Visoko povlačenje 1Foto: Stanislav Milojković

Vi se sad verovatno pitate – kakvo crno „uživanje“ u filmovima o crnoj budućnosti. Odgovor je prost – gledajući filmska čuda i pokore tešim se pomišlju „slava Bogu, kod nas još dva tri meseca neće biti ovako“. Kužite li, stari moji.

Sinhrono sa filmom, u neposrednom komšiluku televizora B92 – na Pinku – uživo je išla jedna jedva nešto malo manje crna distopija, Hit tvit, čiji je jedini gost i davalac utisaka bio Visoki Predsednik Svega.

Bio je to kec na desetku koji mi je omogućio da za trajanja devedesetdvojkinih maratonskih reklamnih blokova, sa četvorke na daljincu prebacim na trojku i tako se lapidarno obaveštavam o daljim pravcima razvoja političkog sistema pansrpskog zadružnog ekstremizma i ekumenizma.

Kao što sam i očekivao, Visoki je te večeri SNiS-u poturio na očevid facu „ja-sam-srpska-majka-sticajem-okolnosti-muškog-pola“ uz koju ide primiritelna retorika kojom Visoki kaže sve o svima koje očima ne može da vidi, a istovremeno mu svi poveruju na reč da nije rekao ni reč.

Za razliku od onomađašnjeg postrojavanja Olivere Jovićević (da li je već premeštena na TV Mladenovac) Visoki Gost – u suštini domaćin – nije se napušavao niti se obrecikivao na Vericu Bradić, iz čega bi bilo pogrešno izvući zaključak da je Bradićka bolja riba nego da je đavo odneo šalu.

Tek se sabajle jutros obavestih da je tokom Hit tvita Vučić najavio Visoko Povlačenje sa položaja predsednika i SNS s ciljem da sve svoje vreme posveti isključivo bivanju predsednikom svih građana.

Pretendenti na presto vaistinu potcenjuju Vučića. Bila je to efektna dubara sa nekoliko bojevih glava, koja je naivčine i totove – dakle ubedljivu većinu populacije – navela na pomisao „Bože, kakav samozatajan i požrtvovan čovek“, istovremeno navodeći pretendente na presto na pogrešan trag nade da je Visoki u trenutku duhovnog klonuća krenuo stazom Tonge Nikolića, koji znamo kako je završio.

Mislim – politički. U svemu ostalom mu odlično ide.

Jeste ovo zemlja nevernih Toma (kakva koincidencija), ali ne treba sumnjati da će Visoki Predsednik preći sa reči na dela, što uopšte ne znači da će proći kao verni Toma, bar ne još neko vreme, upravo kao u filmu.

U cilju objektivnoog i prevremenog informisanja javnosti moja malenkost je promptno skicirala foto-robot budućeg predsednika SNS-a i sad ga SNiS-u podastire na javnu raspravu.

Biće to pristao muškarac u svojim ranim četrdesetim godinama, nepoznat organima gonjenja, sa diplomom fakulteta (doktorat je too much) koji će na leđima – na televizorima se to neće videti – imati poveliki ključ za navijanje (mlade generacije ne pamte takve igračke) i koji će umeti da koluta plavim okicama i da kaže „ta-ta“.