Gaće od titanijuma 1Foto: Stanislav Milojković

Pisac hoće da kaže da srpski tirjani – bez ijednog izuzetka – nakon određenog broja godina političke (poneki, bogme, i polne) svemoći završavaju kao „bivši ljudi“, a bivalo je počesto i da im se kraj karijere poklopi sa krajem života.

Vratimo se malčice u prošlost, u doba carstvija JexS-a Tadića.

Oni malobrojniji među vama koji to još mogu, setiće se da i za njegovog vakta – naročito pri kraju – „ovo nikada ovako nije bilo“ i da su upravo oni koji danas najglasnije nariču nad Vučićevom tiranijom jedva čekali da Tadiću vide temu naše današnje kolumne – „leđa“.

U poređenju sa ovim što danas „nikada ovako nije bilo“, ono što za JexS-ovog vakta „nikada ovako nije bilo“ izgeda kao Srbija u doba Perikla, što je opet moju malenkost navelo na zaključak da će – kad Vučiću vidimo leđa – „ono što nikada nije bilo“ po sili inercije biti gore od ovoga.

Zato sam vam – ako se i toga sećate – savetovao da pod hitno kupujete kožne gaće, ali vi ste pare ulagali na putovanja na „egzotične destinacije“ i tsl.

U međuvremenu kožne gaće su tehnološki zastarele, na njihovo mesto su došle (mnogo skuplje) gaće od kevlara, ni u njih niste investirali, pa zato sad guzicom drljate, a kako će vam guzicama biti u budućem „ovom što nikada nije ovako“, kad jedina zaštita budu cutting edge gaće od titanijuma, e to će guzice znati pesmom da vam kažu.

Koliko sam samo sijaseta puta – kad god bi me đavo navratio da se upustim u kafanske diskusije – čuo sledeću rečenicu „ma nemoj ti meni tu da filozofiraš, samo da ovome vidimo leđa, a posle ćemo lako“.

Ostavimo po strani što to uopšte nije lako – i što s vremenom biva sve teže – jeste, fakat, ponekad veliko olakšanje videti tirjaninu leđa – mada se tom zgodom uvek vidi i dupe – problem nastaje ako tirjanin ne želi da mu vidite leđa, i ima sredstva da tu želju ostvari, a vi pojma nemate kako da ga naterate da vam okrene leđa.

Još je veći problem što će – onoga dana kad Vučiću vidimo leđa – onaj ko zauzme njegovo mesto (u Srbiji uvek mora biti alfa mužjaka) – ko god on bio, šta god obećava – morati da produži gde je Visoki stao, inače neće dugo ostati na vlasti, a moglo bi m se dogoditi i naglo skraćenje životnog veka.

Pa kako? Pa zašto pobogu? Zbog fizičkih zakona. Eto zašto. Jedino oni važe u Srbiji.

Zar ste za nepunih mesec dana zaboravili pouku metra De Mestra da se kola koja se usrduknu niz obalu ne mogu zaustaviti na polovini strmopizda, nego se moraju strmopižđavati dok i kola i kočijaš ne završe u jarku.