Zatvoreno 1

Takmičenje u zatvorenom prostoru koje traje sedam ili osam meseci izazov je za koji još nema ili možda neće ni biti rešenja.

Moguće je da će mnogi završnicu NBA lige navesti kao recept za „preživljavanje“ košarke, ali „mehur“ je mogao biti rešenje samo za takmičenje razumnog trajanja (oko dva meseca), i to tako što niko od učesnika za to vreme ne napušta strogo izolovan prostor.

Već predsezona u Evropi pokazuje da uz „pokretljivost“ ekipa rizik od zaraze drastično raste, Crvena zvezda je zbog korone odigrala manje utakmica na turniru u Antaliji, a i Gomeljski kup u Moskvi će zbog pojave zaraze u mnogim ekipama najverovatnije biti odložen.

Prvo je Panatinaikos otkazao učešće, da bi mu organizatori našli zamenu u vidu Uniksa.

Samo par dana posle toga i tim iz Kazanja zabeležio je slučajeve zaraze, to je u uradila i Lokomotiva iz Krasnodara koja je takođe trebalo da učestvuje na turniru u Moskvi.

U sezoni pred nama trebalo bi paralelno da se odvijaju i domaća, i evropska takmičenja, po izuzetno zgusnutom kalendaru, i deluje nemoguće da se sva putovanja i kontakti mogu učiniti bezbednim.

Po do sada poznatim protokolima, u evropskim takmičenjima igrači bi bili testirani tri dana pred svaku utakmicu, putovali bi diljem Evrope gde je situacija sa koronom različito opasna, a zatim se vraćali u ABA ligu i igrali po regionu gde je takođe „šareno opasno“.

Kao jedan vid rešenja pominje se igranje na neutralnom terenu, što bi pomoglo samo u slučaju da takvi slučajevi budu sporadični.

Isti je slučaj i sa odlaganjima, a po gorem ali i vrlo mogućem scenariju kad bi zaraza bila masovnija, ne postoji predviđeni „izlaz“.

Naime, nemoguće je turnirsko zatvaranje, Evrolige recimo, na mesec, dva, tri da bi se odigralo desetak kola.

Zato što su u isto to vreme predviđene i utakmice evroligaša u domaćim takmičenjima.

I obrnuto.

Za kakvo-takvo funkcionisanje jednog potrebno je, dakle, suspendovanje drugog takmičenja, što je faktički neizvodljivo jer su u pitanju profesionalne lige uvezane ugovorima sa sponzorima i TV emiterima.

Pojavili su se, doduše, i „genijalni“ scenariji po kojima bi se mesec dana turnirski igrale domaće, pa mesec evropske lige, ali tako nešto je u startu vrlo teško zamisliti, a još teže sprovesti.

Posebno kad se ima u vidu da Evroliga i sve lige u njenom priključeniju, nisu proletos htele ama baš ništa da rizikuju i posegnu za nekim rešenjem da završe takmičenje kao NBA, recimo.

Gumica kojom su izbrisali prošlu, realno preti i ovoj sezoni.