Preseljenje na mrežu 1

Stvarnost pandemije korona virusa koju živimo svi i mere kojih treba da se pridržavamo učinile su svoje.

Sa nekim ljudima se sada više ne viđam u kafiću koji svi volimo, morali smo da se preselimo na platformu Zum.

To je odlična platforma za održavanje poslovnih sastanaka, ako idete u školu i na fakultet – onlajn časova i za viđanje sa prijateljima.

Dobro je napravljena i osmišljena, laka je za korišćenje.

Treba se samo registrovati i odabrati opciju free.

U toj opciji možete da organizujete viđanja jedan na jedan i sastanke s više ljudi do 40 minuta. Posle toga će se veza prekinuti, a vi možete ponovo da se konektujete.

Sve informacije nalaze se na njihovom sajtu (zoom.us). Možete se konektovali preko kompjutera ili njihovih aplikacija za android i IOS koje se dovlače besplatno sa Gugl pleja ili Ajstora.

Nisam do poslednjeg trenutka verovao ni da će se moji časovi španskog preseliti na mrežu, ali i to se dogodilo.

U tačno zakazano vreme, po redovnom rasporedu, naša profesorka Aida Robledo iz Instituta Servantes drži čas u kome učestvujemo svi: ko i koliko može s obzirom na trenutne okolnosti.

Ovaj institut se na novonastale okolnosti prilagodio brzinom svetlosti, učenici su odmah obavešteni sa preciznim uputstvima kako dalje.

Aidini časovi su izuzetno zanimljivi i informativni, a ona daje sve od sebe da nam pomogne da gradivo savladamo: šalje nam dodatne materijale na mejl, omogućen nam je pristup elektronskoj biblioteci, učionici Ave global.

Ako vas zanimaju drugi strani jezici, poput engleskog, jednu od najboljih platformi za onlajn učenje poseduje Inlingua Galindo.

Neka istraživanja ukazuju na to da je u vremenima izolacije jedno od dobrih rešenja usavršavanje u stranim jezicima koje već govorite ili učenje novog stranog jezika.

Budući da forma kolumne dozvoljava da se bude ličan, hoću da ukažem na činjenicu da ne treba da zaboravimo na ljude poput moje profesorke.

Mnogo učitelja i profesora ovih dana po našim osnovnim, srednjim školama i fakultetima ne samo što svoj posao obavlja savesno i odgovorno, već i nadilazi sebe nastojeći da svojim učenicima i studentima prenese znanje i usmeri ih ka tome da kroz dobro obrazovanje postanu odgovorni građani.

Sve ovo odnosi se i na brojne umetnike, pisce i izdavače. Ako vas zanimaju novine, časopisi i knjige preporučujem odlične aplikacije Novinarnica, Delfi knjižare, Geopoetika gde ćete verovatno promaći knjige u elektronskom obliku koje vas zanimaju, a dobre tekstove možete da pronađete na sajtu arhipelag.rs, njihov magazin je moja preporuka za čitanje.