Ana polazi u školu, Žuća slavi 40. rođendan 1

Izdavačka kuća Kreativni centar nedavno je objavila trinaestu slikovnicu-preklapalicu iz serijala „Šta sve Ana zna…“.

U ovoj „epizodi“, za koju neki kažu da je možda i poslednja, mala junakinja serijala Ana Lukić, čiji su tvorci dečiji pisac Simeon Marinković i ilustrator Dušan Pavlić, kreće u školu.

Ona je ove godine „napunila“ 19 godina, dok popularni serijal britanskog pisca i crtača Erika Hila o psiću Žući, u originalnoj verziji Spotu, ove godine slavi 40. rođendan. Knjige o Žući Kreativni centar počeo je da objavjuje 2002. godine.

Uz radoznalu i neposrednu devojčicu Anu Lukić, odrasle su mnoge generacije dece u Srbiji i još desetak zemalja sveta u kojima je ova slikovnica-preklapalica prevedena.

Mnoge devojčice su po njoj dobile ime, jer su tako želela njihova starija braća i sestre, a u Kreativnom centru prepričavaju slučaj jednog dečaka koji je obavestio roditelje da će se „kad poraste oženiti Anom Lukić“.

Pre najnovije knjige „Polazak u školu“, Kreativni centar je, u okviru serijala „Šta sve Ana zna…“ objavio naslove: „Lepo ponašanje“, „Čuvanje prirode“, „Dobri saveti“, „Dobri susedi“, „Drugarstvo“, „Zdrava hrana“, „Zdrav život“, „O saobraćaju“, „O sportu“, „O sreći“, „U vrtiću“, „U kući“. U „Polasku u školu“ decu očekuju vesele i optimistične „lekcije“ o bitnim pravilima ponašanja prilkom ovog važnog događaja u životu svakog deteta.

Iz ove slikovnice čitaoci će naučiti da treba ujutru da ustanu na vreme, da se sami spreme i obuku, da doručkuju pre polaska u školu, ali i da na času treba biti pažljiv, slušati druge i tražiti reč podižući ruku.

Mali čitaoci će takođe otkriti da u školi postoji biblioteka – mesto na kojem Ana rado provodi vreme. Osim pravila koja važe na časovima, uz Aninu pomoć, tu će saznati i o ponašanja tokom igre u školi i druženju.

Odraslima i roditeljima možda deluje jednostavno, ali kako ističu u Kreativnom centru, priprema za polazak u prvi razred osnovne škole je važna jer to treba da bude i srećan događaj za decu.

Kao i sve knjige iz ovog serijala i „Polazak u školu“ ima pouku psihologa Nade Korać odraslima: „Dok čitate ovu knjigu detetu, razgovarajte s njim o tome šta piše u njoj, pažljivo slušajte dečja pitanja, pošteno se trudite kod odgovora, ne izbegavajte da kažete ne znam, ponekad pitajte: A šta ti misliš da to znači…? kako biste proverili koliko dete razume ono što je pročitano i šta misli o tome. Čitanje treba da bude prilika za bolje međusobno upoznavanje, druženje i uživanje“.

Prva knjiga iz serijala o Ani „Lepo ponašanje“, obavljena je 2001, a u Kreativnom centru tvrde da je i dalje na listi najprodavanijih izdanja ovog izdavača.

„Sva Anina pravila data su u ovim preklapalicama kao neka vrsta zagonetke – prvo se postavlja pitanje, a onda se otkriva skriveni odgovor. Tako se, kao i u drugim knjigama preklapalicama, čitanje pretvara u igru pitanja i odgovora, što olakšava detetovu identifikaciju s vedrom Anom, čak kad se njeni saveti ne poklapaju sa željama čitaoca i uvodi ga u svet odraslih na pravi način – putem odgovornosti“, kažu u ovoj izdavačkoj kući.

Serijal „Šta Ana zna…“, namenjen najmlađim čitaocima, preveden je u Nemačkoj, Grčkoj, Turskoj, Kini, Rusiji, Azerbejdžanu, Kolumbiji, Brazilu gde je samo „epizoda“ „Zdrava hrana“ prodata u više od 40.000 primeraka.

