„Annus Mirabilis: Roman upozorenja za blisku budućnost" 1Foto: Promo

Pisac Miloš B. Tomaš i izdavačka kuća Plato Books predstavljaju roman Annus Mirabilis: Roman upozorenja za blisku budućnost.

Annus Mirabilis je latinski termin koji označava najbolje godine, godine velikih izuma, civilizacijskih pomeranja i kolektivnih uspeha. Ovaj naziv poslužio je Tomašu kao ironijski otklon od zamišljene distopijske godine u bliskoj budućnosti, koja pokazuje izgubljenost građanskog i mentalitetskog diskursa.

Baveći se izazovima koje donosi budućnost, mladi autor se odlučio za mozaičku strukturu romana kroz koju defiluju uglavnom ženski likovi i kroz čije se profesije govori o potencijalnim opasnostima izmenjenog društva. Prema rečima autora prva junakinja romana je novinarka, koja se bavi neuspelim demokratskim društvom. Druga je psihoterapeutkinja koja skreće pažnju na značaj mentalnog stanja pojedninca, a treća protagonistkinja je pozorišna rediteljka, koja je primer kako se gubi odnos stvarnog života i umetnosti i kako ono što dolazi iz najbolje namere može imati ozbiljne posledice.

„U moru tema, koje mogu biti predmet kritike kada pišete blisku distopiju, odabrao sam da se usmerim na građansku svest, jer sam na nju ipak najviše ljut. Hteo sam da predstavim zbir simbola koji će pokrenuti na razmišljanje i promene. Razvio sam biografije tri zanimljive mlade žene, koje snose određene žrtve kako bi upozorile na političke, psihološke i zdravstvene probleme. U dubljem kontekstu roman se i te kako bori za prava žena, ali na višem nivou. Svet romana jeste bliska distopija, ali je tu i izvesna objektivnost u kojoj se položaj žene ipak popravlja malim koracima.

„Annus Mirabilis: Roman upozorenja za blisku budućnost" 2
Foto: Plato

I pored svih nedaća kroz koje su prolazile moje protagonistkinje, roman odiše verom u sebe i to je početak ’vere u čoveka’. A tek nakon lične vere možemo pričati o pravoj veri u bliske ljude, pa onda o veri u kolektiv, društvo, čovečanstvo. Psihološka strana romana se transparentno bavi ovim trouglom. Siguran sam da svi mi delimo nesigurnosti, poteškoće i dileme koje ove tri žene imaju, a kako se značajan deo romana dešava na psihoterapijskim seansama, čitalac može u dobroj meri da vidi svoje dileme kroz probleme mojih junakinja“, objašnjava Tomaš.

Annus Mirabilis je Tomašev šesti roman koji je nastajao proteklih deset godina, a potpisivanje i druženje sa piscem biće na Beogradskom sajmu knjiga, 28. oktobra u Hali 1, na štandu Plato Books, od 18h do 20h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari