Treba, dakle, protestovati i treba se „okupljati“, ali utuvite sledeće: fudbalske utakmice se ne upriličuju da bi „okupile“ navijače, nego se navijači sami okupljaju da bi gledali kako fudbaleri daju golove. Nadam se da ste ukačili poentu ove fudbalske metafore.

A zašto se onda moja malenkost – pita se N.N. podfamozni komentator – ne „pridruži“ protestima nego neprisustvom, nešetanjem i kritičkim pisanijama navraća vodu na Vučićevu vodenicu? Evo zašto. Zato što su (ne tako davno) najmanje 80 posto protestnih šetača i svih 100 odsto najgrlatijih protestnih ideologa ubacivanjem belih listića i crtanjem Sebastijana Kuratza i Čiča Gliša po glasačkim listićima Vučića doveli na vlast, pa bi sad da ga smene i da na vlast vrate one koje su smenili. Minus krle22.

Bio im je nepodnošljiv JexS-ov ekspers lonac, pa su – umesto da pravovremenim protestima izvrše pritisak na JexS-a & Co da se okanu vaginofilije, salonskog populizma, špricanja kokošaka, osemenjavanja krava i češljanja baba – očas posla okupili „kritičnu masu“ i otvorili zeleni signal zahuktaloj lokomotivi.

Bezbeli ste zaboravili, ali ja ću vas podsetiti. JexS je 2012. izgubio izbore za približno onoliko glasova koliko protestni ideolozi vlažno snivaju da treba da okupe protestanata da bi se stvorila „kritična masa“ za svrgavanje Vučića. Ne znam samo šta protestante i njihove ideologe navodi da se nadaju da će nakon Vučićevog silaska sa trona na vlast doći Đido, Vuko i Boško, a ne neko zbog koga ćemo zažaliti za Vučićem.

Da li su u ovoj ukletoj zemlji – čast retkim izuzecima – svi izgubili pamet i pamćenje i zaboravili da je društvena konfuzija sa kraja osamdesetih i početka devedesetih bila manja od ove u kojoj se Srbija poslednjih godina nalazi, a da je politička ponuda bila bogatija, sećate li se bar ko je pobedio.

Još jedno podsećanje: Vučić nije pao s neba i upropastio neku uzornu zemlju niti je izgradio ovaj nakaradni sistem, nego ga je nasledio, unapredio i ogolio do mere da bi i najvećem totovu moralo biti jasno da jedina održiva politika – ne samo opoziciona – može biti ljuta borba za temeljnu demontažu takvog sistema.

A šta je bio „glavni“ zahtev subotnjeg protestnog okupljanja. „Da se otkrije ko su nalogodavci umlaćivanja Borka Stefanovića“. Uz dužno poštovanje Borkovoj razbijenoj glavi, nije mi najjasnije zašto tom zahtevu nije priložen i zahtev da se „otkrije zašto majmun drži Sebastijan Kurtz u supi.“ Prekardaših, a ostadoh dužan odgovor zašto ne idem na proteste. Zato što bih se osećao kao majmun koji drži Sebastijan Kurtz u supi, a sramota me pred onolikim đevojkama, mali mi Sebastijan Kurtz.