Ana je junakinja i serijala plus od četiri knjige pod nazivom „Ana i Filip istražuju“, koji namenjen predškolcima i mlađim osnovcima.

U tim malim enciklopedijama prirode, Ani sa drugarom Filipom istražuje šume, reke, mora i livade.

Mali pas Žuća je gotovo duplo „stariji“ od Ane Lukić. Kao u roditeljskim književnim slučajevima Žorža Amada, Džoane Rouling i drugih poznatih pisaca, nastao iz želje engleskog dizajnera Erika Hila (1927-2014) da napiše priču za svog sina.

Da bi je učinio zanimljivijom, Hil joj je dodao prozorčiće-preklope ispod kojih su se nalazili crteži. Tako je nastala slikovnica „Gde je Žuća“, prevedena na više od 60 jezika i sa tiražom koji premašuje 60 miliona primeraka.

Posle te knjige usledila su brojna izdanja različitih formata u kojima je Žuća glavni lik. Erik Hil je kasnije priznao da je veliki deo sebe uneo u knjige o Žući.

„Kad dete uzbuđeno otvori svoj novogodišnji poklon u kojem je knjiga o Žući i vikne Jeee!, deo mene je tu. Volim ovog junaka, on je moj drugar i s njim0 sam jako povezan“, govorio je Hil.

Prvu slikovnicu iz serijala o Žući, Kreativni centar je u srpskom prevodu objavio pre 18 godina.

Žućino pravo, originalno ime Spot potiče od velike smeđe tufne koju ima na leđima. Ima status jednog od najpopularnijih likova među junacima dečjih slikovnica.

– Prema značenju reči spot, najispravnije je bilo nazvati ga „Tufna“ ili „Pega“, ali ko je još čuo da se mali žuti pas tako zove! U Engleskoj je to često ime za pse, ali kod nas nije uobičajeno. Danima smo razmišljali o tome, dobijali desetine raznoraznih predloga, sve dok jednog dana nismo okrenuli celu stvar naopako i odlučili da ga nazovemo najprirodnijim imenom, koje mu, čini nam se i danas, savršeno pristaje – Žuća. I evo ga s nama i danas! Generacije i generacije dece u Srbiji sa istim uzbuđenjem traže i nalaze Žuću iza preklopa na stranicama ove divne kartonske slikovnice, baš kao što su to radile i obe moje ćerke – kaže Dejan Begović, urednik srijala o Žući u Kretvnom centru.

Ovaj izdavač objavio je pet knjiga o Žući. Osim pomenute „Gde je Žuća“, tu su i: „Žuća broji do 10“, „Žuća se igra“, „Žuća spava kod druga“ i Žuća. Velika kutija puna malih knjiga“.

Povodom Žućinog 40. rođendana do 31. avgusta Kreativni centar pripremio je posebnu akciju – uz kupovinu dve odabrane knjige kupci dobijaju popust od 30 posto i poklone: plišanu igračku Žuća i bojanku sa ovim junakom.

Novi roman Danice Bogojević „Zagrli Mesec „

U izdanju Lagune krajem prošle nedelje objavljen je roman za tinejdžere „Zagrli Mesec “ Danice Bogojević, sa ilustracijama Aleksandre Ilić. To je priča o priča o Luni, zbunjenoj devojčici, koja uspešno vodi svoj blog i još uspešnije skriva tajnu, zbog koje će morati na savlada važne životne lekcije. „Zagrli mesec“ je drugi roman Danice Bogojević, 2016. objavila je „Tajne Iskre“. Živi i stvara u rodnom Užicu. Prema njenim rečima, njna nova knjiga nastala je kao odgovor na tužnu novinsku vest o vršnjačkom nasilju. „Živimo u svetu u kome smo prisiljeni da konstantno drugima pričamo o sebi. Društvene mreže, blogovi, vlogovi… Lako se možete izgubiti u svemu tome, teško je razdvojiti istinu od laži, posebno ako ste dete. A možete poželeti i da sebe malo ulepšate pred drugima. ‘Zagrli Mesec’ je zapravo metafora, da zagrliš sebe onakvog kakav zaista jesi i da ponosno zasijaš pred svima. To je najvažnija poruka koju moramo preneti mlađim generacijama. To je najvažnija pouka i za mnoge od nas“, kaže Danica Bogojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari