55 Shades of Gay: balkansko proleće seksualne revolucije 1

Beograd Prajd Pozorišni Festival otvara 55 Shades of Gay: balkansko proleće seksualne revolucije, komad koji predstavlja savremenu burlesknu priču o LGBTIQ+ politikama na Balkanu i u Evropi, nastao prema tekstu dramskog autora Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj.

Provokativni komad nastaje u sredini u kojoj ne postoje gej klubovi, istopolni brakovi nisu legalizovani, gej parovi ne smeju da usvajaju decu, transrodne osobe ne mogu pravno da promene pol, lezbejke, homoseksualci i biseksualci smeju da služe vojsku, ali ne smeju otvoreno da se deklarišu kao deo LGBTIQ+ zajednice.

Predstave Jetona Neziraja igraju se širom Evrope i Amerike i govore o savremenom kosovskom iskustvu, iskustvima LGBTIQ+ zajednice, o tome šta znači biti Rom u regionu Zapadnog Balkana, o sistemskoj korupciji i raspadajućoj državnoj infrastrukturi, političkim, ekonomskim i socijalnim posledicama rata.

Jeton Neziraj dobitnik je nagrade Evropljanin godine za 2018. godinu, koja se dodeljuje pojedincima čiji rad i postignuća promovišu evropske ideje i vrednosti. Bio je umetnički direktor Narodnog pozorišta na Kosovu, a trenutno je direktor Quendra multimedije, jedne od najzanimljivijih pozorišnih kompanija u Jugoistočnoj Evropi upravo zbog provokativnih tema kojima se bave u svojim produkcijama. Quendra multimediju 2002. godine osnovala je grupa mladih umetnika iz Prištine, a cilj im je bio da stvore alternativni oblik umetničke produkcije koji bi se na jasan i maštovit način bavio političkim i društvenim problemima. Quendra producira i koproducira sveže i inovativne predstave i literarne događaje, za lokalnu i internacionalnu publiku. Njihove predstave bile su na turnejama po Evropi i Americi, na više od sto internacionalnih festivala i u mnogim pozorištima poput La MaMa u NJujorku, Volksteater u Beču, Odeon Theatre u Bukureštu, Euroscene u Lajpcigu, Vie Festival u Modeni, Schlachthaus Theater u Bernu…

Blerta Neziraj pozorišna je rediteljka u Quendra multimediji i članica Laboratorije pozorišnih reditelja u Linkoln centru. Bila je predavačica na američkom Rochester institutu na Kosovu. Dobitnica je nagrade za najbolju režiju za Rušenje Ajfelovog tornja (Festival Flaka e Janarit na Kosovu, 2014) i za Predstavu sa četiri glumca, svinjama i nekoliko krava i konja... (Pozorišni festival u Ferizi, 2016). Njene predstave gostovale su na festivalima širom Evrope, uključujući Međunarodni festival savremenog teatra Euro Scene (Nemačka), Pozorište Vidy u Lozani, Piccolo Teatro di Milano, Festival VIE (Italija), Theatre Nouvelle Generation (Francuska), Nacionalno pozorište (Albanija), Schlachthaus teatar (Švajcarska), Volkstheater (Austrija), Odeon Theatre Bukurešt…

Predstava 55 Shades of Gay: balkansko proleće seksualne revolucije, koja se bavi (raz)otkrivanjem stanja gej prava na Balkanu, prvi put je izvedena u eksperimentalnom studiju La MaMa, u NJujorku 2019. godine.

U godini u kojoj se obeležava pedeset godina od Stonewall-ske pobune, Quendra multimedija, ovom neobičnom produkcijom postavlja pitanja o tome gde smo i dokle stigli sa osvajanjem ljudskih prava. Komad prikazuje gej par koji planira venčanje u jednom konzervativnom, homofobičnom, provincijalnom gradu. Dozvolu za brak traže u vreme kad jedna italijanska kompanija započinje izgradnju fabrike kondoma – projekat koji je napokon dobio podršku Evropske unije. Intelektualci, umetnici, političari i vođe verske zajednice pokušavaju da zaustave venčanje gej para, uprkos činjenici da su istopolni brakovi legalizovani. Ova provokativna, politički (ne)korektna predstava postavlja pitanje: Da li su seksualne slobode moguće na Balkanu? Na ovo pitanje predstava nudi jedan nadasve duhovit ali istovremeno i potresan odgovor, terajući publiku da se zapita za šta i za koga zapravo marimo, čija su nam prava bitna, a čija najradije kršimo i/ili ih zanemarujemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari