Nikad nedeljom

Zoran Panović

Piše za Danas od osnivanja lista 1997. godine. Prošao je u Danasu put od honorarca do glavnog i odgovornog urednika. Trenutno radi na poziciji 'slobodnog komentatora'. Neguje eklektičan izraz.

Svođenje računa

Titoizam kao prilično unikatni tok revizionizma bio je ambivalentan: NJegova hibridnost omogućavala je realni socijalizam sa punim izlozima, doziranu represivnost sa otvorenim granicama, uravnilovku i tržišne iskorake, humanistički i dogmatizovani - dijamatovski - marksizam kao vladajuću ideologiju, etatizaciju i 'praksisovce'.

Svi, svi, svi?

Poslednji put kad je Teri Volis bio svestan sveta oko sebe, predsednik SAD bio je Ronald Regan, Bil Klinton guverner, Sovjetski Savez je bio tu, kao i Svetski trgovinski centar.

Tunel ljubavi

U žestok verbalni obračun ušli su Čedomir Jovanović i Milorad Dodik. 'Polemisalo' se u rasponu od nacionalnih tema do ličnih uvreda.

Dijete u vremenu

U suštini, mnoge političke dileme i sukobi u Srbiji mogu se metaforički svesti na koncepcijske razlike oko proslave u Dubokom Dolu.

Šumadijski bluz

Iako je opšte mesto kafanskih i internet debata da su Vesna Pešić i 'beli listići' presudili Borisu Tadiću 2012, mnogo je bliže istini da su tas na vagi bili 'Šumadinci' Vojislav Koštunica i Velimir Ilić.

Ima li nultog časa?

Od jednog davno odlivenog mozga iz zapadne Srbije u Ameriku, čujem pre neki dan zanimljivu priču koju je on čuo od kolege iz firme u kojoj trenutno radi: Kolega mu kaže da je uvek strahovao od takozvane američke 'duboke države' (deep state), i njenih 'menadžerskih' mogućnosti, a da se sad, kad je na vlasti Tramp, duboko nada da 'duboka država' zaista ima moći koje joj se pripisuju i da je u stanju da iskontroliše određene poteze demokratski izabrane izvršne vlasti.

Prognani pojmovi

Aktuelni protesti protiv Vučića pokazali su i primetnu ali konfuznu levičarsku orijentaciju koja se ogleda u parolama o 'promeni sistema' ili o 'revolucionarnoj pravdi' kao preduslovu one socijalne.

Partizanske eskadrile

Verovatno bi i Danas, kad bi ministar vojni Aleksandar Vulin to ponudio, objavio plaćeni megaposter Ministarstva odbrane na kome bi se našli remontovani 'migovi' na srpkom nebu.

I bi Putin

Sigurno ste se naslušali priča o malignom uticaju Rusije na Balkanu, kao i onih da ruski uticaj podriva stabilnost Srbije i njenu briselsku budućnost.

(Ne)povratni procesi

Uticajni provladini analitičari u Beogradu sve učestalije govore o stvaranje 'velike Albanije', ali uz jednu indikativnu formulaciju - da je to 'nepovratni proces'.

Od Stipe do Jadranke

Istorija se zaista ponekad ponavlja kao farsa. Ali, ova farsa nije bezopasna jer zlokobnost upravo dolazi iz opskurnosti.

Rasprava o dobrovoljnom ropstvu

Da li bi Vučić bio ciničan kad bi na televiziji rekao - 'kakvi ste mi vi Francuzi, takav sam vam i ja Makron'? Da li bi to ljude više iznerviralo od onoga da neće ispuniti zahteve čak ako ih bude i pet miliona na ulicama?

Svako vidi ono što hoće

Na premijeri nove funkcije u Sarajevu, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik doneo je zastavu Republike Srpske na radno mesto - u Predsedništvo BiH.
PrvaPoslednja