Sve je u našem fudbalu uglavnom po starom, konspiracija, „ćelijsko“ organizovanje, „inokosno“ rukovođenje, neodgovornost, jeftini populizam, burazerstvo i „mojmenadžerstvo“, samo su tehnologije nove.

Najnovija afera, mada se i ta reč skroz izlizala od upotrebe kao i skoro sinonim – skandal, izbila je kad je Nemanja Matić na svom Instagram profilu napisao „no name“ polutužbalicu, poluoptužnicu o tome kako je on za Srbiju sve davao, a ona ga je, kao što je i pretpostavio, izdala. Opsežnom pretragom po društvenim mrežama utvrdili smo da naloga sa tim imenom („srbija“) ima na hiljade, te nismo bili u mogućnosti da utvrdimo „ni približno“ kome se Matić baš obratio.

Većinska fudbalska javnost koja se ni o čemu ne pita, a o svemu ima mišljenje, „iz prve“ je provalila da se Matić obratio Kokezi, Krstajiću, Savezu, ili svima zajedno, iz više mogućih razloga. Što su „posumnjali“ u njegovu povredu, što su rešili da mu oduzmu „titulu“ zamenika kapitena, što ga mesecima meštraju sa pozicijom u timu zavisno od toga gde bi da smeste SMS-a, što je i on navodno „šurovao“ sa Milivojevićem u čuvenom pokušaju „puča“ u Rusiji… Zašto Matić nije pomenuo nijedno ime, zašto je sa objavom izašao baš pred dve „ključne utakmice“ u Ligi nacija, zašto nije demantovao da će utakmicu u Podgorici gledati uživo sa svojim šefom Murinjom, kao što odavde najaviše – nisu mogli da odgovore ni oni vazda i u sve upućeni.

I sa ove strane je bilo upotrebe novih tehnologija. Selektor Krstajić se tako čuo sa Matićem tokom vikenda više puta, a u ponedeljak su se „čuli porukama“. Posle Matićeve objave se nisu čuli, „i bilo bi neozbiljno“ da zbog toga objavu prokomentariše. „Što se tiče odnosa Matić-ekipa i Matić-stručni štab funkcionisalo je i funkcioniše perfektno“, rekao je Krstajić skoro samouvereno, bez obzira što očigledno nije imao kredita da pita Matića šta je objavom mislio. Kredibiliteta nema od kad je selektor postao.

U savezu su opet ostali nemi, kao uostalom kad je Milivojević obelodanio da je protiv Brazila igrana „rekreativna“ utakmica, kad su Nastasić i Gaćinović demantovali da su pred Mundijal bili povređeni, odnosno od selektora kontaktirani. Mora da je strašno specifičan posao tamošnjeg PR sektora, s obzirom da im je zadatak da se ništa ne zna, da se ne odgovara na pitanja, osim ako ih nisu sami smislili. Da ne kvare „atmosferu“ pred Mundijal, pa isto posle, pa onda da ne kvare istu pred Ligu nacija, pa uoči istorijske utakmice sa Crnom Gorom.

Sve dok se svi reprezentativci ne nakače na FSSbook, društvenu mrežu za uvređene, prevarene i zanemarene fudbalere, pa zaigraju samo oni koji fejsa nemaju.