Jajare iz Narodnih patrola 1Foto: Luca Marziale

Broj građanki i građana na ulicama Beograda iz nedelje u nedelju raste.

Opoziciji, onoj koja stoji u potpisu zahteva protesta i deli proevropska uverenja, jasno je da sve i da hoće, ne mogu ni na koji način, osim redarskog, da vode ovaj protest.

Šta je njihova uloga u ovom protestu?

Pokazao je na poslednjem protestu Miodrag Gavrilović, poslanik Demokratske stranke.

Opozicioni političari trebalo bi da budu svi redom redari, da nose žute prsluke i da brane građanke i građane od nasilnika koji hoće da ih biju.

A, ima ih. Jajare iz Narodnih patrola na svakom su protestu. Neki kažu da ih je poslao niko drugi do Aleksandar Vučić, kako bi razbio najmasovniji građanski bunt još od petooktobarske revolucije,

Opozicija koja je tehnički organizator protesta trebalo bi ne samo rečima, već svojim telom i konkretnom reakcijom da se pobrine za rizike po fizičku bezbednost građana.

Šta se dogodilo na prethodnom protestu Srbija protiv nasilja?

Nasilnici, napasnici na ugrožene kategorije stanovništva, manjinske grupe, na kojima najviše pokazuju svoje “mišiće”, poput izbeglica, Roma, onima koji su izloženi najvećoj i sveobuhvatnoj društvenoj diskriminaciji, pod fašističkim nazivom, potpuno odgovarajućim njihovim zlodelima – Narodna patrola – hteli su da linčuju jednog čoveka.

Celokupna javnost, ona koja svedoči i učestvuje u protestima Srbija protiv nasilja, a puno ih je, nekoliko stotina hiljada (i više) mogla je da vidi kako ova, nazovimo je – bagra – iako je termin nedovoljan za opis gađenja koje svaki iole normalan čovek može da oseti i pomisli o Narodnim patrolima, videla je opet – kako vade kaiš.

Da, valjda zbog patrijahalnog ubeđenja, našli su kao odgovarajući način za prebijanje građanki i građana na protestima Srbija protiv nasilja – da tuku kaišem.

Izvuku ga, pa udaraju, po licu i telu… A, ovaj poslednji, kamerom zabeleženi slučaj nasilništva, bio je treći, od ukupno šest protesta Srbija protiv nasilja.

Vratimo se stoga na reakciju poslanika Demokratske stranke – Miodraga Gavrilovića, koji je svedočio a potom sprečio da kukavice i jajare iz Narodnih patrola linčuju čoveka.

Skrenuo je pažnju na sebe kada su izvukli kaiš na njega, podviknuo. Skrenuo pažnju jajara, a potom dobio udarac glavom jednog sivonje koji svoju masu demonstrira na nejakima.

Međutim, dobio je i uvrtanje ruke od strane policijaca u civilu.

Policije koja je trebalo da zaustavi kukavice iz Narodnih patrola da linčuju čoveka.

Ta policija je zavrnula ruku narodnom poslaniku nakon što je skrenuo pažnju na sebe kako bi spasao čoveka kojeg su krenuli da linčuju.

Čovek je govorio na engleskom jeziku, provocirao…, saopštio je MUP nakon što je pritvorio i Amerikanca i onog koji ga je tukao.

Ali, ta jajara iz Narodnih patrola nije bila jedina koja je tukla Amerikanca.

A ona jajara iz Narodnih patrola koja se zaletela i glavom udarila poslanika Gavrilovića koji je hteo da zaštiti čoveka od linča nije ni privedena…

Poslanik Gavrilović je rekao da su mu policajci uvrtali ruku jer je iz uloge redara protesta Srbija protiv nasilja hteo da sačuva bezbednost ljudi i time privukao jajare iz Narodnih patrola da mu se zaleću u glavu.

Policija u civilu, ona koja, kako je poslanik Gavrilović istinito okarakterisao, na protestima visokog bezbednosnog rizika, svoju uloga shvata kao snimatelja dokumentarnog filma.

Oni su tu, snimaju telefonima, prećutkuju nasilnike, preskaču preko njihovih žrtava, kao da prizivaju nasiljle i nesreću na koju neće reagovati.

Hrabrost poslanika Miodraga Gavrilovića na samom protestu, odnosno tokom nasilja jajara iz Narodnih patrola kao i naknadna svedočenja o tome na koji način Vučićeva, Vulinova i Gašićeva policija “obezbeđuje” tako masovne skupove, najvišeg bezbednosnog rizika, čini se da su najvažnija stavka za razmatranje opozicije koja bi i sama morala da obuče žute, redarske prsluke i bude spremna da brani druge.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari