Zemlja smeška 1

neće vas grejati ko što ovo greje,

ostajte ovde jer sve što vam treba

jeste Srbija zlatno doba gde je.

(Zoran Đorđević,

ministar B kategorije)

VRTIĆ „SVETO SAVČE“

Male bate Srbi i seke Srpkinje oduvek su dudili zlatne dude, papili zlatnim kašičicama i kakili u zlaćane noše. Klinci i klinceze srpskoga roda vazda su bili brži, jači, bolji od ostale dece, a uskoro će i da se vozaju metroom. Čekajući da im čika da bonu, budući Div-junaci i Kosovke devojke, Gastozi i Lune Đogani uživaju u srećnom i veselom detinjstvu, u čistim pelenama i neprestano guču „Aco Slbine“. I čekaju da ih vaspitačica Đurđija zavrljači u krevetac da ninaju-nanaju.

OSNOVNA ŠKOLA „SVETI SAVA“

Sve digitalizovano! I tabla, i kreda, i sunđer, i poklon učiteljici za 8. mart, i kladionica preko puta, i užina. Samo veronauka nije, veroučitelj Miša Vacić svakodnevno drži praktičnu nastavu i vodi đake na teren da vežbaju litije, molebane i dodole da komšijama crknu krave a njih strefi srčka.

Još kad svaka škola dobije ono što je obećao Najdraži učitelj – moderan čučavac, samo nebo će biti granica!

SVETOSAVSKA GIMNAZIJA

Niko nema što srpska mladež imade! Na celom svetu, ni na istoku ni na zapadu ni na severu ni na jugu, ne postoji takav društveni život kakav postoji u našim školama. Alkatraz, Obraz, Ultras, Pitbulsi, Naši, Nacionalni stroj, Ravnogorci, Krv i čast, Vampiri… Ali, nauka ne trpi od ovog uzbudljivog društvenog života – časovi popularnih profesora Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića su stalno pulsirajući orijentiri srpske duhovne vertikale.

A tu je i Pink.

UNIVERZITET „DR. SVETI SAVA“

Srpska akademska zajednica je plamteća zublja, i više od toga – svetionik vaskolike mudrosti našeg naroda, rodbine, kumova i prijatelja. Dovoljno je reći samo da je to leglo iz kojeg su se u neslućene naučne i umetničke visine vinuli takvi volumeni kao što su dr. Nebojša Stefanović, dr. Jorgovanka Tabaković, Siniša Mali, dr. Marko Atlagić, dr. Aleksandar Šapić, mr. Velja Ilić, master Toma Nikolić… Ako se ovoj plejadi intelektualnih titana pridoda i Šojgu kojem je pre neki dan svečano uručen doktorat Univerziteta odbrane, onda će biti razumljiva odluka mladih da ne napuštaju ovu zemlju. Ovo veselo društvo u ćošku.

(Ovaj tekst je upućen elektronskom poštom na adresu Svetlosti pozornice i zaštićen je od Vulina trostrukom šifrom Puj-pike-katanac-ko-pročita-magarac)