Disovu nagradu za 2019. godinu dobio je pesnik Đorđo Sladoje 1Foto: PIxabay/ LubosHouska

Disovu nagradu za poeziju za 2019. godinu dobio je pesnik Đorđo Sladoje (65) iz Novog Sada, saopštio je danas u Čačku predsednik žirija za dodelu Disove nagrade profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić.

„Đordjo Sladoje objavio je ukupno 22 knjige od koih je 14 pesničkih zbirki, što ga svrstva u red najostvarenijih savrmenih srpskih pesnika prepoznatljivog glasa, disovski gorkog, disovski strogo kritički usmerenog na naše dane, ali i disovski odanog svojoj pesničkoj tradiciji, jeziku, otadžbini i narodu“, rekao je Delić na konferenciji za novinare u Čačku.

Disovu nagradu za celokupno pesničko stvaralaštvo dodeljuje Gradska biblioteka u Čačku, u okviru manifestacije „Disovo proleće“, koju već 56 godina organizuje u čast poezije Vladislava Petkovića Disa (1880-1917), koji je rodjen u čačanskom selu Zablaće.

Disova nagrada biće uručena ovogodišenjm dobitniku na završnoj svečanosti „Disovog proleća“, 31. maja u Čačku.

Direktor Gradske biblioteke Bogdan Trufunović izrazio je zadovoljstvo što je biblioteka prvi put od osnivanja dobila svoju zgradu u kojoj će se odvijati ovogodišnja manifestacija „Disovo proleće“.

Trifunović je najavio da će u okviru programa 56. „Disovog proleća“, koje će trajati dva i po meseca, biti održano više knjiženih promocija, a biće dodeljena i tradicionalna nagarda za najbolju prvu pesničku zbirku „Mladi Dis“, kao i nagrade za najoblji esej o Disu i za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari