Ko su Narodne patrole, glavni osumnjičeni za incidente na protestu Srbija protiv nasilja 1foto: Printscreen/N1

I večeras kao i pre dve nedelje na protestu Srbija protiv nasilja incident su izazvali, prema tvrdnjama organizatora protesta, predstavnici Narodnih patrola.

Muškarca je večeras tokom protesta Srbija protiv nasilja napala grupa desničara Narodna patrola. Najpre je, kako se preneli mediji, jednog čoveka pojurila grupa ispred Skupštine Srbije, a maskirani mladić udario ga je predmetom preko lica.

Nakon toga je jedan od desničara terao reportera N1 koji je izveštavao tokom incidenta.

Najpoznatiji predstavnici ove neformalne ekstremno desničarske grupe su Damnjan Knežević i Ilija Vuksanović, koji je u žižu javnosti došao i krajem maja kada je predsednica poslaničke grupe Ujedinjenih Marinika Tepić (SSP) pozvala MUP da ga privede jer je, kako je napomenula, napao devojku.

Narodne patrole su u fokus javnosti došle početkom 2020. godine, pisao je portal o21.  Tada je grupa najpre u manjim mestima u Srbiji, a onda i u Beogradu održala skup protiv migranata.

Damnjan Knežević, koji se na društvenim mrežama predstavljao kao predsednik „narodne inicijative Nema predaje Kosova i Metohije“ u februaru 2020. organizovao je grupu nepoznatih muškaraca koja je u večernjim časovima zaustavljala migrante i izbeglice u Beogradu. Sa navučenim kapuljačama ova grupa je ljude obaveštavala da im „zabranjuju kretanje“, uz poruku da će „imati problem“ ako neko napadne „srpske žene i muškarce“.
„Patrole“ su široj javnosti poznatije kao organizatori skupova i „patrola“ protiv „migrantskog nasilja“ širom Srbije, ali i onih skupova podrške Rusiji u ratu sa Ukrajinom, pisao je portal 021.

Ilija Vuksanović je ranije dolazio u centar pažnje kada je ometao novinare N1 televizije u uživo uključenjima – sa protesta antivaksera pre dve, i protesta protiv murala Ratka Mladića prošle godine.

Na konferenciji koju su „Narodne patrole“ održale ispred kapije N1, za sebe je rekao da je novinar, ali da je tu profesiju napustio „jer neće da radi kako mu se kaže“. Priznao je tada da je on taj koji uvek ometa novinare N1 i Nove S, i naveo da bi ometao i novinare Pinka i RTS, ali da to ne može jer „nikad nisu uživo u prenosu, tako da njih ne vredi ometati“. Rekao je da to radi „jer ih pljuju“, a niko ih ne zove kao „drugu stranu“, dok ih u emisijama nazivaju „fašistima“ i „nacistima“.

Kako je tada rekao, to je za njega nešto najužasnije i ne postoji veća uvreda, pisao je N1.

Na protestu Srbija protiv nasilja pre dve nedelje došlo je do još jednog incidenta čiji su učesnici takođe bile „Narodne patrole“.

Tada je, na Gazeli, napadnut direktor kampanje „Kreni-Promeni“ Savo Manojlović, koji je za Danas rekao da mu je rečeno da su to pripadnici „patrola“ te da su isti ljudi nakon napada na njega oborili jednu stariju gospođu.

Sve informacije o protestu pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari