Sa druge strane, ja ni jednom jedinom rečju nisam opravdavao vožnju u pripitom stanju. Kao što, načelno, ne opravdavam zemljotrese, poplave, požare i slična čuda i pokore. Sve su to stvari koje spadaju u nepredvidive rizike ovozemaljskog života. Za svaku je pohvalu ljudska težnja da se rizici smanje. Samo što to, bojim se, ne spada u ljudsku kompetenciju.

Takođe svesrdno podržavam napore narodne milicije da iskoreni vožnju u alkoholisanom stanju. Samo mi se nimalo ne dopada što narodna milicija očekuje da narod, to jest kumovi i oberkelneri, rade njihov posao. Jer kada do toga dođe, imamo posla s policijskom državom. Ove junoše na koje ja bajagi imam uticaj ne pamte vremena kada je, da kažemo, saradnja naroda i narodne milicije bila državna politika. Insistiralo se na bliskosti narodnih masa i bezbednosnih struktura; čak su i pionire povremeno oblačili u male milicijske uniforme i postavljali ih da dežuraju po raskrsnicama. Bilo je to zlatno vreme doktrine o „naoružanom narodu“. Ništa nas nije smelo iznenaditi. Svi su – ili gotovo svi – bili budni jer ni neprijatelj nije spavao.

Jednom rečju, drug Tito je mnogo više polagao na bezbednost nego svi posttitovski predsednici. A opet – iznenadilo nas. I to veoma neprijatno. Posledice iznenađenja još osećamo na svojoj koži. Idemo dalje. Mešanje nadležnosti može dovesti do nesagledivih posledica. Šta ako, recimo, policajci, u znak zahvalnosti za kelnersku saradnju, počnu da naplaćuju račune u kafanama? Ili šta – a i to se u SFRJotu događalo – neki ispizmljeni kelner prijavi treznog gosta. Zaustavi ga patrola, duva u balon, na displeju nula, ali zli kelner ima satisfakciju da je gostu zagorčao život. Što i zaslužuje jer nije ostavljao odgovarajući bakšiš.

U tom smislu, založio bih se da stvari teku po starom. Neka policija postavlja zasede i neka safatava pripite dilbere. A kumovi i kelneri neka nastave sa svojim poslovima. A možda bi i policija pokazala bolje rezultate u antibekrijskim akcijama kada bi saobraćajci manje sedeli – po kafićima i kafanama. Kome njih da prijavimo?