BBC zvuci 1

Mnoštvo radio-stanica, ponekad i egzotičnih imena, koje možete da čujete na FM skali svog tjunera, uglavnom pušta plej-liste, servisne informacije koje su svuda iste i pokušava da pravi neke kontakt programe koji ne liče ni na šta. U svetu se, zahvaljujući podkastima, neke smo ove i prikazivali, radio još uvek dobro drži i dostojanstveno se nosi sa konkurencijom mlađih medija.

Pre nekoliko nedelja BBC je konačno otvorio svoju dugo najavljivanu audio platformu BBC Sounds. Mesecima su nas o tome obaveštavali preko svih svojih kanala komunikacije (internet, društvene mreže, radio-programi). Cilj im je, kako sami kažu, da privuku mlađe slušaoce koji za klasičan način slušanja radija više i ne mare. Hoće da odaberu ono što žele da slušaju: odnosno da dovuku na neku od svojih sprava.

Sada kada je BBC Sounds tu, može se reći da je rezultat savršen. Na jednom mestu nalazi se sve što se u ovoj kući trenutno radi, ali mnogo je vrednog sadržaja i iz njenog arhiva. BBC-ju može da se zamera sve i svašta kao što je, na primer, slučaj sa njihovim internet stranicama na stranim jezicima kojih ima, ali ne znate ni zašto postoje, ni čemu služe, ni kome su namenjene, a ne odražavaju ništa od postulata za koje se ova kuća od osnivanja zalaže.

Platformi se pristupa veoma lako, dovoljno je u bilo koji pretraživač ukucati njeno ime. A tamo nema šta nema. Brzo i lako se učitava, velika većina sadržaja može da se dovuče. Mogu da se slušaju programi uživo, ali i po pregledno podeljenim žanrovima možete da odaberete ono što nameravate da čujete. I pretraživanje po samoj platformi je lako i brzo. Neki programi zbog autorskih prava ne mogu da se čuju kod nas, ali njih je veoma malo. Lično sam se „zalepio“ za dokumentarce, radio-drame i klasičnu muziku.

Toplo preporučujem odličnu dramatizaciju poslednjeg romana Ijana Mekjuana „Mašine kao ja“. Okačeno je sedam epizoda koje traju po sat. Ko voli krimiće i detektive kao što su Herkul Poaro i Šerlok Holms malo je reći – uživaće. A u dokumentarcima sve poslastica do poslastice. Toliko je toga da morate da istražujete, ali zanimljiva je serija „Kratka istorija matematike“. Što se klasične muzike tiče, preporučujem „Operu na trećem“ – vrhunska izvođenja su pred vama. Ko voli pop, rok, džez i sve izvedenice novijeg datuma takođe će doći na svoje.

Ponekad će se dogoditi da vam epizode nekih programa nisu poređane kako treba, onda treba isključiti opciju „autoplay“ i otići na veb stranicu emisije gde je sve urađeno kako treba, link je uvek jasno označen. Ako nemate neograničen internet, samo povedite računa o prenosu podataka i količini memorije na svojim spravama ako se odlučujete za oflajn slušanje. Za ugođaj i kreiranje sopstvene plej-liste moraćete da se pobrinete sami.