mana što su korice vrlo blizu jedan drugoj, spoznaćete da floskula "Sport je ogledalo društva" nije nikakva poštapalica već, u našem slučaju posebno - više od maksime.

*atko Dmit*ović

"Ima jedna narodna izreka, upotrebljavali su je Srbi na prostoru Austro-Ugarske, a glasi: JEDNOM KURVA, NIKAD ČASNA SESTRA".

Gradonačelnikovica

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih zalud je bio potrošen svaki dan ako ga nismo "overili" u Grgeču. Ušuškana na uglu Bulevara i Beogradske, dijagonalno od Pravnog, ova legendarna beogradska kafana decenijama je bila stecište studenata, profesora, advokata, sudija, profesija svih fela, pa i novinara...

Gazimestan

Te 1989. demonstranti su pred Saveznom skupštinom skandirali "Uhapsite Vlasija", raspisan je Zajam za privredni preporod Srbije...

Taoci ludaka

Opet se obistinilo narodno predanje koje kaže: ako se ujutru razdani, Aleksandar Vulin će napraviti novu budalaštinu.

Zavera budala

Kad su ga tog (ispostaviće se - kobnog) petka, sredinom maja, pre petnaest godina, pozvali na sprat gde obično zalaze glavešine iz Upravnog odbora, Piers Morgan, četrdesetogodišnji glavni urednik londonskog tabloida Daily Mirror, nije bio baš najraspoloženiji za priču.

Ducine „Gernike“

Malo ljudi će primetiti (mada, kome je danas do primećivanja takvih stvari koje život znače) da je čuvena "Gernika" Pabla Pikasa jedna savršeno upakovana vest.

Brt Marko

"Brat Marko je rekao...!", baš tim rečima se, pred novinarima, vatrogasac Goran Rakić osvrnuo na nastup prethodnog "govornika".

Prokletstvo

Da je film đavolja rabota, bilo je jasno još 1895. kad su braća Limijer prvi put na velikom platnu u Parizu prikazali scene ulaska voza u stanicu: zbunjenu publiku koja je zaglavila ulazna vrata u paničnom strahu od čelične nemani koja ispušta dim i juri na njih, jedva su vratili na sedišta.

Štrpuckanje

Ličnu odvratnost prema žutoj štampi i ružičastim frekvencijama već godinama unazad ispoljavam tako što ne kupujem smeće u vidu Kurira i sličnih tabloidnih rajarodić spermatozoida koji su zaživeli na tržištu niti gledam Pink i pinkoidna kopilad Željka Mitrovića.
PrvaPoslednja