Nikad nedeljom

Zoran Panović

Piše za Danas od osnivanja lista 1997. godine. Prošao je u Danasu put od honorarca do glavnog i odgovornog urednika. Trenutno radi na poziciji 'slobodnog komentatora'. Neguje eklektičan izraz.

Lovac na potezu

Vučić jeste napravio maltene jednu socijalnu revoluciju u zapošljavanju i promociji svojih pristalica, ali nije 'namirio' baš sve koji to očekuju shodno predstavi o svojoj bitnosti, zaslugama i iskazanoj lojalnosti.

Sunce tuđeg neba

Kad bi Bob Dilan i Ljuba Simović napisali jednu zbirku pesama 'u četiri ruke', to bi verovatno bilo nešto nalik 'Drugoj obali' Mihala Ramača.

Račun i histerija

Od onih koji su mi čestitali novogodišnje i božićne praznike, sigurno dvotrećinska većina mi je postavila i pitanje - 'Otkud Basara u Kuriru'?

Kosti i piletina

Dok smo mislili o odobravanju vakcina, odobrena veštačka piletina se prvi put pojavila u restoranima.

Sin City

Da nije konačno izborenog 'Zvezdinog proleća' ne bih se lako setio Valtera Zenge, a da nije polemike Borisa Dežulovića i Gorana Vesića o karakteru (duhu) i izgledu Beograda, ne bih se setio Raluke Zenge, supruge slavnog golmana i trenera.

Zatvaranje kruga

'Godina neotvorenih poglavlja'. Zvuči kao haiku, ili kao ime nekog romana magičnog (ili hiper?) realizma na srpski tranzicioni način, zar ne?

Drezdenski kongres

Nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Borisav Jović (1928) tipičan je primer koliko varljiva mogu biti insistiranja na principijelnosti u politici.

Bajdenov opanak

I dalje ima naivnih u Srbiji koji misle da je Zorana ’iskoristila trenutak’, da Zorana ’ojačava svoju poziciju’, da se ’sveti što joj nije ostala infrastruktura’.

Od Čkrebića do Vuka Jeremića

Vuk Jeremić je pre neki dan u Knjaževcu na osnivanju Opštinskog odbora Narodne stranke izjavio da je 'narodu dosta priče o političarima' i da politika ne bi smela da bude priča o ljudima na javnoj sceni i njihovim odnosima, već o tome kako učiniti da građanima bude bolje.

Fešn selekšn

Da nisu zamenili uniforme, i da je neko od rotiranih ministara iz Vučićeve plejade - Nebojša Stefanović ili Aleksandar Vulin - postao predsednik Skupštine umesto Ivice Dačića, da li bi taj bio unapređen ili degradiran?

Bela knjiga

Vučić je majstor monodrame, gde je obično lako uočiti razliku između režiranog i improvizovanog dela.

Šta da se radi?

Teško je, i faktički nemoguće, formulisati odnos Srbije prema globalizmu, odnos prema Kosovu, prema Zapadu, EU i NATO, prema Rusiji, Kini, pluralizmu, medijima, bez prihvatanja, makar i nenamernog, dobrog dela stavova i posledica koje je donela Miloševićeva 'antibirokratska revolucija' iz poznih osamdesetih sa njenim ratnim epilozima.
PrvaPoslednja