Epidemiološki Černobilj 1Foto: Stanislav Milojković

O detaljima predstojeće katastrofe – sutra.

Danas ćemo se pozabavati Konom. U osvit epidemije, Vrhovni Epidemiolog mi je izgledao kao ličnost od integriteta, ali se iz dana u dan pokazivalo da je taj integritet prividan, veštački, kao, npr, legalizam Referendumskog Lopova, kao uostalom mnoštvo privida u kojima decenijama trulimo.

Kada je onomad Kon pomenuo izmišljene „neprijatelje narodnog zdravlja“, osim hirurške, sve druge maske sa epidemiologovog lica su popadale.

Da ne preterujem? Ne! Da je Kon to rekao, recimo u Češkoj, to bi (razlogom) prošlo nezapaženo, ali reći tako nešto u Srbiji u kojoj je – da ne zalazimo u dalju i krvaviju prošlost – pre samo 21 godinu ondašnji režim iskoristio vanredno/ratno stanje da kao „neprijatelja naroda“ strelja Slavka Ćuruviju, da pokuša da strelja Zorana Đinđića – koji je tada umakao u Crnu Goru, da bi kasnije bio streljan iz petog (ili šestog) pokušaja – i u kojoj je 120-ak viđenijih opozicionara sa liste za odstrel izbeglo metak samo zahvaljujući činjenici da je bombardovanje prestalo, reći, dakle, tako nešto nedvosmislen je znak moralne otupelosti i bolesne ambicije da se pred kraj karijere napravi karijera prvaka sveta u najmanjem broju obolelih i umrlih.

Retorici tipa „neprijatelji naroda“ tokom epidemije nisu pribegli ni Vučić ni njegovi falangisti. Osim ako mi neko nije promakao, jedina dvojica u Srbiji koji se time bave su DJ Vučićević i DJ Predrag Kon.

Gorepomenuto me je navelo da Kona nabrzinu novinarski istražim. Ništa posebno! Osim što sam doznao da epidemiolog ima i militarni background – bio je vojni lekar, dogurao do majora, krv ti jebem – što donekle objašnjava sklonost čvrstoj ruci i filozofiji „naređenje-izvršenje“. Pokazalo se, takođe, da u slobodno vreme (vrlo) amaterski tambura i peva.

Pokazalo se i još nešto što mi je do sada promicalo. I ne samo meni. Na već legendarnom snimku, na kome se onaj šarlatan, stand up pulomolog, sprda sa korona virusom, dok se Vučić kliberi, u desnom uglu kadra stoji – ko – ideolog izolacije do uništenja – ne virusa, nego populacije – Kon.

Istini za volju, Kon se ne kliberi, ali obrvom ne mrda, gleda nekud u daljine i čeka da Vučić „odobri“ epidemiju, pa da zakorači put zvezda. U to vreme po beogradskim ulicama već viđam opreznije laike sa maskama na licu, što znači da je takozvan ekspert Kon MORAO ZNATI šta se iza brda valja. Zašto tada nije predložio „mere“? To ćemo možda saznati jednoga dana ako u ovoj zemlji prorade zakoni i ako Kon ipak bude došao u situaciju da se „pravda“.