"Mefisto", uspon jedne karijere u doba nacizma, u režiji Harisa Pašovića 1Foto promo V. Veličković/SNP

„Velika je, za mene, čast i radost raditi u gradu u kom sam umetnički formiran, gde sam završio Akademiju, ali je i posebna čast raditi u najstarijoj pozorišnoj insitituciji na Balkanu, sa zaista sjajnim umetničkim ansamblom”, istakao je Pašović, jedan od najznačajnijih i najangažovanijih reditelja u regionu, najavljujući premijeru ove predstae 12. i 14. jula

 

 

 

Kultno delo Klausa Mana „Mefisto“, iliti „roman jedne karijere“, kako je veliki nemački pisac zapisao u podnaslovu, doživeće novu inscenaciju u režiji Harisa Pašovića, jednog od najznačajnijih i najangažovaniih reditelja u regionu, a ovom premijerom, 12. i 14. jula, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu završiće svoju 161. sezonu.

Man je svoj najslavniji roman napisao u emigraciji 1936, kada je kao i njegov otac, nobelovac Tomas Man, emigrirao iz Nemačke zbog narastajućeg nacizma protiv koga se javno izjašnjavao.

Inspiraciju za priču o jednoj umetničkoj karijeri čiji se uspon odvija paralelno sa usponom fašističke države, Klaus je našao u stvarnoj sudbini glumca Gustava Grindgensa, za koga je bila udata njegova sestra Erika, koja je tih godina takođe emigrirala.

Od malog hamburškog teatra “vajmarske” Nemačke. ambiciozni Grindgens, nekadašnji levičar i nesigurni egomanijak, ulogom „Mefista“ u Geteovom „Faustu“ i pristupom Hitlerovom „novom poretku“ 1933, stigao je do zvezde berlinskog nacističkog teatra i do mesta direktora svih državnih pozorišta…

Ovu priču o glumcu Hendriku Hofgenu (kako je Klaus nazvao Grindgensa u svom romanu), i životnom usponu koji se ostvaruje po svaku cenu, makar i svrstavanjem uz zločinački režim, prvi put na sceni SNP-a postavlja upravo Haris Pašović.

„Velika je, za mene, čast i radost raditi u gradu u kom sam umetnički formiran, gde sam završio Akademiju, ali je i posebna čast raditi u najstarijoj pozorišnoj insitituciji na Balkanu, sa zaista sjajnim umetničkim ansamblom”, istakao je Haris Pašović.

Predstava „Mefisto“ je jedan od najznačajnijih projekata Novog Sada kao Evropske prestonice kulture, u okviru programskog luka „Tvrđava mira”, i okuplja više od 40 aktera.

Uz velikane srpskog glumišta – Mirjanu Karanović i Miodraga Krivokapića, koji će posle 30 godina ponovo biti na sceni SNP-a, tu su i prvaci Drame ove kuće – Gordana Đurđević Dimić, Jelena Antonijević Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Strahinja Blažić, Draginja Voganjac, Mia Simonović.

U „Mefistu“ ćemo gledati i Dušana Vukašinovića, Stefana Vukića, Milicu Grujičić, Dimitrija Dinića, Aljošu Đidića, Vukašina Ranđelovića, Marka Savkovića, Lazara Jovanova, Gordanu Kamenarović, Milorada Kapora…

Dramaturškinje su Aleksandra Pleskonjić i Nikolina Đukanović, scenograf je Nebojša Antešević, a koreografiju radi gost iz Brisela Zoltan Vajakula.

Tu su i kostimografkinja Marina Sremac, kompozitor je Marko Grubić, a video je uradio Enis Čišić.

„“Mefisto“ je pozorišni spektakl u umetničkom i produkcijskom smislu koji se ne sme propustiti, i koji dolikuje godini titule Evropske prestonice kulture. Autentičnost ovog dela nikada nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Štaviše, uveren sam da će zahvaljujući najvećim regionalnim umetničkim imenima evropskog kalibra u najstarijem nacionalnom teatru, ovo biti predstava koja se pamti.”, izjavio je Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

Posle spektakularne opere „Aida” pod otvorenim nebom, uz 12 premijeranih izvedbi, dva nova festivala, brojnih nagrada na festvalima, SNP završava sezonu impozantnim projektom.

„Ogroman je izazov u ovakvom trenutku postaviti jednu tako veliku i složenu produkciju kakav će biti naš „Mefisto”, i više je razloga da se u taj izazov upustimo. Za mene je možda najvažnije to što spajamo generacije. Onu koja je sa Harisom Pašovičem osnovala „Promenu” teatar koji je svojevremeno bio pokretač nečeg novog u teatarskom životu bivše Jugoslavije, i generaciju mladih glumaca koja je, takođe, preko obnovljenog teatra „Promena” skrenula pažnju na sebe i počela da menja teatar u Srbiji“, istakao je Milovan Filipović, direktor Drame SNP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari