Nikad nedeljom

Zoran Panović

Piše za Danas od osnivanja lista 1997. godine. Prošao je u Danasu put od honorarca do glavnog i odgovornog urednika. Trenutno radi na poziciji 'slobodnog komentatora'. Neguje eklektičan izraz.

Teslin narod

Pre neko veče u nekom društvu se razmatrala ideja koju je u Danasu predložio Svetislav Basara da i on jednom bude domaćin Sabora trubača u Guči.

Milojko

Pre neko veče imao sam telefonski razgovor s jednim starijim i jako mi dragim čovekom koji me je pozvao iz Zapadne Srbije samo da mi kaže da je, eto, mogao umreti, a da ne bi znao da je jedan Milojko dao veliki doprinos spuštanju Amerikanaca na Mesec.

Negativna geografija

Da li se sećate ovih stihova: 'Ponekad kao pod narkozom, sanjam kako putujem vozom, prvo ide, Sarajevo, Skoplje, preko Kraljeva, Niša i Valjeva, onda Split, pa onda Rijeka, preko Pule i Osijeka, Sarajevo, Zagreb, onda Beograd, pa tek onda Novi Sad, Sarajevo, Beograd preko Tuzle, cijela Tuzla jednu kozu muzla...'

Vimbldonske magle i vidici

Čujem ovih dana par poznanika što se navodno razumeju u politički marketing koji mi kažu da su Vučićevi tabloidi patriotski ukorili (a elektronski mediji po inerciji preneli) Novaka Đokovića što mu je Hrvat Goran Ivanišević u stručnom timu na Vimbldonu (s obzirom šta je nekada govorio o Srbima), samo zato da bi Vučić mogao da poentira - podrži dobre odnose koje Đoković ima sa hrvatskom teniskom legendom jer je 'važno da se prevazilaze sukobi koji datiraju od ranije' i da je velika stvar od neprijatelja napraviti prijatelja.

Inicijacija

Proces razmišljanja izgleda da se privodi kraju. Sve je izvesnije da će dosadašnja nestranačka ličnost - premijerka Ana Brnabić postati zvanično članica Srpske napredne stranke (dok ovo pišemo još nije). Upućeni tvrde da je to već trebalo da se dogodi, ali da su se državničke obaveze predsednika i premijerke isprečile.

Koliko smo zaista za EU?

Buzuki se ne rimuje sa ferarijem, pa je logično da je ultimativni turbo-folk hit iz 1994. imao zarazni refren - 'koka-kola, marlboro, suzuki - diskoteke, gitare, buzuki'.

Jedan od četiri

Nema svaki glavni urednik situaciju da u njegovom mandatu dođe do suštinske promene vlasti. Grujici Spasoviću (2000) i mojoj malenkosti (2012) se zalomilo.

Mjuz: Simulacija na delu

Nakon ubedljive Orbanove pobede na izborima za Evropski parlament, a dan pre tragedije turista iz Južne Koreje na Dunavu, u Budimpešti su koncert imali čuveni Mjuz (Muse).

Grdelica

Za više decenija staža na estradi renome Radiše Uroševića bazirao se na klasičnim novokomponovanim folk hitovima tipa 'Rado moja bela' ili 'Plave kose još me nose', zatim na interpretacijama patriotskih standarda tipa 'Igrale se delije nasred zemlje Srbije', ali i na malo tvrđim stvarima kao što je stih 'što si deda zapalio slike da ne gledam bradate vojnike?'

Utisak uzaludnosti

Ko se danas seća skupa u Cavtatu 2014. kad su Milo Đukanović, Edi Rama, Vjekoslav Bevanda i Zoran Milanović razgovarali o jadransko-jonskom auto-putu, ali i onom koji bi povezivao Trebinje s Tiranom?

Groblje kućnih ljubimaca

Prvo je šolja Starbaks kafe koja se pojavila u osmoj sezoni 'Igre prestola' postala planetarna vest, da bi onda Stiven King ostavio tvit sa svojim spojlerom euforično iščekivanog finala - da na gvozdeni presto neće sesti (naravno tek kad s njega oteraju ili ubiju kraljicu Sersei), ni DŽon Snežni i Deneris - Majka zmajeva, već 'mali čovek s velikim srcem', aludirajući na Tiriona Lanistera.
PrvaPoslednja