Svakog septembra roditelji preživljavaju finansijsku kataklizmu, jer nabavljanje knjiga, svezaka, školskog pribora i plaćanje aktivnosti koje nisu obavezne, ali preporučljive za zdrav razvoj njihove dece košta: čekovi, rate kratkoročne pozajmice kod banaka, rodbine i prijatelja. Svako se snalazi kako zna i ume. Deca opet, osim malo onih koji se raduju ponovnom polasku u školu, zabrinuta su i „traumatizovana“ – opet će morati da uče i, kako bi sami rekli, da se „smaraju“ glupostima koje im, misle oni, „u životu nikad neće trebati“, a profesori opet, misle deca, mnogo traže i mnogo mora da se uči. Nepobitna činjenica je da se mnogo šta u našem obrazovnom sistemu menja i da se taj sistem reformiše u hodu. Nikome nije jasno kako će to na kraju izgledati i hoće li dovesti do očekivanih rezultata. Sve se svodi na onu narodnu „vreme će pokazati“. Govori se o novim izbornim predmetima, elektronskim udžbenicima i dnevnicima. Šta je od svega toga ostvareno ne znam, niti mogu da kažem da li je to što se sprovodi dobro ili loše. Znam samo da su roditeljima, deci i profesorima nije lako.

U celoj ovoj našoj lokalnoj priči, koja je opet, hteli mi to ili ne, deo one velike i globalne, nikako se ne sme prenebregnuti činjenica da je tehnološka revolucija koju živimo poslednjih dvadesetak godina promenila naše živote toliko da smo bez pametnog telefona, tableta i stalnog pristupa internetu kao bez ruku i nogu. Nekada smo da bismo do nekog podatka došli morali da sedimo po čitaonicama, a sada za sve pitamo Gugl ili Vikipediju. Ako se još tu pribroje društvene mreže Fejsbuk, Tviter i Instagram (posebno omiljen među mlađom populacijom) uz aplikacije za telefoniranje kao što su Vajber i Skajp, jasno je o čemu je reč.

Sveprisutni Gugl i na polju obrazovanja radi svašta. Tako već neko vreme postoji aplikacija Google Expeditions, koja je dostupna na njegovoj plej prodavnici i na Eplovom ajstoru, besplatna je. Tamo se nalazi gomila animacija iz biologije, hemije, fizike, istorije umetnosti, mehanike i ko zna čega još. Tu su i virtuelne posete raznim muzejima. Klinci recimo lepo mogu da vide animaciju kako funkcionišu virusi ili da dobro prouče anatomiju ljudskog tela. Korisna je to alatka za učenike i profesore u savladavanju gradiva. Jedini nedostatak je što je rađena prema američkom školskom kurikulumu. Sadržaji su na engleskom, ali među jezicima aplikacije nalazi se i srpski. Sve je osmišljeno tako da se intuitivno i postepeno dolazi do željenih znanja, a sve vreme se od vas traži da u tome aktivno učestvujete. Sve je urađeno tehnički savršeno. Ostaje samo da se odlučite na koju ćete ekspediciju da krenete. Upravo sam u svojoj ekspediciji počeo da istražujem sve tajne izuma Leonarda da Vinčija.