Moranje 1

Nije bilo tako davno, pre malo jače od dve godine, tadašnji i sadašnji direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić izjavio je da će njegov klub biti prvak sigurno i naredne tri-četiri sezone.

Eho izgovorenog bio je i kontrolisan, i skroman. Niko se ozbiljno nije zapitao na osnovu čega Terzić može tako nešto da tvrdi, iako je zbog nesumnjivo najjače logistike, finansijske, političke i ostale, zaista najveći favorit. Najpre, jer su se u sportu kao takvom dešavala i veća iznenađenja, čak i u modernom fudbalu koji leži na milijardama jedan Lester je uspeo da bude šampion Engleske.

A zatim, neko ko se nalazi na čelu jednog fudbalskog kluba, makar se folirao, ne bi smeo da daje izjave koje se sa suštinom sporta kose u korenu.

Ovih dana sportski direktor istog kluba Mitar Mrkela je za klupsku televiziju Terzićev „amanet“, pretvorio u „ultimatum“.

„Zvezda svake godine mora da bude ta koja osvaja titulu“, rekao je Mrkela, bez da je osetio potrebu da objašnjava šta je tačno mislio. Odmah su se našli uvek spremni „prevodioci“ da nam kažu kako je to „interna zapovest“, u smislu pritiska svima koji rade u klubu, da to „mora“ u stvari predstavlja podsetnik svim igračima šta znači igrati u Zvezdi.

Obe izjave su, srećom, date na srpskom tako da izgovor kako su loše interpretirane pada u vodu. I Terzić, i Mrkela su rekli ono što misle (znaju), nisu se pogrešno izrazili i to su izjavili NAMERNO.

Niko tu nije „izgubljen u prevodu“, ništa tu nije nejasno, niti su njih dvojica imali potrebu da objašnjavaju smisao svojih reči. „Projekat“ koji oni vode, od onih koji su ih tu postavili, ima taj neophodan uslov njihov opstanka na tim mestima.

Zvezda MORA da bude šampion Srbije, ne da će se klub truditi da to bude, daće sve od sebe „uz poštovanje prema rivalima“, ne da veruju da će kvalitet presuditi. Zvezda će BITI šampion Srbije toliko sezona, možda i više, bez da je u sportu teško prognozirati i na kraće, a kamoli tako duge deonice.

Treba li reći da klupski čelnici na taj način obezvređuju te titule o kojima govore, jer ih čine „izvesnim“. Treba li objašnjavati kako će veliki broj domaćih rivala njihove reči shvatiti kao potvrdu doživljenog na terenu.

Treba li uopšte pomenuti da iz tabora Juventusa, Bajerna, PSŽ-a nikad niko nije dao ni sličnu izjavu, iako su timovi u svojim ligama godinama predominantni. Da li se oni samo foliraju, ili samo žele, a ne moraju. I zato su tu gde jesu, a i drugi su otprilike gde su zaslužili.