Nikad nedeljom

Zoran Panović

Piše za Danas od osnivanja lista 1997. godine. Prošao je u Danasu put od honorarca do glavnog i odgovornog urednika. Trenutno radi na poziciji 'slobodnog komentatora'. Neguje eklektičan izraz.

Skeledžija na Moravi

Znate već kako je opozicija prebacivala Vučiću i naprednjacima što su za prošle parlamentarne izbore koristili slogan 'Za našu decu', ističući da su nacisti koristili slogan 'Unseren Kindern - die Zukunft durch Adolf Hitler', u prevodu 'Naša deca - budućnost kroz (preko; uz pomoć) Hitlera'!

Milošević kao Kalabić?

I kad se zanemare logične ideološke konotacije za to vreme, četvorodelna TV serija o hvatanju Draže Mihailovića 'Poslednji čin' (1981), scenariste Siniše Pavića i reditelja Save Mrmka, funkcioniše kao vrhunski žanrovski proizvod.

Kovid kolo

Mislite li da je veći problem Srbije 'duboka država' ili 'duboko društvo'?

Sociologija smrti

Sociologija smrti (tanatosociologija) ukrstila je i ovog marta ponovo Slobodana Miloševića i Zorana Đinđića.

Uslovna zaumnost

Odavno već ima kako na ritualna pitanja 'šta je ostalo od 9. marta i 5. oktobra' - ta dva crvena slova srpske demokratije - svake godine odgovaram isto: 'Ostala su duga čekanja, ostale su duge jeseni, ostalo je svelo cvijeće.' Baš kao u onoj setnoj disko pesmi Tereze Kesovije 'Što je ostalo od ljubavi'.

Sanremo i suvo meso

Davno sam čuo priču o nekom seoskom momku iz okoline Užičke Požege (u to vreme SFRJ da bi se razlikovale ona druga Požega zvala se Slavonska), koji je pisma iz JNA upućena rodbini počinjao sa 'pišem vam sporo jer znam da ne umete da čitate brzo'.

Meka moć

Novembra prošle godine Ekaterina Zaharijeva, ministarka spoljnih poslova Bugarske, spustila je evropsku rampu za Skoplje naglašavajući da Severna Makedonija nije spremna za početak pregovora sa EU.

Pozdrav iz Rovinja

Pod pritiskom restriktivnog hrvatskog zakonodavstva o oglašavanju duvanskih proizvoda (bez vidljivosti cigareta, dima i imena brendova), Tvornica duhana iz Rovinja (TDR) se dovijala lucidnim marketinškim strategijama.

Spiskovi i neuroze

'Filosofija palanke' Radomira Konstantinovića jeste 'biblija' takozvane Druge Srbije, ali je nečitljiva za one delove 'građanske Srbije' koji rudimentarno, pamfletsko-tviteraški razmišljaju i delaju.

U susret dijalogu

Demokratska stranka Srbije i njen lider Miloš Jovanović nisu među ključnim faktorima političkih borbi u Srbiji, ali je njihova pozicija prilično indikativna.

Lovac na potezu

Vučić jeste napravio maltene jednu socijalnu revoluciju u zapošljavanju i promociji svojih pristalica, ali nije 'namirio' baš sve koji to očekuju shodno predstavi o svojoj bitnosti, zaslugama i iskazanoj lojalnosti.

Sunce tuđeg neba

Kad bi Bob Dilan i Ljuba Simović napisali jednu zbirku pesama 'u četiri ruke', to bi verovatno bilo nešto nalik 'Drugoj obali' Mihala Ramača.

Račun i histerija

Od onih koji su mi čestitali novogodišnje i božićne praznike, sigurno dvotrećinska većina mi je postavila i pitanje - 'Otkud Basara u Kuriru'?

Kosti i piletina

Dok smo mislili o odobravanju vakcina, odobrena veštačka piletina se prvi put pojavila u restoranima.
PrvaPoslednja