Nikad nedeljom

Zoran Panović

Piše za Danas od osnivanja lista 1997. godine. Prošao je u Danasu put od honorarca do glavnog i odgovornog urednika. Trenutno radi na poziciji 'slobodnog komentatora'. Neguje eklektičan izraz.

Šezdeset minuta

Poslanici Dveri Boško Obradović i Ivan Kostić prekinuli su štrajk glađu posle konsultacija sa lekarima i stranačkim kolegama.

Ka hibridnoj anarhiji

Sećam se iz osnovne škole svoje nastavnice iz tada nebitnog predmeta domaćinstva koju smo zvali Oliva i tražili joj njenog Popaja.

Ući u pucanj

Lidera Dveri Boška Obradovića skupštinsko obezbeđenje izvelo je na Đurđevdan iz sale nakon što je napravio uvertiru za juče, duvao u pištaljku i oglušio se o upozorenja i sankcije koje mu je izrekla predsedavajuća Maja Gojković. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ocenila je da je Obradoviću jedino uspelo da imitira lidera radikala Vojislava Šešelja, koji takođe ima istoriju prinudnog iznošenja iz Skupštine.

Vlada epidemiologa

S obzirom na političko-mentalnu raspolućenost i omraze u srpskom društvu, gde je jedini kriterijum podele 'za i protiv Vučića', model koji bi se možda pokazao najpodesnijim za našu stvarnost bio bi neformalni model podeljenog društva na Kosovu osamdesetih i devedesetih godina.

Gigaton: Disko u doba korone

Skoro četiri decenije od kada su Talking Heads objavili svoj presudni Remain in Light album i usred korona pandemije, Pearl Jam su ovog upravo završenog i više ne samo za Srbiju toliko usudnog marta objavili Gigaton - svoj 11. studijski album koji nenadano postaje saundtrek globalne neizvesnosti.

(Samo)izolacija

Tada Radomir Antić još nije bio selektor Srbije, niti je suverena zemlja s tim imenom postojala. Daleko je bila mundijalska pobeda Srbija nad Nemačkom.

I mi smo nečija đeca

Ko bi rekao da je poslednjih dana septembra prošle godine patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, prilikom posete Crnoj Gori, u Grblju, okupljenima na 'Trpezi ljubavi', posle govora, rekao da je uveren kako će predsednik Crne Gore Milo Đukanović, povući priznanje 'lažne države Kosovo, te da će se vratiti pravim vrednostima'.

Nepregledne kolone

Mogu se stvari gledati i ovako: Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nema ono što imaju drugi ministri koji bi mogli biti prvi posle Vučića na naprednjačkoj izbornoj listi - nema, dakle, svoj 'aflatoksin'.

Nulti pacijent

Moj pradeda kad je s ocem i još dva brata 1914. otišao u Prvi svetski rat, da bi prešao Albaniju, nije znao kako izgleda tenk, a tek u ratu je spoznao snagu mitraljeza.

Anomija kao sudbina

No, dobro. Teško bi bilo zaključiti da je Vučićevo 'tante za kukuriku' (upućeno američkom izaslaniku Ričardu Grenelu) rizično baš kao Miloševićevo 'malo morgen' (upućeno Vasilu Tupurkovskom, makedonskom predstavniku na sednici Predsedništva SFRJ, 1991).

Potraga za Šumadincem

Prvo je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio da se u Crnoj Gori vodi antisrpska politika i da je Srbija žrtva velikocrnogorske agresije, što je obrazložio time da Srbi u Crnoj Gori ne mogu da dobiju nijednu rukovodeću funkciju za razliku od Crnogoraca u Srbiji, da bi potom ministar zdravlja Zlatibor Lončar, izjavio da 'gleda da nema' Crnogoraca u njegovom resoru, a zatim je apelovao na pripadnike ove nacionalne manjine da 'nauče srpski'.
PrvaPoslednja