Lutkina kuća: katastar 1

BARBIKA

Dedinje. Proleće se već šunja po usnulim dvorištima dedinjskih vila i broji prve pupoljke, a veseli sunčani zraci vire kroz prozore i nestašno se premeštaju iz rokoko kačare u raskošni ambijent bidermajer kujne.

U vili Bor sve odiše na #budućnostsrbije: na stolnjacima su, s ljubavlju, izvezeni inicijali AV, na peškirima takođe, bademantili su crveno-plavo-beli, a u bašti je, za ljuljašku, privezana jedna mala barka i ljubav žarka za Šefa.

Barka je draga uspomena na plavi Jadran i ostrvo Krk, a ljubav je bezgranična. U toj vili, na svom vekovnom ognjištu, od prošle godine stoluje predsednica vlade Republike Srbije Ana Brnabić. Stoluje i sluša. A kad čuje znani zov, zna i da zatrepće, i da razveze, i da potpiše, i da zapeva Niko kao on.

KEN

Dedinje. Proleće samo što nije zauzelo pozu odmah pored Tome Nikolića već razdrljenog u liht plavoj šlofjanki i novim bridž pantalonama. Ovaj ponosni srpski domaćin, visoki (1,92m) intelektualac – master ekonomskih nauka, ugledni književnik – autor trinaest knjiga među kojima se ističu Šešelja za predsednika, Sve za Kosovo i Metohiju, Kroz medijski mrak i druge, ovaj ponosni suprug jedne renomirane članice ULUS, ovaj bivši harizmatični predsednik Republike Srbije jedva je dočekao mart e da se kurtališe svakodnevnog pretakanja kupusa i loženja vatre u pušnici. Sad kad je oprao bure i rasadio praziluzk, sad može kao svaki Dedinjanin da se razgaći i zasedne oko svog vekovnog ognjišta sa rodbinom, kumovima i prijateljima iz Kancelarije za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom republikom Kinom pa da popije koju, zamezi malo i ćuti. I ćuti. I ćuti. I ćuti…

A kad treba, kad ga trgne konac – da se premesti u plavi art deko salon s Trojeručicom, zauzme pozu nad knjigom i ćuti…

ŠČELKUNČIK

Dedinje. Mic-po-mic i eto socijalizma na vr’ Brda. Najsocijalista Pokreta socijalista Aleksandar Vulin promenio vekovno ognjište – iz tetkinog prešao u vilu Ministarstva odbrane i tu se zapatio. I ovog marta jedva je dočekao prve toplije dane da skine zimsku uniformu i, u maskirnim gaćama, prošeta po bašti. Prošetao strojevim korakom: ras-dva-tri! Usput, istraživao, njuškao, opservirao… Nigde nijednog ustaše, nijednog balije, nijednog baštenskog patuljka. Sve je pod kontrolom. Sad, druzja, možemo da odahnemo…

Utom mu zvoni mobilni – oh, pa to je… I, najsocijalista brzo leže iza obližnjeg šimšira, poleđuške. Pravi se mrtav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari