Vidim da su neki vrlo posećeni portali i sajtovi u svetu, a i šire, odlučili da ukinu opciju anonimnog komentarisanja. To je, dame i gospodo, odluka koju treba podržati, a ne bi bilo loše poraditi na tome da to postane i zakonska obaveza. Ukoliko bi takva praksa – što kažu novindžije – zaživela, svet ne bi postao mnogo bolje mesto, ali ima tu jedna stvar na koju treba obratiti pažnju: Većina anonimnih dilbera, tvrd vam stojim, nikada se ne bi odala niskim strastima da im moderne tehnologije ne idu na ruku. Tako to ide. Neuporedivo je lakše napisati nego glasno izgovoriti neku nepodopštinu, a ako se nepodopština može napisati i u svet pustiti bez ikakve odgovornosti, e to je, cenjeni publikume, izazov kome mnogi, inače samozatajni ljudi, ne uspevaju da odole.

Pa zašto se onda ne postigne konsenzus? Zašto se ne ukine opcija anonimnog komentarisanja? Eh, zašto? Kao što razulareni komentatori ne mogu da se obuzdaju, tako ni belosvetski portali i sajtovi nisu u stanju da se odreknu takozvane posećenosti. Vlasnici i administratori smatraju – ne znam sa koliko utemeljenosti – da će, ukinu li anonimne komentare, njihovi sajtovi opusteti. Čista budalaština! Anonimusi, nazovimo ih tako, najobičniji su paraziti. Njih živo ne interesuju sadržaji sajtova, a još manje reklame nakačenje na njih, njih isključivo interesuje besplatna i nekontrolisana mogućnost da bulazne. Pa šta, graknuće neki neoliberal. I to je sloboda! Jeste, fakat. Ali i pedofilija je stvar slobodnog izbora. Druga, pak, škola mišljenja ( i ja sam joj doskora bio sklon) drži da je internetski vandalizam društveno korisna stvar. Bolje je – naučava ta škola – da se manijaci, mrsomudi i imbecili iživljavaju u sajberspeju nego na ulicama. I ja sam, rekoh, doskora bio sklon da razmišljam u tom pravcu, ali vremena se menjaju. Sve je poroznija granica između realnog i optoelektronskog sveta, pa se dobar deo sajberkretenizma sve više i sve češće preliva i na ulice. Što valjda nema potrebe dokazivati. Pogledajte kroz prozor.

Ispisao sam se, dakle, iz rečene škole mišljenja i mislim da bi anonimno komentarisanje momentalno trebalo ukinuti. Nikakve se slobode time ne guše. Neka, uostalom, mogućnost komentarisanja ostane, ali uz priloženo ime, prezime i JMBG. Auh, ko će to proveravati, puno je to posla, tako verovatno razmišljaju vlasnici sajtova i njihovi administratori. Koje, ipak, treba opomenuti da su i srebroljublje i lenjost teški gresi. Ako baš i ne mogu obuzdati srebroljublje, neka bar obuzdaju lenjost. Ima tu još jedna stvar. Pogrešno se smatra da reči u sajberspejsu odlaze u vetar ili čak u ništa. Nije to tako. Izgovorena (napisana) uvek odjekne i dugo nastavlja da odjekuje. A čovek je – kaže arapska poslovica – gospodar neizgovorene, a rob izgovorene reči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari