Alen DelonAlen Delon, foto:

„Dragi Alene, znam da niste u jednostavnoj situaciji, ali želim da Vam kažem da niste sami. Moj narod i ja smo uvek uz Vas“, rekao je ukrajinski ambasador u Parizu Vadim Omelčenko, za francuske medije kada je u petak dodelio Orden za zasluge Alenu Delonu.

Glumac je od početka rata bio na strani Ukrajine i ovaj orden najvišeg reda je priznanje za njegovu podršku. A, Alen Delon je čovek sa mnogo priznanja.

Još 2019. godine dobio je počasnu Zlatnu palmu na 72. Međunarodnom festivalu u Kanu. To je bio i poslednji put da se pojavio u javnosti.
U međuvremenu je doživeo moždani udar, želeo je da bude eutanaziran, deca su se posvađala oko njegove nege i na kraju, pre menje od mesec dana Alen Delon je stavljen pod „pojačano starateljstvo“ prema odluci sudije za zaštitu osetljivih lica.

Nakon toliko nagrada, glumcu, koga su zvali muška Brižit Bardo, kog su povezivali sa francuskim podzemljem, oduzeta je potpuna sloboda u upravljanju imovinom i odlukama.

Glumac koji je 2018. godine iza sebe imao više od 80 filmova, za koje je osvojio najvišu filmsku nagradu Francuske, César, i odlikovanje Legije časti, u tom trenutku, činilo se, doneo je najvažniju odluku u životu. Da se povuče. Želeo je da odigra samo još jednu predstavu i još jedan film. A zatim, rez karijere.

Alen Delon
Alen Delon, foto: Jacques Citles / Roger Viollet / Profimedia

A potreban je bio samo jedan film, „Ljubičasto podne“ (ponovo adaptiran 1999. godine kao „Talentovani gospodin Ripli“) da 25-godišnjem Delonu donese titulu najzavodljivijeg muškarca na velikom platnu.

A kako je Delon stigao do filma?

Pastorak mesara je bio previše nemiran da bi studirao, pa se prijavio kao mornar na kraju Prvog indokineskog rata, zatim ga je koleginica upoznala sa rediteljem. Iv Algre, ga je angažovao u filmu „Pošalji ženu kad đavo ne uspe“.

„‘Slušaj me, Alene. Govori kao što govoriš meni. Gledaj kao što gledaš mene. Slušaj kao što slušaš mene. Ne glumi. Živi.’ To je promenilo sve. Da mi Iv Algre to nije rekao, nikada ne bih imao ovu karijeru“, rekao je jednom prilikom Delon.

Delonova lenja nebriga, hladna ravnodušnost, sumnjiva sofisticiranost donele su mu uloge u filmovima „Roko i njegova braća“, „Samura“, „Bazen“…

Odbijao je da glumi na engleskom, pa je bio bog velikog platna svuda, osim u Holivudu. Delon je bio najplaćeniji glumac u istoriji Francuske. a uz Šarla de Gola jedan od najprepoznatljivijih Francuza na svetu.

Alen Delon ima 88 godina i troje dece, dva sina i ćerku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari