Nikad nedeljom

Zoran Panović

Piše za Danas od osnivanja lista 1997. godine. Prošao je u Danasu put od honorarca do glavnog i odgovornog urednika. Trenutno radi na poziciji 'slobodnog komentatora'. Neguje eklektičan izraz.

Vreme je za klasiku?

Od jedne koleginice i jednog prijatelja koji imaju iskustva sa demonstracijama iz devedesetih, čuo sam da je ovaj sad suzavac gori od onih starih kojih su se više puta nagutali.

Možemo ili ne možemo?

Ako se naprednjaci hvale da su najveća stranka u Evropi i to ne proporcionalno u odnosu na stanovništvo zemlje, već u apsolutnim brojkama, ako imaju više članova čak i od nemačke Hrišćansko-demokratske unije, pa za njih onda nije bilo nemoguće da na izborima u Srbiji 21. juna osvoje tri stotine hiljada glasova više nego sve partije u Hrvatskoj na izborima prošle nedelje.

(Ne)poverenje

Uprkos svim autoritarnim tendencijama i utiscima, srpsko društvo ne mora da završi u nekakvoj 'diktaturi', kako se to često zna reći u nihilističkoj opoziciji, već paradoksalno u nekakvoj hibridnoj anarhiji kao obliku dekadencije iz 'hibridne demokratije', da upotrebimo termin koji voli Fridom haus.

Igmanska inicijativa

Šta biste na testu 'iz opšte kulture poznavanja devedesetih' odgovorili na pitanje da li je u ratu više stradao Vukovar ili Mostar?

Nastavak Džokera

Nasilna smrt Afroamerikanca Džordža Flojda izazvana policijskom represijom pokrenula je dramatične ulične događaje u Sjedinjenim Državama, stavljajući predsednika Trampa, već uzdrmanog situacijom zbog korona virusa, pred veliko iskušenje. 

11 zaključaka i 10 teza

Još iz Sočija decembra 2019. Vučić je poručio da lider Dveri Boško Obradović, nije ni Hegel, ni Lajbnic, ni Gurvič pa da svaki dan mora da ga komentariše.

Šezdeset minuta

Poslanici Dveri Boško Obradović i Ivan Kostić prekinuli su štrajk glađu posle konsultacija sa lekarima i stranačkim kolegama.

Ka hibridnoj anarhiji

Sećam se iz osnovne škole svoje nastavnice iz tada nebitnog predmeta domaćinstva koju smo zvali Oliva i tražili joj njenog Popaja.

Ući u pucanj

Lidera Dveri Boška Obradovića skupštinsko obezbeđenje izvelo je na Đurđevdan iz sale nakon što je napravio uvertiru za juče, duvao u pištaljku i oglušio se o upozorenja i sankcije koje mu je izrekla predsedavajuća Maja Gojković. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ocenila je da je Obradoviću jedino uspelo da imitira lidera radikala Vojislava Šešelja, koji takođe ima istoriju prinudnog iznošenja iz Skupštine.

Vlada epidemiologa

S obzirom na političko-mentalnu raspolućenost i omraze u srpskom društvu, gde je jedini kriterijum podele 'za i protiv Vučića', model koji bi se možda pokazao najpodesnijim za našu stvarnost bio bi neformalni model podeljenog društva na Kosovu osamdesetih i devedesetih godina.
PrvaPoslednja