Gala slava 1

Event.

Pre tri dana vaskoliki Srpski svet dostojno je proslavio i s ljubavlju uskliknuo Svetitelju Savi.

SAVAMALA

Glavni trandebal bio na Savamali. Na svečanoj inauguraciji Stefana Nemanje u Velikog župana Savskog trga okupilo se i staro i mlado, i muškinje i ženskinje, i ono resto. Na početku upaljeno svetlo da šljašti i bilo obraćanje. Posle, zaslužna umetnica Dara Bubamara otpevala prigodni tropar Ispred kuće metar drva, ti si naša ljubav prva, a posle nje nastup je imao popularni skupštinski hor mladih #buducnostsrbijeav pod dirigenskom palicom maestra Marka Atlagića. Ugledna umetnica, supruga i majka Dragica Nikolić potom je povela Žikino kolo u koje su se uhvatili svi članovi ULUS, a za njima u kolo su pripušteni i svi vakcinisani, Levijatan, Mimi Oro i Zavetnici.

A onda je Stefan Nemanja sneo ono jaje.

Opšte veselje. Skandiranje. Vatromet. U tom slavlju skoro nezapaženo je prošao zahtev Miše Vacića da narečeni Stefan Nemanja umesto mača drži mitraljez.

I u drugim institucijama države Srbije Savindan je proslavljen ozbiljno, odgovorno i nadasve dostojanstveno.

ZADRUGA

U šimanovačkom Imaginarijumu, odmah po sletanju višestrukog izumitelja i probnog pilota Željka Mitrovića tačno na crtu, oko slavske sveće, žita, sarme i pečenja okupili se ugledni srpski domaćini i domaćice, čuvari i nastavljači slavne tradicije našeg naroda, pregaoci i stvaraoci, sanjari i vizionari, rečju, budućnost Srbije. Gospodin Gagi Đogani, gospoda Kristijan Golubović, Aca Lukas, Era Ojdanić, Gastoz, Bora Bilmez, Marijan Rističević, te dame Kija Kockar, Tijana Ajfon, Ruška Jakić i drugi.

Svečanu besedu nadahnuto je kazivao velikomučenik u glavu Simo Spasić, a sasluživao je budući akademik po babine linije Radoš Bajić.

Posle bila gibanica, igranka, masne fote i #uađilas do prvih petlova…

PAROVI

I u zemunskoj bajnoj Vili bilo praznično okupljanje. Saborno se okupili parovi i njihovi gosti: Jelena Trfivan i Goran Knežević, Goran Vesić i Tanja Miščević, Maza i Lunja, Nebojša Krstić i Goca Čomić… Okupila se i spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović – ona se uparila sa Borom Čorbom protiv Ninove nagrade. Ah, te drage naše bake i deke…

I tu bila gibanica i igranka. I svašta.

I tako je gala proslavljen Savindan, od sutra čekamo Đurđevdanak…

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Gala slava”

  1. Bravo Jokara, majstore!
    Slikaš Srbe bolje nego Nušić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.