I još im pride i održali telefonsku lekciju iz ‘borbe protiv diktature’. Ili su im čak zalupili vrata. Ali, polušapatom čujem i jednu stariju komšinicu koja se pita ‘a zašto naši ne zovu?’, ‘zašto ih nema da nas obiđu?’ Ima vrata koja čekaju da se otvore. Protiv kapilarnih glasova SNS mora se i ‘taktikom Jehovinih svedoka’ – od vrata do vrata. To što neki ne žele da vide naprednjaka na vratima ili naprednjakinju da čuju preko telefona, ne znači da ne bi voleli da vide svoje. To je i ohrabrenje.

Palmina jagodinska utopija po inerciji se širi i kroz kampanje antirežimskih partija. Isuviše mnogo je besplatnosti. Besplatni udžbenici za svu decu mogu se i ostvariti, ali besplatno letovanje za sve beogradske đake u Grčkoj već teže. Doduše, na besplatnim đačkim letovanjima u Grčkoj najviše insistiraju socijalisti kojima, logično, Palma aktivno pomaže u kampanji, i koje je lider stranke Dačić više puta, uključujući i famozni Deveti kongres partije, upozorio kako ‘mi (socijalisti) nismo socijalisti – utopisti’.

DSS je dobila pravog ideologa kakvog druge partije nemaju – to je profesor Miloš Ković. Sa novim predsednikom Milošom Jovanovićem, ta partija i LDP su jedine koje su izgleda uspele da izvrše smenu generacija u prvim stranačkim ešalonima. Ostaje im još jedan teži zadatak – da prebace cenzus. Bez toga, ti omladinci i omladinke u DSS i LDP postaće lak plen skautinga većih partija. Miloš Ković nameće visokooktansku patriotsku retoriku, dok Miloš Jovanović vrlo ubedljivo govori o novoj DSS koja se proprala od dosmanlijskih grehova. Ipak ono što je bilo nabolje od DSS poslednjih dana, to je Jovanovićev predlog da se zabrane plastične kese. Jednom prilikom u blizini rumunske granice, negde iza Vršca, video sam ogoljene grane na koje je vetar naneo stotine kese. Avetinjski prizor koji upozorava. Šta je danas desnica bez ekologije?