Dejstvo gama zraka na sablasne nevene ili nova srpska filozofska misao 1

SABOR

Srpskom vertikalom pa uzbrdo, uzbrdo, do Dedinja. Tu, u Užičkoj 23, na XXIV sesiji, okupila se prava elita a ne ova samozvana, ova što se potpisuje na tarabi #Samoodbrane, kobajagi elita a ovamo sve go fašista, eugenista i dentista.

Na sesiju prvi stiže Marijan Rističević, odmah posle fajronta. Ovaj ugledni mislilac smesta je turio prst na čelo i prionuo da misli, dok su pristizali ostali članovi ovog elitnog serkla: Bora Drljača, Aleksandar Martinović, Karići, gospodin Jutka, gospodin Laban, gospođice Mimi Oro i Maja Uzelac, Dragan Marković Palma, Mića Jovanović na čelu doktora sa Megatrend univerziteta, Baja Mali Knindža, Sarapa, Đuka, Žika Obretković i drugi srpski domaćini, giganti srpskog obrazovanje, nauke, kulture i umetnosti. Dočekivao ih je domaćin vekovnog ognjišta u Užičkoj 23, kolega master Toma Nikolić. On je i otvorio skup:

– Dragice, daj gibanicu.

POSELO

Letnja sesija autentične srpske intelektualne elite pod nazivom XXIV održava se u biblioteci na prvom spratu, a zimska bliže pušnici.

U bogatoj biblioteci od presovane bukovine, sa ULUS-ovim goblenima „Trojeručica na kladencu“ tu i tamo, vidno mesto zauzimaju knjige još jednog srpskog domaćina i osvedočenog mislioca: „Selo gori a baba se češlja“, „Braća po babine linije“, „Samo je Morava večna“… Autor ovih kapitalnih dela srpske vertikale rodonačelnik je razbokorene moravske estetike i direktan nastavljač grandioznog opusa velikana iz Velike Drenove identičnog senzibiliteta.

U toj i takvoj biblioteci odvijala su se prva sučeljavanja s gibanicom. Odmah se dalo primetiti da je erudita od formata (dva sa dva), gospodin Dragan Marković Palma, u značajnoj intelektualnoj prednosti, dočim je gospodin Sarapa hendikepiran činjenicom da aperitiv nije odmah delovao. Gospodin Jutka veoma galantno očijuka sa jednom obližnjom zavesom, gospodin Laban s police iščupao Kiša pa se uneo u „Čas anatomije“, Mićini doktori jodluju „Gaudeamus igitur“ na engleskom, a Dragomir se snebiva da uzme četvrto parče.

U neko doba, srpski domaćin i master, prekrsti se triput pa će:

– Dragice, šta je s tom supom?

KOMIŠANJE

Posle išlo sve redno: rinflajš, pa sarma, pa pečenje i jagnjeće i praseće, pa Vasina torta i sitni kolači, pa… Ma, prava Platonova „Gozba“.

Nakon žučne diskusije o bitku i nebitku i belih puslica, zavladao je sveprožimajući intelektualni muk. Čuo se samo unutrašnji dijalog gospodina Rističevića.

Do duboko u noć…