Ivkova slava 1

Zapis.

SVETI JOVAN

Na slavi kod teča Ivka. Okupila se cela familija, bio i Neša kum Milinkov, pustili ga s robije na uslovnu. Bila i ona kobajagi manekenka Suzi Meduza, ona što je Bisa donela u miraz kad se udavala za tutavog Lazu. Nju pustili iz Zadruge iako je usta napumpala na četiri atmosfere – ne vrši im poso, neće s Lepim Kićom pod jorgan, hoće s Jocom Pitonom. Deda Sreten došao sam a njegovu Mileniju našli pa doveli. Bili i Zdravkovići, svi preležali koronu. Nešići nisu pa i supu srkali s maskom.

A pored supe bilo sve redno, najviše pečenja – pečenja  bilo ko drva. I sve bi bilo ko i svake godine da se ne dovatiše ujka Radenko i Miškova nova mladica Olja. Oko referenduma se dovatiše: Olja zapela da su pobedili naši, a ujka Radenko se ne da, tvrdi da su naši ostvarili veličanstvenu pobedu i da sad ima da bude pravda i šlus. Umešali se i Ivkova Dobrila, i Lune strina Canin, i Dobrivoje Poštar, i Dobrivojev zet, i Sava Stojić, i Hranislav iz Grocke, i Lale… Probudiše i baba Mileniju – stigla torta.

Ja se nisam mešo, meni su dobri i Oljini naši i ujka Radenkovi naši, ja sam uvek bio za naše. Zato me svi i zovu naš Ivica…

PATERICE

Drugi dan Svetog Jovana. Otego se petak ko ova pandemija, jedva dočekah dva sata da opet čestitam slavu teča Ivku. Danas na ručku Miško i Olja od juče, Neša i deda Sreten, njegovu Mileniju nisu našli. I ja.

Ostali gosti – deo familije iz Zaovine i teča Ivkove kolege s posla. Mešano društvo mada se više naginjalo jagnjetini. Ali, svi listom bili smo za našeg Noleta! I, taman da dignemo čaše i nazdravimo moralnom pobedniku nad moćnim svetskim silama nepravde, kad opet ona Olja. Zakera: u svetu ne prolazi naše muljanje. Kakvo crno muljanje? Naše. Ko, bre, mulja? Đilas. Ju, ju, ju! Tu se opet podžapaše, ja se izmakoh.

DANAS

Treći dan slave. Kod teča Ivka tradicionalno se okupili mi mladi. I baba Milenija, našli je. Suma sumarum: nas nekoliko. A pre koju godinu bilo nas je više od trideset. Sad – pola se iselilo u Nemačku, neki u Kanadu, a Bora i Časlav otišli da blokiraju autoput. A Nevenka kum Tošina došla da se oprosti – sutra pali za Stokholm.

Dobro je da se nama vratio naš Nole…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.