Stručni savet MSUV podržava kolege iz MSU 1Foto: MSUB/Saša Reljić

Stručni savet Muzeja savremene umetnosti Vojvodine podržao je danas kolege iz Stručnog tima Muzeja savremene umetnosti u Beogradu zbog njihovog protesta povodom imenovanja Viktora Kiša na funkciju vršioca dužnosti direktora te ustanove.

„Izražavamo podršku kolegama iz MSU u odbrani integriteta i digniteta ustanove, kao garanta očuvanja visokih profesionalnih standarda i stručne autonomije Muzeja savremene umetnosti“, navedeno je u saopštenju za javnost.

Podsetili su na odredbe statuta Međunarodnog saveta za muzeje koje nalažu da visok nivo institucionalnog integriteta muzeja nikako ne bi smeo biti ugrožen bilo kakvim političkim ili finansijskim interesima.

„U tom kontekstu, izražavamo nadu da će i Vlada Srbije uvideti opasnosti ovakvog pristupa i u skladu sa započetim procedurama, okončati započetu proceduru konkursa za izbor direktora MSU“, piše u saopštenju.

Stručni tim MSU ranije je ocenio da je načinom imenovanja Viktora Kiša za direktora muzeja suspendovana procedura javnog konkursa za izbor direktora MSU i ugrožen dalji rad te ustanove.

„Podsećamo javnost da je još januara 2019. godine raspisan javni konkurs za izbor direktora MSU na koji su se prijavila četiri kandidata, koji su svi ispunili uslove propisane konkursom, ali je krajem januara za v.d. direktora postavljen Viktor Kiš, koji se nije bio ni prijavio na konkurs“, naveo je Stručni tim MSU u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari