A evo kako je došlo do te „prirodne pojave“. AV & Co su zanemarili mehaniku fluida, pritisli brže, jače i bolje nego što efektivno mogu i – cap – fluid nezadovoljstva je izbio na površinu, a ima indicija da će se pretvoriti u poplavu.

Ja zapravo protestima ovih dana šaljem SMS sledeće sadržine: dragi građanski protesti, ako ne poprimite kristalno jasnu političku formu, ako vam ne dođe iz dupeta u glavu da pozamašnu protestantsku energiju ne treba usmeravati na „rušenje“ Vučića, nego na izgradnju institucija, onda ćete, dragi protesti – nakon što vam se na kraju duge liste govornika obrati i Žika Obretković – završiti kao povodanj iz 2014. Potrošićete kinetičku energiju – nije to neiscrpan „resurs“ – i iza vas će ostati pustoš, ali ne u Vučićevim „redovima“, nego u vašim dušama.

Apatija koja će potom zavladati biće triput crnja i gora od one koja je protestima prethodila. Utuvite u vaše „protestantske“ glave da se mora demontirati zaumni zadružno – burazerski sistem i biti zamenjen sistemom ustavnosti i institucionalnosti, a utuvite i ovo, OVO nije napravio Vučić, OVO je napravilo Vučića i OVO će – ako ne bude demontirano – uvek proizvoditi Vučiće, vidim ih već dvojicu-trojicu u redu za sledećeg.

Oterajte, dakle – ako treba i govnavim motkama – sve pseudopolitičare koji vam se ispotiha „upucavaju“, popišajte se javno na njihove pseudopolitike, strpljivo protestujte i još strpljivije čekajte osnivanje dve-tri potpuno nove stranke, a onda se u njih učlanjujte, preuzimajte stvar u svoje ruke, nipošto ne nasedajte na obećanja da će vam neki dobričina doneti „bolji život“.

Težak je to posao, fakat, ali mora biti obavljen, u stvari – ne mora – ali ne bude li obavljen, nemojte se čuditi ako vas Rogonja sačeka u haustoru da vas žestoko naguzi, pa da ba vam potom debelo naplati honorar za guženje Crvenim Sebastijanom obmotanim bodljikavom žicom, a može se dogoditi da vam i bakšiš zatraži.

I – znate šta, Rogonja će zasluženo zaraditi i honorar i bakšiš jer shvatanje – zajedničko, inače, svim Srbima, bez obzira na boju – da su političke stranke izvor prihoda, zaposlenja, direktorskih mesta i privilegija, a ne mehanizam političkog delovanja i uređenje društvenih odnosa, zaslužuje da bude kažnjeno svim onim čime već desetinama godina i biva kažnjeno.

Čujem N.N. protestante kako iz prikrajka cijuču – ali nama treba neki „novi čovek“, neko „novo, neukaljano lice“ da nas „povede“, a ja N.N. protestantima poručujem: okanite se vi novih ljudi i neukaljanih lica, neka vas vode ideje slobode, ustavnosti i zakonitosti. Ako vas to povede, očas posla će se krenuti inicijativa za osnivanje novih stranaka koje će poraditi na promeni sistema. To će potrajati, fakat, ali ako ne bude tako, OVO i OVAKO potrajaće do u večnost.