Gensek urednik 1Foto: Luca Marziale / Danas

Pričali su stariji ljudi u ono vreme kad je televizija na ovom prostoru bila još maloletna za neki događaj: Jel bilo u Dnevniku; ako nije, onda se nije ni desilo.

Smatralo se tada da do te „reprezentativne“ emisije dolaze samo „proverene“ stvari, uz to i dovoljno značajne da tu nađu mesto. Prošla je TV od tada mnoge faze ali je ovde ostala mnogo više sredstvo manipulacije, upravo tom „pouzdanošću“ u kju mnogi još veruju.

Da li neko od vas čita „Fudbal“? Naravno da ne, šta ima zanimljivog u zvaničnom biltenu FSS, odluke, kazne, registrovanje utakmica i fudbalera. Ali, ono što nije objavljeno u Fudbalu, nije se ni desilo. Bilo je u prošlosti slučajeva da se kroz neka „vanredna“ izdanja tog biltena „kroz noge“ javnosti ili ako hoćete „iza leđa“ provuče neki prljav veš, nešto što je moralo tu da se nađe da bi se „desilo“, a nije dobro da se za to zna. U međuvemenu su novinari sektorski okrenuti ka FSS počeli to dosadno štivo da pregledaju svaki dan i taj „kanal“ izgubio je svrhu kao odvodni.

Sve do skora, jer je u aktuelnoj cirkuskoj predstavi oko izbora predsednika Saveza, u kojoj nema artista nego samo klovnova koji još nisu ni najmanje zabavni, pokušano da se kroz zvaničan Bilten, takoreći „televizor“, pokaže da se neke stvari nisu desile. Bez obzira na svedoke.

Naime, nova fudbalska Vlada na čelu sa novim predsednikom Draganom Džajićem održala je odmah po izboru sastanak gde je donela neke odluke, od kojih je najvažnija bila da je novi (stari) generalni sekretar Jovan Šurbatović. Ali, se baš ta odluka nije našla u „Fudbalu“, a ostale jesu, što formalno znači da nije ni doneta.

„Dežurni urednik“ Šurbatović je „grešku“ primetio iako se nalazio u prijateljskoj Ruandi gde se održava Kongres FIFA, i naredio „apdejtovanje“ istog broja biltena, s istim datumom, gde je prva tačka baš njegovo imenovanje. Novinskim žargonom, greška je ispravljena u drugom izdanju. Pa se njegov izbor ipak „desio“.

Dnevnopolitički, sitnošićardžijski, burazerski i ugraditeljski formirano rukovodstvo FSS, svako po nekom, a neki po više ovih osnova niti mogu funkcionisati kao tim, niti im je to uopšte posao. Njihov zajednički imenitelj je samo da previše dobro žive od fudbala i da dovoljno dobro stoje u očima onog koji ih je sve tu doveo da rade šta im se kaže. I da su dovoljno dugo tu gde jesu da shvataju da su svi jedni drugima na oku, iako neki neke ne mogu očima da vide.

Sledi definitivno „hibridni rat“ u vrhu FSS, koji će kapilarno biti okrenut i ka reprezentaciji, javna je tajna da Crvena zvezda nije zadovoljna što su baš Šurbatović i Stojković ostali gde su bili, ma koliko obojica dolazili iz crveno-belog šinjela. Lopta je rašivena i kad-tad će da pukne. Pa možda i neki drugi brojevi Fudbala dobiju nova i dopunjena izdanja. A neki možda „izađu“ i na Dnevniku.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.