Nikad nedeljom

Zoran Panović

Piše za Danas od osnivanja lista 1997. godine. Prošao je u Danasu put od honorarca do glavnog i odgovornog urednika. Trenutno radi na poziciji 'slobodnog komentatora'. Neguje eklektičan izraz.

Mađarsko-turske lekcije

Završen je konačno i prilično dug proces inicijacije Ane Brnabić u SNS. Na neki način, premijerka je i prva politička iskušenica ove stranke, a možda i jedinstven slučaj u modernoj istoriji našeg višestranačja - da se u partiju ulazi tek kad i kandidat i partija shvate da je zasluženo i da je došlo vreme.

Alber Kami u Sremskoj Rači

Možda je baš sad vreme da se setimo jedne stare basarijanske alternative - organizacije, koja bi reafirmisana i modernizovana mogla da postane i regionalni mejnstrim, gde bi se uvažili donekle i famozni nacionalni narativi, ali i gde bi se pogledalo u budućnost - tamo gde pogled ovih dana ponovo upire Aleksandar Vučić sa turskim kolegom Erdoganom.

Vlažni snovi

Vučićeva tehnologija vlasti može se posmatrati i kao uzajamni niz funkcionalnih paradoksa.

Teslin narod

Pre neko veče u nekom društvu se razmatrala ideja koju je u Danasu predložio Svetislav Basara da i on jednom bude domaćin Sabora trubača u Guči.

Milojko

Pre neko veče imao sam telefonski razgovor s jednim starijim i jako mi dragim čovekom koji me je pozvao iz Zapadne Srbije samo da mi kaže da je, eto, mogao umreti, a da ne bi znao da je jedan Milojko dao veliki doprinos spuštanju Amerikanaca na Mesec.

Negativna geografija

Da li se sećate ovih stihova: 'Ponekad kao pod narkozom, sanjam kako putujem vozom, prvo ide, Sarajevo, Skoplje, preko Kraljeva, Niša i Valjeva, onda Split, pa onda Rijeka, preko Pule i Osijeka, Sarajevo, Zagreb, onda Beograd, pa tek onda Novi Sad, Sarajevo, Beograd preko Tuzle, cijela Tuzla jednu kozu muzla...'

Vimbldonske magle i vidici

Čujem ovih dana par poznanika što se navodno razumeju u politički marketing koji mi kažu da su Vučićevi tabloidi patriotski ukorili (a elektronski mediji po inerciji preneli) Novaka Đokovića što mu je Hrvat Goran Ivanišević u stručnom timu na Vimbldonu (s obzirom šta je nekada govorio o Srbima), samo zato da bi Vučić mogao da poentira - podrži dobre odnose koje Đoković ima sa hrvatskom teniskom legendom jer je 'važno da se prevazilaze sukobi koji datiraju od ranije' i da je velika stvar od neprijatelja napraviti prijatelja.

Inicijacija

Proces razmišljanja izgleda da se privodi kraju. Sve je izvesnije da će dosadašnja nestranačka ličnost - premijerka Ana Brnabić postati zvanično članica Srpske napredne stranke (dok ovo pišemo još nije). Upućeni tvrde da je to već trebalo da se dogodi, ali da su se državničke obaveze predsednika i premijerke isprečile.

Koliko smo zaista za EU?

Buzuki se ne rimuje sa ferarijem, pa je logično da je ultimativni turbo-folk hit iz 1994. imao zarazni refren - 'koka-kola, marlboro, suzuki - diskoteke, gitare, buzuki'.
PrvaPoslednja