Nikad nedeljom

Zoran Panović

Piše za Danas od osnivanja lista 1997. godine. Prošao je u Danasu put od honorarca do glavnog i odgovornog urednika. Trenutno radi na poziciji 'slobodnog komentatora'. Neguje eklektičan izraz.

Anomija kao sudbina

No, dobro. Teško bi bilo zaključiti da je Vučićevo 'tante za kukuriku' (upućeno američkom izaslaniku Ričardu Grenelu) rizično baš kao Miloševićevo 'malo morgen' (upućeno Vasilu Tupurkovskom, makedonskom predstavniku na sednici Predsedništva SFRJ, 1991).

Potraga za Šumadincem

Prvo je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio da se u Crnoj Gori vodi antisrpska politika i da je Srbija žrtva velikocrnogorske agresije, što je obrazložio time da Srbi u Crnoj Gori ne mogu da dobiju nijednu rukovodeću funkciju za razliku od Crnogoraca u Srbiji, da bi potom ministar zdravlja Zlatibor Lončar, izjavio da 'gleda da nema' Crnogoraca u njegovom resoru, a zatim je apelovao na pripadnike ove nacionalne manjine da 'nauče srpski'.

Srpsko pitanje

Čak i ako ste potpisnik famoznog Sporazuma s narodom, valjda ne verujete bezuslovno opozicionim zakletvama da će mač lustracije sutra biti bespoštedan, bar onoliko proporcionalno koliko su naprednjaci za svog vakta nisko spustili kosačicu.

Radna snaga

Kvalifikovana radna snaga iz Srbije maltene biće izjednačena sa radnom snagom iz EU što se tiče zapošljavanja u Nemačkoj.

Snaga podsvesti

Kad Vučić javno pita Jel' živ Goran Trivan (ministar zaštite životne sredine), možda mu se samo kroz podsvest vrzma pitanje opozicije - Jel' živa Zagorka Dolovac? (republička javna tužiteljka).

Uspon Skajvokera

U prvoj sezoni 'Senki nad Balkanom' jedna od najuspelijih scena je ona kad Misirac sreće Pavelića. Misirac je Toma Kuruzović, koji je u 'Povratku otpisanih' upečatljivo odigrao ulogu tog četničkog dželata, podređenog majoru Gašparu.

Apeli (ne)jedinstva

I u Vučićevoj propagandnoj mašineriji ima onih koji nešto znaju i onih koji ništa ne znaju, i to toliko da dovode u neprijatnu poziciju one koji nešto ili mnogo znaju.

Mnogo više od igre

Kao što je Otpisane i naročito Povratak otpisanih, žanr sačuvao od ideologije, tako je poetika sačuvala i "Više od igre" od ideologije.

Pametno glasanje

U opozicionom menadžmentu smišljeno je mnogo toga - od upada, okupacija, raznih performansa i slobodnih zona do bojkotaške zavetnosti.

Mitteleuropa

Vučićeva razgradnja demokratsko-institucionalne sfere obrnuto je proporcionalna njegovim rezultatima u izgradnji infrastrukture. Što se tiče autoputeva, Srbija se primiče Hrvatskoj, ali što se tiče izborne medijske prakse neće skoro.

Šta ti je podsvest!

Priština je u junu mesecu bila smislila novi izgovor za to što je uvela takse na robu iz centralne Srbije. Kosovski premijer Haradinaj tada je izjavio kako oni (Srbija) 'hoće uz hranu da ubace i oružje i drogu'.

Pilot izbori

Kompromis na koji bi pristao Savez za Srbiju bio bi odlaganje izbora koji slede negde na proleće. Vučić smatra da bi to bilo protivustavno. Između ta dva stava postoje nijanse.

Regata i Andrea

Da li Kolinda ili Plenković znaju kako se dr Vladimir Bakarić obratio Srbima Dalmacije na njihovom savetovanju 1945. godine: 'Vi ste na svojim leđima izneli borbu, izdržali ste prvu vatru, presudno ste doprineli da se ustanak razvije u čitavoj Hrvatskoj, uticali ste da se hrvatski narod digne.

Vilsonov bulevar i Dražino sokače

Iako politika uglavnom nema aksiomatski karakter (da postoji tvrdnja bez kontroverzi), ipak bi se moglo reći da takav aksiomatski karakter ima tvrdnja da je svaka sadašnja srpska politika koja se bazira na politici koja je u Srbiji počela da se vodi poznih osamdesetih - od 'nacionalnog buđenja' sprovedenog kroz 'antibirokratsku revoluciju', do odocnelog deblokiranja tranzicije 5. oktobra, dakle politika koja je obeležila devedesete, sigurno osuđena na propast.

Ramo i Kurta

Jeste li primetili da Velimir Veljo Ilić, lider Nove Srbije, uoprno premijera Albanije Edija Ramu, zove Edi Ramo (ili samo Ramo), kao da je to onaj Ramo iz pesme 'Ramo, Ramo, druže moj', dok Marko Đurić, šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, uporno zove Aljbin Kurta, kao da je drug onog Murte s kojim se neizmenično i metaforično menja na našoj grbači.
PrvaPoslednja