Izložba Aleksandra Miličića Intermezzo , ili šta je emotivni život u doba kusur-vremena, od 15. juna u Galeriji "Nikola Radošević" 1Foto: bw photo - Copy

Buffering estetici Miličić pridaje univerzalizujući karakter – te heroine i heroji možemo biti svi mi, a u retkim trenucima u kojima se dokopamo ljubavi kao prirode i prirode kao ljubavi mi to zaista i jesmo, zapisala je u katalogu za izložbu kustoskinja Ana Knežević

Jedan od vodećih crnogorskih vizuelnih umetnika, grafički dizajner i marketer Aleksandar Miličić, predstaviće se beogradskoj publici novom samostalnom izložbom Intermezzo, iliti šta je emotivni život u doba kusur-vremena, kako piše u njenom podnslovu, od 15. juna u 19 časova, u Galeriji „Nikola Radošević“ (Uskočka ulica, 5).

Reč je o radovima nastalim tokom njegovog rezidencijalnog boravka u Sao Paulu, u januru i februaru ove godine, a kako ističe kustoskinja izložbe Ana Knežević, Miličić nas jasnim, prepoznatljivim i razumljivim jezikom, kroz vizuelni Intermezzo sačinjen od digitalnih ilustracija, uvodi u prostor pauze „u glavnom programuˮ, i poziva na osveženje između činova glavne predstave.

„To je naša neumorna predstava koja se bez prekida izvodi svakoga dana, od jutra do mraka, pa i nakon toga. To je stejdž fleksigurnosti, stalnih promena, izmenjenih okolnosti, scena u kojoj malobrojni trijumfuju, a mnogobrojni posmatraju njihov trijumf. U takvom toku glavne radnje Miličić pomno posmatra ono što je od ljudskosti i njenog emotivnog života (pre)ostalo. On predstavlja figure, heroje i heroine emotivnog života današnjice jednostavnim i konkretnim jezikom, mudro izabranim za razumljivo čitanje za siću vremena“, ističe Knežević u katalogu za ovu izložbu.

Ako je vreme koje nam najzad ostane tek jedan kusur od vremena zarade i njenog raznolikog, a stalnog trošenja, kako navodi kustoskinja, onda je od velikog značaja taj kusur upotrebiti pametno i smisleno.

„Kroz Intermezzo ta se pametna investicija isplaćuje dvostruko, prateći formu i sadržaj osvežavajućih Miličićevih radova. Oni su podsetnik eksternog i upitnik internog karaktera: podsetnik na lepu i rasterećujuću mogućnost poljupca na kiši, plivanja u moru ili leškarenja na plaži, na eho melodije „love is in the airˮ (Džon Pol Jang), ali i vizuelna pitalica o onom „kad smo beše…?ˮ, „kada si poslednji put..?ˮ, „sećaš li se…?ˮ i „što ne bismo mi…?ˮ

Buffering estetici, prema analizi Ane Knežević, Miličić pridaje univerzalizujući karakter.

„Te heroine i heroji možemo biti svi mi, a u retkim trenucima u kojima se dokopamo ljubavi kao prirode i prirode kao ljubavi mi to zaista i jesmo. Raznobojne figure i lica čije se zajedništvo iščitava najpre u bivanju čovekom, u sasvim ljudskim naporima i potrebama da se bliskost, povezanost i emocija ostvare, da se prostor i vreme oslobode signala i mreža kako bi prvo mesto zauzele naše vrle, izuzetne i lepe osećajnosti“.
Emotivnost se, kako se navodi u katalogu za ovu izložbu, učitava, baferuje se i probija kroz kalkulacije savremenog sveta, koje su prepoznatljive diljem planete – većina nas za emotivni život dobija kusur-vreme, tek toliko od stega slobodnih sati i dana da se sa sobom i drugima pravo raskusuramo.

Izložba Intermezzo biće otvorena do 25.juna.

U Berlinu, Limi, Porto Alegreu…

Radovi Aleksandra Miličiča izlagani su i nalaze se u Berlinu, Limi, Beogradu, Porto Alegreu i Kotoru, autor je više od 100 idejnih rešenja iz oblasti grafičkog oblikovanja i korporativnih identiteta, i sarađuje sa brojnim kompanijama i pojedincima na advertajzing i imidž projektima.

Miličić je magistar primenjene umetnosti ( Fakultet za umetnost i dizajn, Beograd) i međunaronog marketinga ( Ekonomski fakultet, Podgorica), i kreativni je direktor u agenciji „Prava priča Studio Marketing“ u Podgorici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari