31. Tribina kompozitora od 4. do 8. oktobra 2022. 1Foto: Promo

Na konkurs za ovogodišnji Festival pristigla je 371 kompozicija za najrazličitije vrste ansambala, autora iz gotovo celog sveta.

Selektorka Branka Popović odabrala je 50 najboljih i najzanimljivijih dela iz Srbije, Severne Makedonije, Severne Irske, Crne Gore, Belgije, Južne Koreje, SAD, Italije, Hrvatske, Argentine, Portugalije, Tajvana.

Odabrana dela čine pregled najnovijih ostvarenja domaćih stvaralaca uz izbor reprezentativnih primera različitih aktuelnih pravaca savremene muzike u svetu.

Ove godine u fokusu su kompozicije za kamerni orkestar, kao i one sa upotrebom elektronskog medija.

Na ovogodišnjoj Tribini, na osam koncerata učestvuje blizu stotinu izvođača koji su posvećeni interpretaciji savremene muzike i koji su stalni saradnici Tribine kompozitora – ansambli Metamorfozis i Gradilište, a kompozicije za kamerni orkestar izvešće i ansambl Gudači Svetog Đorđa uz gosta dirigenta Ivana Josipa Skendera i brojne soliste. Pored njih nastupiće i Beogradski trio, LP duo, Aratos trio i Četiri gudača.

Kao i svake godine, biće i dodeljene nagrade Stevan Mokranjac, Aleksandar Pavlović i Pavle Stefanović.

Najveći deo programa će se odvijati u Velikoj dvorani SKC-a, a jedan festivalski dan, 6.oktobar, sa dva koncerta, biće biti održan u Delta hausu.

Ulaz na sve programe je slobodan, a ovogodišnju Tribinu su podržali Sokoj – Organizacija muzičkih autora Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, Opština Vračar, Platforma Srbija stvara i Grand kafa. Osnivač i izvršni producent je Udruženje kompozitora Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari