Morem protiv korone 1Foto: Stanislav Milojković

Moja malenkost je spočetka bila zatečena upadljivim odsustvom bapskih, vlaškomagijskih recepata za imunitet tipa „popiti čaj od majčine dušice, pa u zoru otići do potoka, tu se triput prekrstiti i onda pet puta pljunuti u vodu“…

Niz koji onda virus, ko biva, ode ko rukom odnesen. Malo kasnije sam dokonao da toga ima iha ha, samo što su distributeri i korisnici vlaškomagijskih preparata po pravilu offline. Što je stvar koja ih čuva od zaraza možda i opasnijih od kovida.

Ostavimo komendiju po strani, ali ni naučni recepisi nisu, ruku na srce, odmakli daleko od vlaškomagijskih, o čemu je u poslednjem ovosezonskom Utisku nedelje neku prozborio i doktor Delić posprdnuvši sa predizborno proglašenom veličanstvenom SNS-ovom pobedom nad epidemijom virusa korona.

Treba li uopšte naglasiti s kim na čelu. Stvar zapravo stoji obrnuto. Epidemija korona virusa bacila je na kolena čitav svet, dodao je dr Delić a ja dodajem – s delimičninm izuzetkom Srbije, koja je već bila na kolenima.

Obrni-okreni, dostupna saznanja o aktuelnoj čumi ne odmiču daleko od zajebantskog tvita Špira Čume, koji je napisao: „Lete dve ovce, jedna žuta, druga desno. Koliko košta kilo sira, ako jež ima sedam godina. Tako nam objašnjavaju koronu.“

Kako u osvit epidemije i napisah – dubinski smisao epidemije korona virusa bio je 1. da uspori globalnu pomahnitalost – u čemu je samo polovično uspeo – i 2. da kurčevitom (i sve kurčevitijem) ljudskom rodu pokaže koliko malo zna i koliko je nemoćan pred poluživim nano stvorenjcima.

Tek će tu epidemija omanuti.

Ne bih da obeshrabrim nosioce i promotere nošenja maski, još manje dr S. Jankovića, koji je odavno zaboravio kako izgleda bez krpe na licu, ponajmanje bih da kršim zakon i huškam ljude na nenošenje maski u nadi da će to dovesti do Visokog Strmopizda, ali ću postaviti pitanje – bazirano na ličnom iskustvu – o koristima i štetama maski za narodno zdravlje.

Đene đene dok beše hladno, ali u ovim vrelim danima, neizbežno znojenje, dahtanje i slinavljenje na unutrašnjoj strani maske stvaraju nekakvu lepljivu emulziju, upadljivo sličnu onoj (želatinskoj) podlozi u ćasama za uzgoj bakterija u eksperimentalne svrhe.

Da sam ja, recimo, virus, dao bih sve od sebe da se domognem te vlage i te toplote.

Dobra je vest da će epidemija jednog dana naprečac nestati kao što se iznenada i pojavila, katastrofički scenario da će kovidi pomoću raznoraznih mutacionih marifetluka ostati sa nama vo vjeki vjekov, naprosto ne pije vodu, jer je ustrojstvo sveta takvo da sve dođe i prođe.

Osim toga, može biti i neke vajde za duhovnost, o čemu „svedoči“ molitva takođe lansirana Tviterom: „Bože, daj mi upornost Srbina koji hoće u Grčku na more.“