Građani u više od pedeset gradova pobunili su se protiv svirepo glupog laganja i besprizornog ponašanja najodgovornijih državnih službenika i urednika najmasovnijih medija, koji su sebe proglasili vlasnicima države i informacija o stvarnosti u njoj, s kojom su te informacije u apsolutnoj aritmiji. Ako danas i ovde postoji išta apsolutno, onda se to nalazi u rečenoj protivrečnosti između realnosti i izmišljenih vesti o njoj – koje je, dakle, razaraju.

Ovi protesti, poslednji su protesti u dugom, tridesetogodišnjem nizu antimiloševićevskih protesta, jer su sadašnji uzurpatori budućnosti ove balkanske države Miloševićeva politička deca. Stoga su ovi protesti ili politička tačka preokreta, ili, u slučaju poraza, momenat poslednje napetosti pre bespovratnog utrnuća jedne kulture među južnoslovenskim kulturama, koja će, za nekih sto, sto pedeset godina postati, dakle, arheološka činjenica.

Sa vešala, koja joj je pre trideset godina, o trošku građana, sklepao Milošević sa svojim vojnim i kriminalnim stratezima, Vučić je, sa svojim medijumskim bratstvom, spustio omču oko vrata društvu u Srbiji. Stoga su vešala, samo stoga – a uprkos snebivanju aktuelnih političkih opozicionih partija koje su se pridružile građanima – postala simbol protesta „Jedan od pet miliona“: protesta za biti il’ ne biti društva.

Punoletni Slobodan Glišić i maloletni N. P. uhapšeni su zbog toga što su na protestima nosili makete vešala. Maloletni mladić proveo je u pritvoru u Centralnom zatvoru u Beogradu pet dana. NJegovi advokati izjavili su da „on nije jeo nekoliko dana, da je bio u strahu i da mu nije bilo jasno zašto se tu nalazi.“

Dan-dva potom, šezdesetšestogodišnji penzioner iz Kragujevca, Slobodan Stefanović, priveden je u policijsku stanicu zbog makete vešala koju je na protestu „Jedan od pet miliona“ nosio. Pod tom maketom vešala, sa omčom oko vrata, stoji figura na kojoj piše: „Ja, penzioner“. Dakle, na njoj ne piše: „Ja, vrhovni“. Detaljno, na ovoj maketi vešala koju je nosio kragujevački penzioner, napisano je: „Opljačkani penzioner – Vučiću vrći pare, il’ se besim“, a na figuri, kao što je rečeno: „Ja, penzioner“. Na dnu makete stoji: „Smrt fašizmu!“.

Ovaj penzioner je priveden u policijsku stanicu. Tokom saslušanja njemu je pozlilo, „pa je prebačen u bolnicu zbog hipertenzije“. Ujutru, u sedam sati, pušten je „na slobodu“. Za sve to vreme u policijskoj stanici i u bolnici nije mu bilo dozvoljeno da ikom telefonira.

Vešala u „prirodnoj veličini“, ili približno realnih dimenzija, nosi na protestima i dojučerašnji član Srpskog pokreta Dveri, Srđan Nogo. Predsednik pomenutog desničarskog pokreta ogradio se, u ime te organizacije, od ovog Nogovog protestnog čina, i obećao da će taj član tog političkog pokreta podleći ozbiljnim stranačkim disciplinskim sankcijama. Obećano – učinjeno: Nogo od juče više nije član Dveri. Pre nego što je krajem januara na protest izašao s vešalima u rukama, Nogo je u oktobru izjavio da, ukoliko potpiše Dablinski sporazum sa EU o migrantima, premijerka Ana Brnabić „treba da bude obešena istog časa na Terazijama“. Ovom rasističkom izjavom o migrantima, ali i protivzakonitom izjavom o vešanju u državi u kojoj ne postoji smrtna presuda, dojučerašnji pripadnik Dveri, kad ih na protestu nosi, kontaminira smisao simbolike vešala u građanskom maršu u Srbiji, što su Vučić i korisnici njegovog ličnog režima odmah iskoristili da bi proteste dezavuisali. Vučić promptno izjavljuje: „Oni čija politika jesu vešala nikad neće biti budućnost Srbije“. Nebojša Stefanović, član predsedništva SNS-a, veli: „Srbija budućnosti će pobediti Srbiju vešala“.

Ni jedan ni drugi, ni vođa ni njegov trabant i ne slute koliko su u pravu. Režim SNS-a vodi srpsko društvo na pogubljenje. Vešala su simbol tog čina.

Ovu zlokobnu budućnost Srbije pod režimom SNS-a, jasno ocrtava i Godišnji izveštaj Fridom hausa „Sloboda u svetu 2019“. U izveštaju se navodi da je: „Srbija izgubila status slobodne zemlje zbog sve lošijeg stanja kada je reč o organizovanju slobodnih izbora, zbog pokušaja vlade i vlastima bliskih medija da podrivaju nezavisne novinare, kao i zbog akumulacije izvršnih ovlašćenja predsednika Aleksandra Vučića, što je u suprotnosti s njegovom ustavnom ulogom.“

Vešala su ovde i sada, kao i svuda i uvek u građanskom protestu protiv vlasti koja se otrgla zakonu, dvostruki znak: znak političkog i socijalnog ponižavajućeg položaja slobodnih građanki i građana, i znak pravde, simbol željenog i neophodnog sudskog procesa svima onima koji su zloupotrebili opunomoćenje nasuprot njegovoj nameni, da bi pljačkali državu, obmanjivali građane i razarali same temelje institucijama slobode.