Alfredo Kasteli, tvorac Martija Misterije, preminuo u 77. godini 1Foto: Youtube printscreen/Sergio Bonelli Editore

Alfredo Kasteli, najpoznatiji po kreaciji Martija Misterije, ali i autor brojnih drugih stripskih likova, priča, eseja, preminuo je u 77. godini.

Alfredo Kasteli rođen je 26. juna 1947. godine i već 1965. godine ušao je u svet stripova, kada je pisao i crtao avanture Skeletrina, koje su objavljivane kao dodatak Diaboliku.

Radoznao po prirodi i zainteresovan za raznolike teme, Alfredo Kasteli je već u mladosti mogao lako da se kreće po najrazličitijim žanrovima i objavama.

On je tako igrao ulogu scenariste na jednom, a istoričara i esejiste na drugim mestima, zbog čega je i postao jedna od ključnih figura u italijanskom stripu.

Radio je na mnogim izdanjima, tu su Tilt, pa Horor, Eureka, Il Corrierre dei Ragazzi i Il Gionalino, a stvorio je i mnoge likove.

Među njima su Aristokrate, Senka, Mali čovek, Ujka Boris i Alan Kvotermejn, koji je kasnije postao osnova za razvoj Martija Misterije.

Alfredo Kasteli, tvorac Martija Misterije, preminuo u 77. godini 2
Foto: Shutterstock/spatuletail

Sarađivao je sa kućom Serđo Boneli Editore još od 1971. godine pa sve do smrti, a imao je ulogu ne samo scenariste, nego i urednika.

Prve priče koju je radio za ovu kuću dok se još nije ni zvala tako bile su za Zagora i Mister Noa, koje nije napustio ni kasnije.

Pisao je scenarije i za Dilana Doga i Nejtana Nevera, koje je u nekom trenutku doveo do susreta sa Martijem Misterijom, za Kena Parkera i serijal Čovek i avantura.

Alfredo Kasteli nije bio samo scenarista

Kada su ga pitali šta je zajedničko njemu i Martiju Misteriji, rekao je: „Radoznalost, knjige, odlaganje, logoreičnost. Detalji ključni za definisanje jednog lika“.

Kao novinar, objavio je mnoge eseje o istoriji stripa i popularnoj književnosti, a naročito je bio upoznat sa počecima stripa.

Radio je i kao filmski, televizijski i radio autor i scenarista, a dobar deo njegove karijere duge više od pola veka predstavljen je na izložbi u Luki.

Tokom karijere, Alfredo Kasteli dobio je brojne nagrade, od kojih se ističu dva „Žuta dečaka“, prvi iz Luke 1970. i drugi iz Rima 1996. godine.

Na salonu u Luki takođe je priznat kao „Master stripa“ 2015. godine, kada su otisci njegovih šaka dospeli na stazu slavnih.

Izvor: Sergio Bonelli

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari