Napile se ulice 1Foto: Luca Marziale / Danas

Kako samo mnogi nezvaničnici, a posebno zvaničnici Beograda vole da koriste frazu da je naš glavni grad „centar sveta“, frazu kao i sve druge bez sadržaja, ali sa naglašenom „formom“. Svakom prilikom kad se ovde sjati nešto više ljudi, povodom organizacije nekih velikih događaja, posebno sportskih. A Beograd organizuje „serijski“, u niskom startu dok neko odustaje, kao ovog puta za Fajnal for Evrolige.

Dvadesetak hiljada gostiju turista-navijača biće ovde do nedelje, najviše Grka, pa Španaca i Turaka. Grci će biti i jedini „fudbalski“ navijači, Real i Barsu u košarci prati na gostovanjima drugi tip fanova, a Efes i nema fudbalsku sekciju. Reklo bi se, dobro je što Grci baš nemaju s kim da se sukobe, ali ovog puta nije gvint u gostima, nego u domaćinima.

Navijači Olimpijakosa su u bratskim odnosima sa navijačima Crvene zvezde, samim tim i u neprijateljskim sa navijačima Partizana (sabraći PAOK-ovim). Teško je kontrolisati teritoriju celog grada, policija je u nebranom grožđu, a već juče pre podne bilo je sitnijih sukoba po Novom Beogradu.

Drugi teg o vratu su domaća „okupljanja“ velikog rizika.

Policija je izdejstvovala da se utakmice poslednjeg kola fudbalske Superlige Srbije koje na svojim stadionima igraju Zvezda i Partizan pomere sa subote na nedelju, kad se stranci već isprate kućama.

I mečevi će se igrati u isto vreme što bi moglo da znači da će huligani sa obe strane u isto vreme dolaziti na stadion i pohoditi ulice, a da bi slično moglo da se desi i po završetku istih, iako će na jednom od stadiona biti i proslave titule šampiona, gotovo izvesno Zvezdinom.

S obzirom na to šta se desilo prošle nedelje, kad bi se da nije bilo namernih „kašnjenja“ na utakmicu huligani mimoišli, i kad je od Autokomande napravljeno Kosovo polje, jasno je da će broj i ozbiljnost incidenata više zavisiti od huliganske „mašte“ nego od spremnosti policije.

Šlag na „torti“ je i košarkaška utakmica Partizan – Budućnost, dva puta pomerana iz bezbednosnih i jednom zbog navijačkih razloga, da bi navijači crno-belih mogli sa fudbala da stignu u Pionir. Dok ovi drugi u to vreme planiraju „šetnje“ po gradu. Nema šta, posle prekjučerašnje huliganske koride u Sevilji, „centar sveta“ se definitivno seli u Beograd.

I sve to u kontekstu stotina dojava o podmetnutim bombama u glavnom gradu Srbije, od aerodroma, do škola i bolnica, stadioni i hale do sada nisu bili na udaru. Što zvuči pomalo čudno jer bi tako nešto verovatno izazvalo veću frustraciju i bes ovdašnjeg plebsa, a to je valjda i bio cilj svih tih belosvetskih dojava.

S „pijanim ulicama“ će se „najbolji organizatori“ svih događanja u svetu već nekako snaći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari