Nagrade Srđanu Dragojeviću i Nataliji Avramović na filmskom festivalu Balkanska panorama u Turskoj 1Foto promo Balkan Panorama Film Festival

Dragojević je trijumfovao svojim najnovijim ostvarenjem „Nebesa“, koje mu je donelo nagradu „Žuti kišobran“ za nabolju režiju u međunarodnoj konkurenciji trideset pet filmova, a drama „Prolećna pesma“ rediteljke Natalije Avramović osvojila je nagradu „Žuti kišobran – Dario Moreno“ za najbolji film festivala, u jedinoj kategoriji u kojoj se zajedno takmiče dugometražni filmovi iz Turske i ostalih balkanskih zemalja

 

 

Na upravo završenom festvalu Balkanska panorama (Balkan Panorama Film Festival) u Izmiru, u Turskoj, koji je ove godine održan od 21. do 28. maja, u međunarodnoj konkurenciji 35 filmova prikazanih u glavnom takmičarskom programu, reditelj Srđan Dragojević osvojio je nagradu „Žuti kišobran“ za nabolju režiju, za film „Nebesa“.

Dragojević je trijumfovao svojim najnovijim ostvarenjem, odlukom žirija čiji su članovi bili Nikola Vukčević, reditelj iz Crne Gore, Meto Jovanovski, glumac iz Severne Makedonije, i Feđa Štukan, glumac iz iz Bosne i Hercegovine, saopštio je Filmski centar Srbije.

Drama „Prolećna pesma“ rediteljke Natalije Avramović osvojila je nagradu za najbolji film koja nosi ime čuvenog pevača i glumca Darija Morena.  Kategorija „Žuti kišobran – Dario Moreno“ uvedena je ove godine, i jedina je kategorija u kojoj se zajedno takmiče dugometražni filmovi iz Turske i ostalih balkanskih zemalja.

Članovi žirija ove selekcije bili su slovenački reditelj Andrej Košak, hrvatska glumica Judita Franković Brdar, i poznati turski glumac Tamer Levent.

Osmi festival posvećen kinematografijama balkanskih zemalja u svojim programima prikazao je preko 150 filmova na više od 250 projekcija, a njegov osnivač i direktor je reditelj Sali Sallini, redovni profesor filmske režije na univerzitetu Dokuz Ejlul, jednom od najpretižnijih u Turskoj.

U savetodavnom bordu Balkanske panorame Salini je okupio istaknute filmske stvaraoce sa ovog podneblja, kao što su mađarski oskarovac, reditelj Ištvan Sabo, glumac Rade Šerbedžija, makedonski reditelj Milčo Mančevski, hrvatski glumac Igor Galo, legenda turskog glumišta Ediza Huna…

Otvaranju festivala, na poziv Salinija, prisustvovali su ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković, i direktor Tamburica festa u Novom Sadu Jovan Pejčić, s kojim su organizatori Balkanske panorame pošle godine potpisali sporazum o saradnji.

Sallini je u produkciji Tamburica festa snimio dugometražni film o Vojvodini, tamburici, tamburaškoj muzici, čiji je trejler pod nazivom „Zaustavite Dunav i skazaljke stare“ prikazan na otvaranju festivala, što je privuklo veliku pažnju i aplauze publike.

Svetska premijera Salinijevog filma zakazana je 18. avgusta ove godine, na otvaranju 15, jubilarnog Tamburica festa, a otvaranje Balkanske panorame uveličao je i koncert ženskog tamburaškog orkestra La Banda iz Novog Sada.

Na ovoj ceremoniji, ambasador Marković i Jovan Pejčić uručili su specijalno ručno izrađene tamburice zameniku ministra kulture Turske Ahmetu Demirdžanu, gradonačelniku grada Izmira Tunču Sojeru, i gradonačelniku izmirske opštine Buđa Erhanu Kiliču, koji su i pokrovitelji ovog festivala, objavila je ambasada Srbije u Turskoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari