"Bosman II" pred UEFA 1Foto: Luca Marziale / Danas

Žan-Mark Bosman je bio relativno nepoznati fudbaler, ali je imao mnogo veći uticaj na fudbal nego Ronaldo, Mesi, Nejmar…. On je na belgijskom sudu devedesetih promenio fudbal zauvek.

Bosmanu je 1990.istekao ugovor sa FK Lijež i hteo je da pređe u francuski klub Dankirk. Kako bi ga sprečili da napusti Lijež, postavili su ogromnu otkupnu cenu, čime su isključili mogućnost da ga Dankirk dovede. Bosman je „presavio tabak“ i izneo svoj slučaj na Evropskom sudu pravde, tvrdeći da kao građanin Evropske Unije ima pravo na „slobodu kretanja“ unutar EU u potrazi za poslom.

Pre nego što je „Bosmanovo pravilo“ stupilo na snagu, igrači su mogli da prelaze iz jednog u drugi klub ako se oba kluba dogovore, što je u suštini slučaj i danas, ali sa razlikom da se to odnosi i na igrače koji nisu više pod ugovorom sa bivšim klubom. Kada je Bosmanovo pravilo potvrđeno na sudu, raspored snaga između kluba i igrača se dramatično promenio u korist igrača.

Poslednjih meseci UEFA je pred novim, velikim izazovom, koji poput Bosmanovog pravila može da ima ogroman uticaj na dalju ekspanziju fudbala kao biznisa. Najbogatiji evropski klubovi odlučili su sredinom aprila da pokrenu Superligu. UEFA je žustro reagovala, pripretila žestokim kaznama i većina klubova je (za sada) odustala.

Međutim, Juventus, Barselona i Real nisu. Podneli su žalbe, tužbe protiv FIFA i UEFA i presude, su, za sada, na njihovoj strani. FIFA i UEFA dobili su zvanično saopštenje švajcarskog Ministarstva pravde da ne mogu da se svete klubovima evropske Superlige.

Švajcarci su ukazali da sankcije protiv klubova koji se nisu povukli iz projekta, nisu relevantne. Još ranije sličnu odluku doneo je i Trgovački sud u Madridu, uz poruku da su UEFA i FIFA zloupotrebili položaj dominacije i da je na delu monopol. Ključnu ulogu u ovom trenutku ima Evropski sud pravde u Luksemburgu, Pod pojmom „monopola“ se navodno smatra da je na delu eliminisanje potencijalne konkurencije na tržištu i stvaranje novih formata i modaliteta, kao i ograničavanje izbora potrošača.

Prva zvanična utakmica Kupa šampiona odigrana je 4. septembra 1955. godine, a sastali su se lisabonski Sporting i Partizan. U prvoj sezoni takmičenja učestvovalo je 16 ekipa, kasnije je broj učesnika bio ograničen samo na pobednike domaćih liga. Ovakav kvalifikacioni sistem bio je aktuelan sve do 1997. Od sezone 1997/98, pravila su promenjena kako bi turnir (kao) dobio veći kvalitet i, pre svega, dodatni novac od sponzora. Najbogatiji klubovi su sada odlučili da svoje bogatsvo još više uvećaju, ne žele da se potucaju po „brdovitom Balkanu“, putuju u egzotične zemlje…hoće da se igraju između sebe i – zarađuju. Normalno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.