Otvorena izložba laureata nagrade „Vladimir Veličković“  1Foto R. Radosavljević  

U Galeriji Haos večeras je svečano otvorena izložba pobednika ovogodišnjeg, 12. konkursa nagrade za crtež iz Fondacije „Vladimir Veličković“, Marine Marković, Milice Lazarević i Kristine Pirković, i Nebojše Yamasaki Vukelića.

Izložbu je proglasio otvorenom profesor, vajar Mrđan Bajić, i kako je istakao zahvaljujući brojnoj publici koja je došla u Galeriju Haos, ovo je događaj na kojem se slavi nekoliko stvari – najpre dobitnici ove prestižne nagrade,

autori koji se bave crtežom, tim najjednostavnijim i najdirektnijim umetnički delovanjem.

Svako od njih, prema Bajićevim rečima, na svoj, poseban način ispisuje putanju iskustva življenja u ovom vremenu i u ovoj složenoj zajednici.

– Ovde smo večeras i da slavimo i mislimo na Vladimira Veličkovića koji je, između ostalih važnih stvari u svom životu snažno promovisao crtež kao samostalnu umetničku disciplinu, koji je ovu nagradu kao darodavac osnovao sa nesebičnom željom da pomogne mladim talentovanim kolegama i ohrabri ih u bavljenju crtežom. Ovo je bilo tužno, prvo većanje žirija bez prisustva osnivača, ali i posebno važno jer se na ovaj način uspostavio dalji kontinuitet Vladine želje i namere u vremenima koja dolaze, kakva god ona bila. Voljom porodice, poštovaoca, i od sada Srpske akademije nauka i umetnosti koja je preuzela da bude učesnik i pokrovitelj dve tradicionalne nagrade, svakih pet godina u Galeriji SANU održavaće se izložbe – pregled nagrađenih mladih umetnika, sadašnjih i budućih dobitnika nagrade iz Fonda Vladimir Veličković – rekao je Mrđan Bajić.

Borka Božović, direktorka Galerije Haos, takođe je izjavila da dodela ove nagrade Veličkovića čini živim i na poseban način prisutnim, da čuva sećanje na njega i njegovo veliko delo, i zahvalila je SANU što je dala podršku i što je kao pokrovitelj stala iza ove manifestacije.

Božović je podsetila da zbog kovida 2020. nagrade nisu bile dodeljene, zbog čega je žiri odlučio da ove godine bude nagrađeno četvoro mladih umetnika.

Marina Marković, koja je na konkursu dobila prvu nagradu,  izjavila je za Danas da je prestižno priznanje koje nosi ime velikana Vladimira Veličkovića za nju ogromna čast, prevashodno zbog toga što je ona oduvek obožavala njegov rad, i što je odrastala u porodici koja je imala njegove grafike.

– Nagrade, naravno, uvek daju podstrek i novi vetar u leđa,  a ova je zaista posebno značajna i velika. Ja sam na ovom konkursu predala dvadesetak radova iz novog ciklusa koji sam nazvala To Please, To Serve, To Obey, a na izložbi se nalazi pet crteža, i svi su nastali prošle godine tokom lokdauna, kad smo svi baš bili zatvoreni. Pošto radim u raznim medijima, tada sam prvi put imala priliku da toliko boravim u kući i da se posvetim crtežima – izjavila je Marković.

O pobednicima ovogodišnjeg konkursa odlučivao je žiri koji su, pored Mrđana Bajića činili Ana Eres, Borka Božović, Dušan Otašević i Vuk Vidor, a izložba će biti otvorena do 21. janura 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari