Vladalac (3) 1

Na pitanje reportera TV N1 Nenada Nešića da li će poštovati protokol, Vučić je odgovorio da će se testirati ukoliko televizija N1 još dva puta emituje film „Vladalac“. „Ma pustite vi protokole… Dva puta repriza filma „Vladalac“, odmah ja idem na test, nema nikakvih problema“, dva puta je, valjda da se ne zaboravi, ponovio predsednik nečega što zovemo državom Srbijom.

Da ništa drugo Aleksandar Vučić nije uradio ili rekao svih ovih osam godina koliko jezdi ovim prostorom, ovo je više nego dovoljno svedočanstvo da je Srbija danas prćija jednog čoveka, teritorija gde za njega i podređene mu političke huligane ne važe zakoni, procedure i protokoli, okruženje u kojem su ljudska prava u zapećku i ambijent u kojem oni koji imaju kritičku distancu prema takvom odnosu vladajući klike naspram države bivaju prokuženi i proganjani.

Tri nedelje već traje gromovita oluja i kolektivna histerična hajka na autore i sagovornike u biografskom zapisu o političkoj karijeri Aleksandra Vučića. Kraja nema na vidiku.

Vladalac (3) 2

Počelo je u „Ćirilici“, dok je prva jednoiposatna epizoda „Vladaoca“ još emitovana, gde se predsednik užasnuo zbog „četiri sata nepatvorene mržnje“, a hanumica Milomir Marić šokirala zbog „crne pozadine“ & „mrtvačke muzike“!

Već sutradan javnim se pokazao mentalitet stada: oglasili su se svi koji se inače oglašavaju: – od kraljevačkog gradonačelnika i izumitelja reči „aerodrUm“ preko sumasišavšeg dr Marka Atlagića, koji je autore i sagovornike „Vladaoca“ počastio zvanjem „moralne prostitutke“, do poslanika Đuke Bizona, čiji su mozak i govorni aparat spojili „ljudske fekalije“ i „sanitarni otklon“.

Za njima su kaskali Goran Vesić, Ivica Dačić, Bogoljub Karić i ostali koalicioni prkoljubi, Beba Popović je i mentalno penetrirao u Marka Matića, koji je počastvovanost tim zanosnim činom ponosno demonstrirao na svim državotvornim TV stanicama, a u kočije su upregli i čuvenog Sašu Milovanovića, najružniji ikad odeveni komad natrule bukve koji je unet u studio TV Pinka.

Više puta se javio zaboravljeni i umno usahli „filmski kritičar“ Božidar Zečević, koji je objektivno, u skladu sa uređivačkom politikom Pečata Milorada Vučelića, ocenio da je Vladalac „pokazni primer sužene svesti, govora mržnje i turbo tendencioznog ideološkog diskursa, vrlo bliskog javnom linču iz najboljih dana Ždanova, Gebelsa i Čaušeskua“. Nezaobilazan je bio i monstruozni prijatelj Olivera Ivanovića (Marko Đurić, sve znate) sa veselom objavom da će se „“Vladalac“ poput bumeranga vratiti autorima i sagovornicima“.

Vrhunac je pak bio galop utvarnih kasača „Vučićeve“ elitne ergele, koje su predvodili Jelena Milić, lišena četničke brade, da ne kažem sveže obrijana, promoterka NATO vrednosti, diskursa, rakursa i dekonstrukcije, i Ivan Veliki Krezavi Štrumf Tasovac, akteri Pinkovog kontrafilma „Progon“, koji su, baveći se dve trećine vremena autorima i sagovornicima „Vladaoca“, zaključili kako se dotični bave čas magijom, čas mržnjom prema Srbiji, čas pravljenjem đavola od najboljeg klijenta Željka Mitrovića.

A upravo je pričom o „četiri sata nepatvorene mržnje“ Aleksandar Vučić, čovek koji je indukovao mržnju, histeriju i laž, dao intonaciju progonu koja ne prestaje. A sve zato što su autori i sagovornici dokumentarnog serijala pokušali da prodrmaju ambijent koji je najviše nalik onom iz Andersenove bajke u kojoj genijalni šnajder(i) praznine tka(ju) bajoslovno ruho (Vučićevog) uspeha koje je – nevidljivo.

Poput dečaka iz bajke, oni su odbili da složno kliču genijalnoj „tkanini“, dive se nepostojećoj odeći i pridržavaju okrajke nepostojećeg plašta! Car je go, i tu golotinju ništa više ne može pokriti! A upravo isti taj goli car izjavio je na Fruškoj gori da bi voleo da N1 još nekoliko puta emituje film „Vladalac“ tokom predizborne kampanje, pošto taj film iz dva dela vidi, kako ističe, kao besplatnu reklamu.

„Ako mogu da ne platim, da mi ponovnim emitovanjem tokom kampanje naprave besplatnu reklamu…“, rekao je Vučić. Zanimljiva ideja šaldžije koji neće da se testira na virus dok TV N1 ne reprizira „Vladaoca“. Iako smo, za razliku od predsednika, odgovorni, mi smo tu nemoćni!

Najbolju definiciju statusa serijala „Vladalac“ dala je Danica Vučenić, jedna od sagovornica: „Vladalac više nije vaš, on sad ima samostalan životni put, nezavisno od autora i sagovornika, glavnog junaka i emitera“. Vladalac nam se, dakle, otrgao i mi više ne utičemo na njegovu sudbinu.

Ali ima nešto što predsednik države može da uradi: majstore, ako ti je toliko stalo, sredi preko Žutog Bujketa i Braon Neše da se Vladalac emituje na RTS-u. Jednom. Dovoljno je.

P. S. Ovaj tekst pisan je u danu kad mi je „palo na um“ da AV može i da zahvati iz budžeta SNS i plati samo produkcijske troškove za nastavak „Vladaoca“. Ekipa se svečano odriče svojih autorskih honorara