Vunena nevremena 1Foto: Stanislav Milojković

Decenijama se ta priča povlačila – i još se povlači – po beogradskoj čaršiji kao primer komunističkog terora nad „slobodom pisane reči“.

Priča, međutim, koju ću vam ja ispričati poprilično se razlikuje od čaršijske verzije, nije to nikakav strogo pov, opštepoznata je, štaviše, u takozvanoj književnoj zajednici, ali zvanična verzija je i dalje u opticaju.

Dakle ovako. Inkriminisana Đogova zbirka vaktile je bez problema izašla iz štampe, puštena u prodaju, stala mamit čitaoce i dobijati pozitivne kritike, sve bi, dakle, išlo uobičajenim tokovima da tadašnji urednik u Prosveti, blaženopočivši Vuk Krnjević, nije došao na ideju da postane glavni urednik, što bi – takođe – bilo uobičajeno, da dužnost glavnog urednika IP Prosveta nije obnašao blaženopočivši Petar DŽadžić, čovek koji se nije dao lako smeniti.

Ni Andriću nije polazilo za rukom da ga se kurtališe.

Vuk Krnjević, vrlo inteligentan – i vrlo kvaran tip – došao je na spasonosnu ideju da DŽadića smeni „po političkoj liniji“, pa je pribegao proverenoj metodi kojom se – samo li u njemu nađeš četnička prezimena Mihailović, Kalabić, Đurišić – očas posla može zabraniti i Telefonski imenik, a direktor Pošte otpraviti na Goli otok.

Elem, podvrgnuo Vuko Vunena Vremena metodi close reading, našao neku nepoćudnost – čini mi se da je sintagma „pacov sa Dedinja“ bila u pitanju – i na sastanku partijske organizacije IP Prosveta problematizovao stvar. Pa, vidite li vi drugovi kakve gadosti o drugu Titu objavljuje DŽadić, i pročaja.

Stvar je, po prirodi subordinacije, dospela i do – do tada potpuno nezainteresovanog – GK SK Beograda (slabo se tu čitala poezija), koji je, šta će kud će, aferu prosledio javnom tužibapstvu, koje je, opet, Đoga i Vunena vremena izvelo na sud, knjigu osudilo na uništavanje, a Đoga na zatvorsku kaznu.

Uzalud, međutim, behu sve Krnjevićeve pokvarenjačke nade. Afera jeste izbila, furtutma se jeste podigla, Đogo jeste utamničen, ali DŽadžić je ostao na položaju glavnog urednika Prosvete. Rekoh već – nije bilo lako smeniti DŽadića.

Pisac hoće da kaže da nije komunizam toliko manipulisao Srbima koliko su Srbi manipulisali komunizmom, kao što su – kad je komunizmu odzvonilo – nastavili da manipulišu patriotizmom, kao što će – ako dođu vunena nevremena – manipulisati kargo kultovima ili vudu magijom. Ostatak pouvek izvucite sami.

A i sprem’te se, sprem’te. Dolaze vunena nevremena vudu magije.