I jednom, i dugom. Još uvek „ne pravosnažnim“, da se moderno izrazimo.

Danima pa i nedeljama mediji su licitirali o kazni koja čeka Partizan posle optužnice u sedam tačaka, rečju se nije pominjala Crvena zvezda koja je terećena po samo jednoj stavki. Izuzetak su bile ove novine i tek još poneko, a razlog se ne krije ni u kakvoj genijalnosti, niti informaciji više od drugih: nije trebalo mnogo mozgati pa shvatiti da baš ta jedna tačka zajednička za oba kluba povlači i najveće konsekvence. „Rasist behavior“, rasističko ponašanje u bukvalnom prevodu, našlo se u optužnicama disciplinaca UEFA zbog transparenata podrške Ratku Mladiću, dan pre osuđenom na doživotnu robiju u Haškom tribunalu. „Blago majci koja te je rodila“, osvanulo je na stadionu Partizana, „Hiljadu doživotnih da su ti dali častan Srbin tebe slavi“, poručeno je u Belorusiji sa tribine gde su bili navijači Zvezde. Prvi slogan višeznačan, „uopšten“, samim tim tanak za dokazivanje krivice, drugi dovoljno eksplicitan, i tako su i odmerene kazne. U upravama oba kluba znali su da verbalna ili „transparentska“ podrška Mladiću neće biti tolerisane i iznenađenje presudom je prilično licemerno.

U presudi Zvezdi naznačeno je da je kazna igranja bez publike protiv CSKA izrečena zbog „rasističkog i drugog diskriminatorskog ponašanja i propagande“, valjda da to „rasističko“ ne zbunjuje navijače koji vole Boaćija i, recimo, Evertona. Suština je kome treba poznata i nedvosmislena: UEFA ne trpi bilo kakvu politizaciju utakmica pod njenom jurisdikcijom i nultu toleranciju u tom pravcu i sprovodi. FSS ima potpuno usklađene propise sa UEFA, i po njima su iste stvari kažnjive, i tolerancija je ista, razlika je samo što UEFA svoje propise primenjuje, a FSS ih drži u fioci.

Još strašnije od činjenice da zabrana važi i za one koji bi stvarno protiv CSKA išli da gledaju fudbal je sistematska zamena teza. Te Mladić nije pravosnažno osuđen, te šta je sa prezumpcijom nevinosti, slobodom govora i javnog iskazivanja političkih stavova. Neko se ovde mnogo pravi lud i zanemaruje činjenicu da ovde nije u pitanju Mladić, već princip, da niko, pa ni UEFA ne voli kad mu se tera inat, da su naši klubovi manje više opravdano na lošem glasu zbog huliganskih ispada.

Misli li iko da je UEFA, od koje klubovi suštinski i žive, zaboravila transparente navijača Zvezde „UEFA mafia“, a posebno onaj „UEFA podržava terorizam“ na slavljeničkoj utakmici protiv Olimpijakosa, sklopljenog od par hiljada kartona što bi bilo tehnički neizvodljivo bez befela uprave kluba.

A i uprave se umesto „poštuj pravila“, češće opredeljuju za „nek košta, šta košta“.